1:00:00 PM

Makanan Inspirasi Dari Jepun Ready-To-Eat myNEWS

by , in
Assalamualaikum.

Siapa yang tak kenal dengan myNEWS? Mesti korang biasa pergi ke situ, kan? Kaklong pun biasa singgah myNEWS kalau nak beli apa-apa dengan cepat dan sehala dengan laluan ke tempat kerja. Senang.. capai je onigiri ke, roti ke dengan kopi, bayar then boleh terus jalan kaki ke tempat kerja. Kadang-kadang tu sambil jalan pun boleh makan. >.<

Baru-baru ini, Kaklong sempat hadir ke majlis pelancaran pusat penyediaan makanan sedia dimakan yang berinspirasikan makanan dari Jepun oleh myNEWS.


CITARASA RAKYAT MALAYSIA
“Orang ramai kini boleh menikmati pilihan hidangan Jepun yang disediakan dengan cita rasa rakyat Malaysia."

“Ia terdiri daripada sandwic, onigiri, bento, roti, minuman panas dan sejuk sambil tidak melupakan makanan tempatan seperti kari laksa dan nasi lemak" kata Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan myNEWS, Dang Tai Luk





KEMUDAHAN DAN KUALITI
Pusat pengeluaran yang beroperasi di bawah anak syarikatnya myNEWS Ryoyupan Sdn Bhd dan MyNEWS Kineya Sdn Bhd, akan membekalkan kedai myNEWS dengan pelbagai jenis makanan siap sedia dimakan (RTE) yang berkualiti tinggi.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MyNEWS Holdings Berhad Dang Tai Luk berkata menyedari tentang meningkatnya keperluan bagi akses yang mudah ke kedai runcit yang menawarkan makanan yang berkualiti untuk kemudahan dan penggunaan pantas, myNEWS telah mengambil inisiatif untuk membawa pemain industri makanan terkenal dari Jepun sebagai rakan kongsi.


"Kami mahukan para pelanggan kami merasai pengalaman serupa seperti di kedai-kedai runcit di Jepun, Taiwan dan Thailand di mana para pelanggan boleh masuk dan mencari serta menikmati apa yang mereka inginkan. Kini, kami mempunyai keupayaan untuk menawarkan kemudahan dengan kualiti, "katanya.

Selain dari itu, myNEWS juga mempunyai kad keahlian (membership) dan ada juga aplikasi myNEWS Malaysia. Dengan adanya apps ini, myNEWS dapat menghargai pelanggan mereka melalui program setia pelanggan di mana pelanggan akan mendapat POINTS untuk pelbagai ganjaran.  Apa lagi, cepat-cepatlah muat turun dan daftarkan di App Store untuk iPhone dan Google Play untuk Android. Heeee.. boleh join sama-sama kumpul points dan tebus ganjaran menarik.

Lagi senang bila guna apps atau membership card tu, tak payah bawa cash. Cashless lah kiranya.. Zaman sekarang kan boleh guna mobile phone saja untuk bayar apa-apa. Orang kata more convenience lah. Cepat pun cepat. Boleh kumpul rewards banyak.

MYNEWS DASH
"Kami juga pada masa yang sama meningkatkan kemudahan kepada para pelanggan kami dengan melancarkan perkhidmatan penghantaran dalam talian myNEWS DASH, pilihan untuk pelanggan yang inginkan supaya makanan dan keperluan harian mereka dihantar ke depan pintu rumah," kata Encik Dang Tai Luk.



