Rinching Terrrace; Lokasi Majlis Perkahwinan Ideal Buat Raja Sehari

Assalamualaikum.

Hi readers!

Kali ini Kaklong Sue nak share satu lagi tempat paling ideal dan menarik untuk dijadikan lokasi majlis perkahwinan yang eksklusif.


Terletak di sebuah lokasi persendirian yang eksklusif, RINCHING TERRACE merupakan lokasi untuk majlis perkahwinan yang berlatarbelakangkan rekaan taman hidup dan lanskap alam semulajadi. Persekitaran yang tenang, damai dan selesa serta pemandangan yang mengujakan pasti menarik perhatian para pengunjung dan tetamu yang hadir di sini.

Rinching Terrace ada menyediakan 3 lokasi utama untuk korang pilih salah satu atau ketiga-tiganya sekali, iaitu Rinching Terrace Glass House, Khemah Agam (Marquee Tent) dan Taman Terbuka (Garden).

Rinching Terrace Glass House 

Glass House merupakan sebuah banglo dua tingkat berdinding kaca yang berfungsi sebagai dewan utama dan mampu memuatkan 250 tetamu dalam satu majlis. Uniknya banglo ini ialah ia kelihatan seperti satu tingkat dari pandangan hadapan tetapi jika korang pandang dari sisi belakangnya, sebenarnya banglo ini mempunyai tingkat bawah yang menghadap taman.* contoh ruangan makan untuk para tetamu *


* contoh ruangan makan beradap *

Dari segi konsep interior, Glass House menampilkan dekorasi ringkas dan moden. Lampu chandelier bulat diletakkan di ruang tengah bagi memberikan kesan mewah dan diimbangi dengan penataan lampu-lampu LED yang ringkas di seluruh silingnya.

Melangkah masuk ke dalam Glass House ini para tetamu akan terpegun dengan keindahan hiasan pelamin yang berlatarbelakangkan lanskap semulajadi. Pelamin yang tersedia mengikut pakej yang ditawarkan dengan beberapa pilihan rekaan. Bagi yang memilih pakej platinum, pelamin ini boleh diubahsuai rekaannya mengikut cita rasa tersendiri.Rinching Terrace Glass House juga dilengkapi dengan sistem penataan cahaya dan bunyi untuk memberikan kesan lebih dramatik dan berprestij.

Terlindung di bahagian bawah banglo ini ialah dua buah bilik iaitu bilik pengantin dan bilik rehat. Bilik pengantin yang luas dan selesa dilengkapi dengan kabinet baju, meja solek, katil, penghawa dingin dan bilik air.

Manakala bilik rehat yang selesa disediakan untuk keluarga pengantin atau keluarga pihak sebelah yang datang bertandang. Bilik ini lengkap dengan sofa, kabinet, meja sisi, karpet dan penghawa dingin. Terdapat juga tandas lelaki dan perempuan serta kemudahan surau untuk para tetamu di bahagian ini.

Khemah Agam (Marquee Tent) 

Khemah agam terletak di sebelah kiri Glass House dan bertentangan dengan Taman Terbuka. Khemah ini dikhaskan untuk para tetamu menikmati juadah yang disediakan sewaktu majlis berlangsung dan mampu memuatkan 400 tetamu dalam satu masa.

Secara umumnya, majlis akan berlangsung serentak iaitu di dalam khemah untuk para tetamu dan Glass House untuk acara makan beradap dan majlis persandingan mempelai. Tetamu yang selesai menikmati hidangan dan ingin menyaksikan pengantin bersanding bolehlah singgah di Glass House.

Walaubagaimanapun, sekiranya korang teringin bersanding di khemah agam, ianya tidak menjadi halangan. Sebarang pengubahsuaian pakej boleh dibincangkan dengan pihak Rinching Terrace.


Taman Terbuka (Garden) 

Terletak di bahagian belakang khemah dan Glass House, taman terbuka ini memberikan impak suasana persis alam hijau nan damai lagi mengasyikkan - sesuai untuk majlis perkahwinan atau sebarang acara keraian.

Ruang taman terbuka ini mampu memuatkan sehingga 1000 tetamu dalam satu majlis. Korang boleh mengadakan majlis korang tanpa mengira waktu - siang atau malam. Lebih indah bila dipasang 'fairylights' dan kanopi lut sinar.


Turut disediakan ialah sebuah binaan pentas kekal sebagai tapak pelamin atau untuk acara sosial.

