Planner : BuJo

Assalamulaikum.

Hi peeps!
Long time no see.. ^___^ Sorry ya!

Firstly, mari kita berkenalan dengan apa itu BuJo

BuJo adalah singkatan daripada perkataan "Bullet Journal". Sistem Bullet Journal ini telah direka khas oleh seorang designer dari Brooklyn iaitu Ryder Carroll yang telah menghabiskan masa selama 20 tahun dalam membangunkan suatu kaedah supaya dia senantiasa dalam keadaan teratur.

Bullet Journal adalah tempat untuk kita masukkan semuanya seperti jadual, idea, to do list ataupun shopping list. Banyak yang boleh diisi dalam BuJo ini. Sekiranya BuJo merupakan "on the go planner" kita, ianya amat berguna sebagai rujukan tentang apa yang kita hendak buat ketika itu dan ianya boleh dirujuk pada bila-bila masa dan di mana jua kita berada.

Jika masih samar-samar dengan maksud Bullet Journal ataupun BuJo ini, bolehlah menonton video di bawah :-


Pada mulanya Sue juga tidak faham apa itu BuJo dan bagaimana ianya berfungsi. Namun setelah beberapa hari mengkaji BuJo ini melalui carian di Google, Facebook dan juga Instagram, maka Sue mencuba untuk menggunakan sistem BuJo ini dalam planner Sue. Untuk bulan Februari 2016 ini, Sue cuba menggunakan sistem BuJo sebagai perancangan aktiviti harian Sue.


Tapi untuk makluman semua, planner BuJo Sue masih in progress sebab banyak benda lagi yang belum terisi. Sue akan update berkenaan dengan planner Sue dari semasa ke semasa. Ada beberapa step yang perlu diikuti untuk memulakan sistem BuJo ini.

Sekiranya ada yang berminat untuk memulakan langkah menggunakan sistem Bullet Journal ini, bolehlah melayari blog di bawah :-


Ataupun boleh search di enjin carian Google berkenaan dengan Bullet Journal ini. Sekiranya anda mencari hashtag #bulletjournal dan sewaktu dengannya melalui Instagram, pasti anda akan berjumpa dengan pelbagai gambar berkaitan dengan Bullet Journal dari serata dunia. Banyak idea dan inspirasi yang boleh diperolehi melaluinya.

Hmmmmm.. Setakat ini sajalah perkenalan dengan sistem planner baru yang Sue akan guna nanti. Sue akan update lagi nanti ya! See you'll soon.

Wassalam.

1 comment:

  1. tengah try gak bujo...tapi blom btol2 berjaya sebab banyak cheat...huhu

    ReplyDelete