Sekarang bukan setakat boleh membeli dan makan di cawangan myNEWS mart sahaja, dah boleh buat order online melalui myNEWS DASH bagi pelanggan yang tiada masa untuk keluar rumah.  Pesan online dah boleh terus sampai depan pintu rumah. Best kan? So untuk keterangan lebih lanjut mengenai produk makanan berinspirasikan menu Ready-To-Eat Jepun serta myNEWS DASH ni  korang boleh layari ke laman web : www.mynews.com.my 

Encik Dang Tai Luk juga menyatakan bahawa fasiliti terbaharu berkeluasan 12,077 meter persegi yang sudah memulakan pengeluaran komersial sejak Jun lalu dijangka menyokong operasi kira-kira 600 cawangannya di seluruh negara dan proses pengeluaran pula dijalankan melalui dua buah kilang yang diselenggara oleh Gourmet Kineya Co. Ltd. (Gourmet Kineya) dan Ryoyu Baking Co. Ltd. (Ryoyu Baking) iaitu pakar serta peneraju industri makanan tempatan di Jepun.

Pelanggan di Lembah Klang kini boleh memenuhi keinginan mereka di lebih 300 cawangan myNEWS terpilih.

Sejak memulakan perniagaan pada Disember 1996, myNEWS telah berkembang dengan pesat dan kini menerima lebih daripada lima juta pelanggan sebulan di cawangannya di seluruh negara.

Bermula dengan pembukaan kedai buku dan runcit tradi­sional yang kecil 23 tahun lalu, myNEWS kini memiliki barisan produk makanan siap dimakan berasaskan Jepun yang terbesar. Tahniah buat team myNEWS!!!


INFO TAMBAHAN

myNEWS Ryoyupan
Salah satu daripada lima pemain utama dalam industri roti Jepun dan yang terbesar di Pulau Kyushu.

myNEWS Kineya
Mempunyai pengalaman luas dalam penghasilan makanan sejuk beku, pembekal makanan dalam kapal terbang termasuk (MAS). Nama syarikat ini sudah dikenali di Jepun, kini dengan pembukaan kilang pembuatan makanan myNEWS (FPC) , tidak dinafikan mereka mempunyai perancangan lebih besar pada masa akan datang.
- Operasi rantai restoran yang mempunyai lebih daripada empat ratus (400) kedai (menjual udon mi dan masakan Jepun) di Jepun dan di luar Jepun termasuk Hong KOng, Indonesia dan Amerika Syarikat
- Pembuatan produk beku
- Operasi pasaran borong daerah
- Pengangkutan penumpang kereta api dan bas
- Pemborong dan peruncitan beras

STATUS HALAL
Oppsss.. jangan risau gaisss.. Tenang ok.. tenang..
Untuk menjawab keraguan korang tentang status Halal menu makanan Ready-To-Eat myNEWS korang boleh baca sendiri penerangan di bawah ini merujuk sumber : http://www.mynews.com.my/



Ceritera,
Sue Sopian
8:00:00 AM

Panduan Penyimpanan dan Penyisihan Ubat-Ubatan di Rumah

by , in
Assalamualaikum.

Sepatutnya proses menyisihkan barangan dalam rumah perlu dilakukan sentiasa. Barulah senang mengemas dan maintain tak banyak barang. Tetapi Kaklong tak selalu buat. ๐Ÿ˜‚ my bad! (jangan tiru please ๐Ÿ˜Œ)

Jadinya.. disebabkan Kaklong baru siap renovate bahagian dapur dan bahagian ruang tamu sedikit, maka Kaklong ambil peluang ini untuk membuat proses penyisihan barangan satu rumah. Setiap inci rumah Kaklong memang habis Kaklong punggah balik dan asing-asingkan barang untuk dibuang, diderma atau dijual.

Penyisihan Ubat
Ubat-ubatan sebenarnya ada la dalam setahun tu sekali atau dua kali Kaklong sisihkan. Pernah juga bertahun tak semak stok ubat-ubatan. Hahaha.. Kadang ikut expired date. Ikut suka hati Kaklong je nak buat bila sebenarnya. Tetapi sejak follow group Dr. Hani #kemasrumahwithhani tu, (GROUP #kemasrumahwithhani) lagilah perlu buat sisihan sekerap mungkin. Mungkin Kaklong akan buat 3 bulan sekali. ๐Ÿค” Mungkinlah. Mungkin ye. (tolong bagi semangat rajin tu datang selalu please ๐Ÿ˜‚)

Sebelum ada “rumah” ubat masing-masing, biasanya ubat-ubat ni Kaklong letak sekali je dalam satu atau dua bekas. Kononnya mudah cari la — begitulah dalam fikiran Kaklong.