Bukan itu  sahaja, korang juga akan dihiburkan dengan kicauan unggas, desiran pancuran air nan lunak, dan angin sepoi-sepoi bahasa yang memberikan rasa segar, damai, nyaman, tenang dan bahagia.Lanskap Semulajadi

Rinching Terrace merupakan kawasan yang dibangunkan dari tanah yang terbiar kosong sejak 2018 dan kini sudah dipenuhi dengan landskap rumput asli nan menghijau dan pohon-pohon renik serta dihiasi dengan pokok-pokok tua berusia ratusan tahun. Antara pokok yang ditanam ialah pokok kemuning (orange jessamine) yang berusia lebih 100 tahun dan pokok 'treeman'. Di samping itu terdapat juga pancuran air untuk menambah kesan dramatik dan irama alam semulajadi.

Pastinya landskap tanah bertingkat dan bercerun yang ditawarkan ini tidak terdapat di mana-mana lokasi perkahwinan di Malaysia. Kesemua landskap ini dijangka siap sepenuhnya hujung Disember ini dan sudah bersedia untuk menerima tetamu mulai awal bulan Januari 2020.

Landskap yang memukau ini mampu memberikan korang ketenangan fikiran setelah saban hari berhadapan dengan kesibukan kota dan pencemaran udara. Berada di sini akan memberi pengalaman yang tidak dapat dilupakan seumur hidup korang.


Terletak di lokasi paling strategik antara Bangi dan Kajang, Rinching Terrace Wedding dan Events (Rinching Terrace) merupakan lokasi terbaru yang mempesonakan sesuai untuk mengadakan majlis perkahwinan eksklusif atau sebarang acara sosial dan korporat. Rinching Terrace dihubungkan dengan Lebuh Raya Utara Selatan iaitu keluar melalui tol Bandar Mahkota, Bangi dan hanya 10 minit memandu dari Bangi Golf Resort.

Hak Eksklusif

Seluruh kawasan ini adalah eksklusif kepunyaan korang pada hari berkenaan dan korang tidak perlu berkongsi dengan tetamu lain kerana hanya ada satu majlis saja pada satu masa yang mana korang tidak perlu risau tentang keselesaan atau keselamatan korang kerana yang hadir hanya keluarga, saudara mara dan tetamu korang sahaja.

Kemudahan di kawasan sekitar juga tidak kurang hebat. Korang boleh menikmati pelbagai makanan enak di bandar Bangi. Terdapat banyak hotel butik yang jaraknya hanya sekitar 5 minit memandu dari Rinching Terrace.


Tawar Pakej Lengkap dan Menarik 

Rinching Terrace merupakan pusat sehenti perkahwinan dengan menawarkan pakej lengkap yang terdiri dari lokasi, katerer, pelamin, persalinan pengantin dan fotografi. Dengan erti kata lain, korang tidak perlu bersusah payah untuk mencari pakej yang terbaik kerana semuanya telah tersedia untuk korang. Tinggal nak pilih yang mana satu yang berkenan di hati saja.

Rinching Terrace telah menyediakan tiga pakej istimewa yang berpatutan untuk para pelanggan iaitu:-

1. Pakej Silver - Marquee Tent Only RM38,800 untuk 1000 tetamu

2. Pakej Gold - Glass House & Marquee Tent (2 Halls) RM44,800 untuk 1000 tetamu

3. Pakej Platinum - Glass House & Marquee Tent (2 Halls) RM51,800 untuk 1000 tetamu

Sempena majlis pra pelancaran, Rinching Terrace telah menyediakan promosi eksklusif iaitu diskaun hampir RM10,000 jika korang membuat tempahan pada pada hari ini. Bermula hari ini juga, Rinching Terrace telah bersedia untuk menerima tempahan mulai Januari 2020 dan seterusnya.

Untuk makluman, Rinching Terrace hanya bekerjasama dengan rakan niaga yang terbaik sahaja di dalam industri perkahwinan dan pengurusan acara ini. Bagi memastikan urusan majlis korang terjamin, Rinching Terrace telah melantik tiga rakan rasmi eksklusif iaitu Afkar (afkar_katering), Miezipro (miezipro) dan SASES (sases.official).

* rakan kerjasama Rinching Terrace *

Untuk maklumat lanjut, boleh berhubung dengan pihak Rinching Terrace seperti berikut;-
Riching Terrace Riching Hilir,
43500 Kajang, Selangor
Tel: 019 390 8527
Email: rinchingterrace@gmail.com

Waze: Rinching Terrace Wedding and Events

Rinching Terrace Wedding (Rinching Terrace) juga sesuai untuk sebarang acara majlis samada keraian keluarga mahupun majlis korporat dan sebagainya.Jom LIKE dan FOLLOW mereka di sosial media berikut :

Facebook:
https://www.facebook.com/Rinching-Terrace-Weddings-Events-115286019838166

Instagram :
https://www.instagram.com/rinching.terrace/

#rinchingterrace #rtwedding #rtglasshouse #rtgardenwedding

Ceritera,
Sue Sopian

No comments:

Post a Comment