Mengubah Cara Berfikir Untuk Meningkatkan Potensi Diri - Nak Ubah Hidup 2020 (#NUH2020)

Assalamualaikum.

Hai korang!
Seminggu, dua minggu lepas masa semua orang sedang sibuk bercuti ke kampung, dan sebagainya kerana cuti perayaan Tahun Baru Cina, Kaklong dan beberapa orang rakan blogger yang lain telah diberi peluang untuk menyertai program Nak Ubah Hidup 2020. 

Ok.. Ini bukan pertama kali ye Kaklong hadir, tapi kali ini aura dia semacam. Fuhhh.. memang betul lain macam tau! 3 hari berturut-turut Kaklong tak missed hadir. Seawal pagi sesudah subuh Kaklong sudah bergerak menuju ke lokasi NUH 2020 iaitu di Setia City Convention Centre kerana nak meredah lautan 13 ribu manusia ini bukannya mudah. Begitu jugalah perjalanan hidup kita. Penuh onak ranjau berduri - macam itulah perjalanan nak sampai ke sini, namun alhamdulillah akhirnya berjaya sampai juga untuk 3 hari berturut-turut.


Program ini bukan terhad kepada mereka yang ada bisnes saja tau.. Macam Kaklong sekarang ni, masih belum ada apa-apa bisnes tapi tetap ingin join program sebegini. Kaklong nak tingkatkan lagi potensi diri dalam merenangi arus kerjaya Kaklong sekarang ini.

PROGRAM NAK UBAH HIDUP (NUH) 2020

Program Nak Ubah Hidup (NUH) 2020 adalah program 3 hari berturut-turut bagi membantu usahawan atau bakal usahawan untuk tingkatkan tahap potensi diri, tahap kehidupan dan tahap kewangan melalui bisnes yang berjaya dan menguntungkan.


Dalam 3 hari program ini, seramai 13,000 peserta dari seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura telah membanjiri Setia City Convention Center (SCCC) dari pagi hingga ke malam.

Gagal Tanpa Ilmu Yang Betul

Selama 12 tahun (2008 – 2020) dalam menganjurkan program dengan tujuan yang sama, pihak Richworks dapat melihat semakin ramai orang tahu dan faham bahawa hanya dengan perniagaan ia dapat membantu mereka meningkatkan tahap pendapatan mereka. Namun, masih terdapat juga yang memulakan dan menjalankan perniagaan tanpa ilmu yang betul di dada. Mereka tidak tahu hala tuju sebenar untuk berniaga.

Akibat daripada kegagalan itu, ramai usahawan tidak mampu bertahan sehingga 3 tahun pertama dalam perniagaan. Ada ramai yang gulung tikar, mengalami kerugian dan ramai juga yang terpaksa menanggung beban muflis akibat perniagaan tidak berjalan lancar seperti yang diinginkan.

Bantuan dan Bimbingan

Dengan ini, RichWorks International bersama pengasas Dr Azizan Osman sedar bahawa ramai yang memerlukan bantuan. Ini kerana Dr Azizan sendiri pernah melalui liku hidup yang sukar dalam membangunkan perniagaan dan pernah bermula dengan hanya menjual sabun dan kelapa serta gagal dalam perniagaan ini merupakan satu peluang untuk beliau cuba bantu lebih ramai orang betapa pentingnya ilmu untuk mengubah hidup ke arah yang lebih baik.

Hasil daripada bimbingan beliau, ribuan usahawan yang pernah dibimbingnya berjaya mendapatkan hasil jualan di luar jangkaan. Dengan misi untuk membantu dan membangkitkan usahawan Melayu, bangsa usahawan (BANGSAWAN), ramai pelajarnya datang dari beberapa pelusuk negeri. Ada yang datang dari Kota Tinggi, Johor, Terengganu, Port Dickson dan pelbagai lagi negeri lain.

Hal ini juga membuktikan yang usahawan dari luar bandar juga boleh dibantu dan dibina. Produk dan perkhidmatan yang mereka berniaga pun hanya biasa-biasa saja. Ada yang menjual baju kurung, kek, dan ada yang masak char kuey teow saja dah boleh dapatkan hasil jualan jutaan ringgit.