* sebelum proses sisihan *

Tapi bila tengok rakan-rakan lain dan Dr. Hani buat “rumah” setiap barang terus Kaklong nak buat juga. Makanya Kaklong khaskan satu ruang kabinet dalam area dapur kering untuk diletakkan ubat-ubatan sahaja. Mudah untuk Kaklong atau Abanglong capai. Anak-anak je tak mudah nak capai... ๐Ÿ˜

Bekas semua dari kedai Eco dan kedai barangan plastik, sticker pun sama juga dari Ecoshop. Cuma tulisan yang tak cantik tu guna liquid paper je ๐Ÿคญ tapi liquid paper pun dari kedai saka (ecoshop) tu juga..

* selepas proses sisihan dan pengstoran ubat-ubatan *

Hasil sisihan ubat-ubatan ini pula akan dihantar ke klinik yang berdekatan yang terima ubat-ubat yang dah expired untuk dilupuskan.

Ye.. ubat tidak boleh dibuang sebarangan. Sila kembalikan ubat-ubat yang dah expired ke klinik-klinik yang ada tempat pelupusan ubat-ubatan ya. ๐Ÿค—

* hasil sisihan ubat-ubatan yang akan dikembalikan ke klinik untuk pelupusan *

Panduan Tempoh Jangkahayat Ubat-Ubatan


Panduan Penyimpanan Ubat-Ubatan

Berikut adalah TIPS cara penyimpanan ubat yang selamat dan betul:

1. SIMPAN ubat di tempat yang selamat dan dikhaskan supaya mudah dicari.
Menyimpan ubat di tempat yang dikhaskan akan memudahkan anda mencari ubat tersebut jika berlaku sebarang kecemasan. Selain itu, ia juga memudahkan anda untuk mengingati tempat ubat tersebut disimpan. Cara ini dapat meningkatkan kepatuhan anda untuk mengambil ubat pada waktu yang telah ditetapkan.

2. SIMPAN ubat secara berasingan mengikut jenis ubat seperti ubat makan (tablet, sirap dan sebagainya) dan ubat kegunaan luar (krim, salap, ubat titis mata dan sebagainya).
Mengasingkan ubat-ubatan mengikut jenis ubat dapat membantu mengurangkan kekeliruan. Mencampur aduk ubat-ubatan yang berlainan jenis boleh menyebabkan kesilapan pengambilan ubat dan juga tindak balas fizikal di antara ubat-ubatan tersebut. Jika ini berlaku, dikhuatiri kualiti ubat akan terjejas, keberkesanan ubat akan berkurang dan keselamatan pengambilan tidak terjamin sepenuhnya.

3. SIMPAN ubat mengikut suhu yang disarankan (sila rujuk kepada sisip bungkusan ubat). Contohnya:
Dalam ruang tengah peti sejuk : 2-8°C. (Contoh: insulin, ubat titis mata, suspensi antibiotik yang telah dibancuh)
Tempat dingin bilik berhawa dingin : 8-15°C (Contoh: kapsul gel lembut)
Suhu bilik : 15-30°C (Contoh: ubat tablet dan kapsul)
Penyimpanan ubat di tempat yang betul juga boleh mengelakkan daripada ubat tersebut daripada mengalami kerosakan. Terdapat beberapa jenis ubat yang memerlukan tempat penyimpanan dengan suhu yang tertentu. Jika ubat tersebut rosak disebabkan cara penyimpanan yang tidak betul, kualiti ubat akan terganggu, keberkesanan rawatan tidak terjamin dan berkemungkinan anda juga akan mendapat kesan sampingan yang tidak diingini.

4. SIMPAN ubat dalam bekas yang asal, jangan tanggalkan label ubat asal yang mengandungi maklumat seperti nama ubat, kekuatan ubat, cara pengambilan, kaedah penyimpanan dan tarikh luput.

