Parenting | Pengenalan Kepada Sumbing Bibir & Sumbing Lelangit

Assalamualaikum.

Sue ingin berkongsi sedikit cerita dan maklumat berkaitan dengan Sumbing Bibir (Cleft Lip) dan Sumbing Lelangit (Cleft Palate).


Apakah sumbing bibir dan sumbing lelangit?

Sumbing bibir dan sumbing lelangit merupakan kecacatan kelahiran yang biasanya berlaku. Sumbing lelangit mempunyai ciri di mana lelangit tidak dibentuk dengan sempurna semasa perkembangan janin; hal ini telah meninggalkan pembukaan yang menggabungkan mulut dan rongga hidung. 

Sumbing bibir pula mempunyai ciri di mana bibir bahagian atas adalah tidak dibentuk dengan sempurna serta terdapat pembukaan atau rekah. Sumbing secara menyeluruh adalah merujuk kepada kedua-dua ciri sumbing bibir dan sumbing lelangit, di mana pembukaan pada bibir bahagian atas, melalui hidung ke mulut, bergabung dengan pembukaan lelangit. Biasanya, sumbing yang menyeluruh adalah berlaku dalam kalangan lelaki manakala sumbing lelangit tanpa sumbing bibir adalah lebih kerap berlaku dalam kalangan perempuan.

Apakah penyebab sumbing bibir dan sumbing lelangit?

Berlakunya sumbing bibir dan sumbing lelangit apabila tisu bibir tidak bergabung dengan tisu lelangit semasa perkembangan janin. Tidak ada sesiapa yang mengetahui secara terperinci bahawa bagaimana hal ini dapat berlaku. Adalah dipercayai bahawa faktor keturunan keluarga dan faktor persekitaran (apakah yang telah didedahkan kepada ibu semasa mengandung) merupakan penyebab-penyebabnya. 

Bolehkah sumbing bibir dan sumbing lelangit dirawati?

Boleh. Pembedahan sumbing bibir dan sumbing lelangit dapat meningkatkan keupayaan pesakit untuk makan, bernafas, dan bercakap. Juga terdapat rawatan bagi sesetengah komplikasi tertentu terhadap sumbing bibir dan sumbing lelangit. Rawatan dan pembedahan seperti dinyatakan dapat menambahbaikan penampilan wajah serta meningkatkan kualiti kehidupan.

Sumber :
1. Google
------------------------------------------------------------------------------------------------

Sue juga sebenarnya mempunyai seorang anak yang dilahirkan cleft lip. Sebab itu Sue mencari maklumat berkaitan dengan cleft lip untuk rujukan Sue dan di sini juga Sue kongsikan kepada semua dengan tujuan mudah untuk dijadikan rujukan Sue dan kawan-kawan di luar sana. Sebagai ibubapa yang mempunyai bayi cleft lip atau cleft palate, nasihat Sue, banyak-banyakkan bersabar melayan kerenah bayi anda dan banyakkan mencari maklumat untuk rujukan kita dalam menjaga bayi cleft lip atau cleft palate ini.

Sue akan terus kongsikan maklumat dan pengalaman Sue sendiri sebagai ibu kepada bayi cleft lip dari semasa ke semasa. InshaaAllah. Semoga Allah swt permudahkan segala urusan Sue dan kalian semua.. Aamiin..

Wassalam.

1 comment:

  1. leh tau buat rwtn di mn?bby sy pun jd kes sm. jd kat bibir dan gusi. hrp leh bntu
    ishraf.shuib@gmail.com

    ReplyDelete