Kisah Kejayaan

Antara peserta yang Dr Azizan Osman bantu dan berkongsi kisah kejayaan mereka dalam satu sesi forum adalah Eriyca Baiduri dari Noir Health & Beauty. Beliau memulakan bisnes pada tahun 2017 pada ketika FB Live sedang menjadi trending. Beliau mula sharing tips-tips kecantikan walaupun ketika itu beliau tidak tahu apa-apa tentang FB Live. Tapi dalam masa sebulan Followers beliau terus naik dari 10 orang ke 8,000 orang. Beliau mula menuntut ilmu marketing dalam program RichWorks iaitu Millionaire Marketing Mastery (MMM) dan seterusnya menjadi salah seorang ahli Titanium (sebuah program Menthorship, bimbingan secara dekat dengan Dr Azizan Osman). Hasilnya dari sales RM3.2 juta pada 2018 naik kepada RM18.3 juta pada 2019. Selain itu, beliau juga mempunyai seramai 3,000 ejen dan 120 stokis di seluruh Malaysia. Apa yang paling menarik, beliau turut menghadiahkan sebuah kereta Mercedes-Benz kepada stokis beliau yang berjaya capai hasil jualan yang wow!

mustahil kita miskin jika kita berTuhankan Yang Maha Kaya

Seterusnya, Siti Noor Sabrina Mamasab Bakery yang menjalankan perniagaan membuat kek sahaja telah mencapai hasil jualan luar biasa pada tahun 2019, RM15.4 juta berbanding 2018, RM5.1 juta. Bisnes beliau yang hanya bermula dari rumah atas dasar ‘suka-suka’ ini rupanya menjadi punca rezeki untuk beliau capai sales jutaan ringgit. Kini beliau mempunyai ejen seramai 3,000 orang. Hasil bimbingan Dr Azizan Osman juga, perniagaannya lebih terurus dan segala selok-belok perniagaannya dipimpin dan dipantau oleh MenThor mereka. Bekas radiographer di Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) ini juga berjaya dalam masa 2 tahun dah ada 7 cawangan. Malah beliau turut menerima award Nona Best Growing F&B Business Award dan 100 Top Young CEO 2019.

Rosli Ismail dari Oli Collection ini hanya menjual cadar sahaja. Beliau telah menjalankan perniagaan selama 20 tahun, namun stuck dalam bisnes dan bisnes beliau tak boleh pergi jauh. Pada tahun 2016 sehingga 2018 sales beliau menurun. Bukan itu sahaja, beliau juga turut mengalami pelbagai cabaran dalam perniagaan. Sebelum beliau menjadi ahli Titanium, sales beliau hanya RM4 juta sahaja dalam masa 20 tahun berbisnes. Sejak mendapat bimbingan dari Dr Azizan Osman, pada 2019 sales beliau telah mencapai RM13.3 juta dan mempunyai 300 orang stokis. Beliau juga berjaya membina semula sebuah Maahad Tahfiz Sains Oli yang telah hampir tutup sebelum ini.

Dari ketiga-tiga kisah inspirasi dan sukses ini, apa yang dapat disimpulkan adalah dengan adanya MenThor, Ilmu dan juga Tindakan dari usahawan ini, mereka berjaya capai hasil jualan yang tinggi. Program yang dianjurkan oleh RichWorks ini juga akan membantu usahawan-usahawan untuk tidak hanya mencapai hasil jualan yang biasa-biasa malah yang lebih luar biasa. Ini juga membuktikan usahawan Melayu turut boleh berjaya dalam perniagaan.



Impian Kaklong mulanya tak banyak mana. Bila nak senaraikan 10 impian pun mula-mula dah ketar tangan - tak tahu nak mula dari mana. Eh, mana satu dulu ni, mana satu yang penting ni.. Tapi apabila mendengar nasihat dan panduan yang diberikan oleh Dr. Azizan dah mula nampak cahaya. Terus banyak idea datang secara tiba-tiba.. "Hidup hanya sekali, kalau dah hidup 20, 30, 40 tahun, dah berapa orang yang menerima manfaat dari kita? Atau kita masih pentingkan diri sendiri?" ~ aduhhh.. tertusuk tajam terus menikam hati.

#NUH2020 merupakan suatu permulaan Tahun 2020 yang baik. InshaaAllah.. manfaatkan ilmu yang diberi untuk manfaat orang lain juga. Moga impian Kaklong tercapai kesemuanya. InshaaAllah.

Sesungguhnya Allah mengikut sangkaan hambaNYA. 

DAFTAR SINI UNTUK PROGRAM NAK UBAH HIDUP 2020


Twitter : Azizan Official
Youtube : Azizan Osman


Email: inquiries@richworks.com.my
Hotline : 1-300-88-2424

Ceritera,
Sue Sopian

No comments:

Post a Comment