5. SIMPAN ubat di tempat yang tidak dapat dilihat atau dicapai oleh kanak-kanak.
Menyimpan dan meletakkan ubat jauh daripada kanak-kanak adalah cara penyimpanan yang selamat. Meletakkan ubat di tempat yang tinggi dan bekas yang penutupnya tidak dapat dibuka (child resistant cap) dapat mengelakkan kanak-kanak daripada termakan ubat yang boleh membahayakan mereka.

Elakan untuk perkara berikut :

1. JANGAN simpan ubat anda di dalam kereta dalam jangkamasa yang lama.

2. JANGAN simpan ubat yang berlainan dalam bekas yang sama dan bercampur aduk.

3. JANGAN simpan ubat anda di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari, suhu tinggi dan kawasan yang lembap seperti di tepi tingkap, di atas peti sejuk dan di dalam bilik mandi.

4. JANGAN simpan ubat di dalam peti sejuk kecuali diarahkan berbuat demikian (sila rujuk kepada sisip sungkusan ubat).

5. JANGAN simpan ubat yang telah tamat tarikh luput, rosak atau hilang labelnya.

Contoh Cara Penyimpanan Ubat Yang Selamat & Betul


Selamat mengemas untuk semua.. ๐Ÿ’“

Maklumat -- kredit myhealth.gov.my

#declutteringwithsue
#homeorganizingwithsue

Ceritera,
Sue Sopian
9:16:00 PM

Ubahsuai Dapur Kediaman

by , in
Assalamualaikum.
Hai korang!

Haihhhhh.. baru dapat relax sikit ni.. Busy untuk beberapa hari dan mungkin makan masa minggu-minggu juga. Kaklong sedang dalam proses memindahkan barang dari rumah sewa ke rumah sendiri ni.. Rumah baru siap renovate... heeee.. 

Sebelum ni dah duduk rumah sendiri ni.. Cuma masa tu belumlah ada bajet nak renovate rumah. So duduklah dengan apa yang telah disediakan. Alhamdulillah, rezeki tahun ni.. Ada bajet untuk renovate sikit.

Tapi bukan renovate overall pun. Cuma besarkan bahagian favourite Kaklong ni.. hehe.. Mestilah DAPUR! Barulah boleh feeling masa memasak tu. (harap rajinlah masak lepas ni -.-)

Hasil renovation hari tu -->

* Dapur Basah *

 * Dapur Kering *


Ada tanah sekangkang kera kat belakang rumah, so bolehlah tambah sikit ke belakang. Tambah untuk dapur basah dan kawasan membasuh baju area je sikit. Lepas tu kawasan dapur asal tu jadikan dapur kering.

 * Laundry Area (sila abaikan yang sepah-sepah itu) sebaris dengan Wet Kitchen. Almari hijau masih guna yang lama untuk sementara sebelum ada bajet beli rak lain *


Bagi kabinet atas dapur memasak tu guna material melamin tapi yang bawah tu dan area bawah sinki pakai material aluminium. Kasi tahan lasak dan air. Kabinet coklat tepi dinding tu adalah kabinet lama.. Re-used saja barang yang ada.. Nanti ada duit lebih tambah lagi aksesori dapur.. >.<

So far alhamdulillah.. Berpuas hati.. Actually susah nak buat pilihan kabinet sebab rambang mata. So mengharapkan pilih je asalkan kena.. Cat dinding pun memang main pilih je ni.. Sebab masa tu of course lah belum pasang kabinet lagi, baru je siap renovate kan. So sebelum orang datang pasang kabinet, belilah cat dan upah orang cat siap-siap. Nah! Inilah hasilnya..

Lepas ni tinggal proses mensisihkan barang yang tak pakai dan proses mengemas semula barang-barang.

Nanti Kaklong story lagi ye pasal renovation dapur dah sebahagian area rumah ni.. Buat masa ni belum siap sepenuhnya lagi kalau nak buat "house tour" pun.. Heeeee...


Ceritera,
Sue Sopian
11:00:00 PM

Peluang Untuk Mengubah Diri - Nak Ubah Hidup 2019

by , in
Assalamualaikum.
Hi korang!

Siapa yang terlepas menyertai Program Nak Ubah Hidup 2019 tempohari? Sangat merugikan tau.. 
Rugi bukan kerana apa, tapi kerana korang tak dapat timba ilmu yang telah dikongsikan oleh Dr. Azizan tempohari. Siapa yang dapat mengubah diri sendiri dan hidup kita kalau bukan diri kita sendiri, kan?


Pada 30 Ogos hingga 1 September 2019 yang lalu, Program Nak Ubah Hidup anjuran RichWorks International Sdn Bhd telah berlangsung dengan jayanya di Setia City Convention Center (SCCC), Setia Alam, Selangor. Program 3 hari ini telah dihadiri oleh seramai lebih dari 12,000 peserta dari seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura. Dan kaklong salah seorang daripadanya. Hihi.. Bangga jap. Bukan senang nak dapat peluang menghadiri program yang sebegini.


Objektif Program

Objektif penganjuran Program Nak Ubah Hidup ini ialah untuk membantu usahawan atau bakal usahawan untuk tingkatkan tahap potensi diri, tahap kehidupan dan tahap kewangan melalui bisnes yang berjaya dan menguntungkan. Sepanjang 11 tahun menganjurkan program dengan tujuan yang sama, apa yang telah dilihat ialah semakin ramai orang faham bahawa hanya dengan perniagaan dapat membantu mereka meningkatkan tahap pendapatan, malangnya ramai yang memulakan dan menjalankan perniagaan tanpa ilmu yang betul. 

Akibatnya, ramai usahawan tidak mampu bertahan sehingga 3 tahun pertama dalam perniagaan. Ramai yang gulung tikar, mengalami kerugian dan ramai juga yang terpaksa menanggung beban muflis akibat perniagaan yang tak berjalan lancar seperti yang diinginkan. 



Atas sebab itu, RichWorks International bersama pengasasnya Dr Azizan Osman sedar bahawa ramai yang perlu dibantu. Memandangkan Dr Azizan Osman sendiri pernah melalui liku-liku hidup yang sukar dalam membangunkan perniagaan, dan pernah bermula dengan hanya menjual sabun dan kelapa serta sering gagal dalam perniagaan, beliau melihat ini sebagai peluang untuk beliau membantu lebih ramai orang lain. 

Apa yang menariknya, kegagalan beliau dalam bisnes sehingga beliau pernah berhutang beratus ribu dan terpaksa menggadaikan rumah ibunya bagi melunaskan hutang, dan pada saat itu beliau berjanji, bila beliau berjaya dalam bisnesnya nanti beliau akan membantu seramainya anak bangsa untuk menjadi usahawan berjaya dengan ilmu dan formula hasil dari pengalaman jatuh bangun dalam perniagaan dan ilmu yang beliau dapat dari mentornya di luar negara. 

Susah Seorang Diri, Senang Dikongsi Bersama

Ironinya, di saat beliau kesusahan tiada siapa yang mahu menghulurkan tangan dan kerana itulah Dr Azizan Osman nekad untuk berkongsi ilmu kejayaannya dengan orang lain yang mahu berjaya dalam bisnes kerana mereka tidak mahu lebih ramai usahawan terpaksa menanggung kegagalan dan beban hutang seperti yang beliau pernah alami satu masa dulu. 

Jika sebelum ini, jumlah penyertaan terbesar di satu-satu program anjuran RichWorks hanya sekitar 10,000 orang kehadiran peserta, tapi kali ini jumlah kehadirannya mencecah lebih dari 12,000 peserta hasil usaha kempen pemasaran dari Team RichWorks semenjak ianya dilancarkan 4 bulan yang lalu. 

Bukan sahaja duit, semua perkara yang menambah nilai dan kualiti dalam hidup adalah REZEKI dari Allah swt. - Dr. Azizan Osman, NUH 2019 

Cepat klik sini --> Daftar NUH 2020

Dasar Kepercayaan Tinggi

Ini menunjukkan kepercayaan yang tinggi yang diberikan kepada RichWorks dan Dr Azizan Osman sendiri sebagai satu sumber utama dalam membantu usahawan tempatan membina bisnes yang berjaya. Ini juga terbukti dengan semakin hari semakin ramai peserta Program RichWorks yang berjaya membina bisnes sehingga mampu membuat jualan mencecah jutaan ringgit setahun dan ada antaranya telah mampu membina jenama terkenal seperti Nurraysa, Bantal Hotel DAG, Eskayvie, Hasnuri, Sabella, Rempah Mak Siti, Noor Arfa Batik, Jamumall, Najib Asaddok, dan banyak lagi. 

Sambutan Hari Merdeka & Awal Muharram

Program Nak Ubah Hidup yang disempurnakan penganjurannya dengan sambutan Hari Kemerdekaan di mana kesemua peserta telah bersama-sama mengira detik ambang kemerdekaan diiringi nyanyian lagu Negaraku, Tanggal 31, Setia dan Warisan di mana tidak dapat digambarkan keadaannya yang penuh bersemangat dengan laungan kemerdekaan yang menggegarkan dewan SCCC, Setia Alam. 



Keesokannya, seisi dewan telah sama-sama mengaminkan doa awal tahun diiringi sesi bacaan Ratib sebagai satu tanda kesyukuran dan pengharapan bagi sambutan Awal Muharram iaitu Tahun Baru Hijrah. 

Berhijrah Merdekakan Diri

Apa yang lebih menariknya, merdeka dan hijrah adalah sangat bertepatan dengan objektif penganjuran Program Nak Ubah Hidup di mana ramai peserta yang datang ini hadir dengan matlamat untuk memerdekakan diri dari belenggu hutang dan masalah ekonomi dan mahu berhijrah dari keadaan hidup yang ala kadar menjadi 10 kali lebih hebat dan luar biasa dari segi tahap kehidupan dan tahap kewangan. 

Lebih manis bila Program Nak Ubah Hidup ini juga dihadiri oleh selebriti tanahair seperti Chef Zam, Hanez Suraya, Mawar Rashid, Raf Yaakob, Noraniza Idris, Rafidah Ibrahim, Fadzli Zainal, Afiq Muiz, Fadzlun Abas dan ramai lagi. Dan pihak RichWorks juga telah menghantar jemputan khas kepada kakitangan Utusan Malaysia dan Media sebagai salah satu cara untuk pihak RichWorks bantu mereka mengenal potensi diri dan melihat ruang dan peluang dari sudut lain. 

Alhamdulillah, kejayaan pihak RichWorks menganjurkan program yang disifatkan oleh peserta sebagai – program konsert tapi padat dengan ilmu yang diyakini telah memberikan impak dan kesan yang besar kepada semua peserta yang hadir.


Eh! Takkan korang tak nak join next program? Jom kita sama-sama mengubah diri kita, persepsi kita dan juga pandangan kita tentang bisnes... Kan best kita dapat maju kedepan tanpa menoleh kerugian di belakang.. >.<





Email: inquiries@richworks.com.my
Hotline : 1-300-88-2424




Ceritera,
Sue Sopian
5:36:00 PM

Bubur Nangka Madu Menu Minum Petang

by , in
Assalamualaikum. Hai korang!

Selamat petang semua...
Jemput minum petang.. heeee~~~

Hari ini terlebih rajin pula kaklong ni. Ada pula nangka madu beli dari pasar malam kelmarin so datang idea buat Bubur Nangka Madu. Teruslah jadi menu minum petang hari ini. >.<
Ala.. senang sangat nak masak.. simple je..


Resepi Bubur Nangka Madu

Bahan :-
Nangka madu
Santan
Secubit garam
Gula (jika suka - bukan wajib)
Air
Sehelai daun pandan

Cara :-
1. Masukkan nangka dalam periuk bersama sedikit air, daun pandan (disimpul) dan rebus sekejap.
2. Masukkan santan pekat dan kacau supaya santan tak berketul. Jika masih pekat tambahkan sedikit air.
3. Masukkan sedikit gula (jika suka manis atau nangku tu tak cukup manis. Kalau tak nak letak gula pun ok. ikut citarasa masing-masing ye.. bukan wajib ye..) dan kacau sekejap-sekejap hingga santan elok masak dan mendidih.
4. Masukkan sedikit garam (secukup rasa), kacau sekejap dan tutup api.


Siap sudah menu simple ni.. Rasa lemak-lemak manis gituhhh.. Pekena pula dengan Nescafe Gold O panas-panas pula.. fuhhhhh.. boleh bayangkan tak? Heee...


Ceritera,
Sue Sopian
4:39:00 PM

Aneka Masakan Tradisi Melayu dan Hidangan Laut di Restoran Sisik Ikan Bakar

by , in
Assalamualaikum! Hai!

Sebut je Bandar Klang pasti ramai teringat bandar ini terkenal dengan makanan berasaskan makanan laut. Banyak kedai makan dan restoran sekitar Klang menghidangkan pelbagai menu masakan seafood. Antaranya adalah Restoran Sisik Ikan Bakar yang terletak di Bandar Botani betul-betul di hadapan pusat membeli-belah GM Klang (GM Klang Wholesales City). 


Restoran ini telah ditubuhkan pada tahun 2013 oleh Puan Linda, iaitu pemilik restoran ini yang mana beliau adalah keturunan berdarah campuran Pahang, Negeri Sembilan, Melaka dan Selangor. Jadi boleh dilihat ianya mempengaruhi cara dan sajian makanan di restoran ini. Dahulu, restoran ini dikenali dengan nama Restoran Resepi Warisan Tok dan kini dikenali dengan nama Restoran Sisik Ikan Bakar.

Menu
Menu yang dihidangkan kepada para pelanggan pula adalah menu yang berasaskan makanan laut seperti ikan bakar berempah, sotong bakar, pepahat, kepah, ikan bakar tempoyak (menu ini tidak terhad kepada ikan patin sahaja), sotong bakar, daging bakar dan lain- lain lagi.

Kalau korang semua datang sini, korang boleh pilih  sendiri seafood di sini dan beritahu saja masakan apa yang korang nak, so pekerja restoran ini akan masakan untuk korang. Ikan, sotong, udang, kepah, lala dan lain-lain adalah pilihan segar di sini. Rasa masakan di sini pasti enak dengan pemilihan lauk segar.










Asam Pedas Melaka
Asam pedas Melaka ini dihidangkan bersama pelbagai pilihan ikan dan dihidangkan panas-panas buat para pelanggan yang mana ianya adalah asam pedas warisan. Sudah pasti, ianya membuka selera korang yang sedang kelaparan.


Sayuran
Pelbagai masakan untuk sayuran boleh diminta seperti kangkung goreng belacan, kailan ikan masin, sayur campur dan banyak lagi.



Nasi Lemak Sisik Buluh Perindu
Bagi penggemar nasi lemak, korang boleh cuba Nasi Lemak Buluh Perindu. Nasi Lemak ini diisi dalam daun pisang dan diletakkan di dalam buluh. Nasi lemak ni boleh dimakan dengan ikan bakar dan asam pedas juga. Datang sini wajib cuba tau!



Steamboat
Selain daripada masakan tradisi, restoran ini juga menyediakan set steamboat bagi mereka yang inginkan kelainan. Boleh mencuba steamboat mereka jika korang singgah sini.


Lokasi Menarik
Kedudukan lokasi restoran yang terletak di hadapan Blok A GM Klang ini membuatkan ianya sering menjadi tumpuan para pelanggan yang datang ke GM Klang. Sudah pasti setelah korang penat  berjalan dan membeli belah di GM Klang, perut korang tu pasti terasa lapar. Bolehlah singgah dahulu ke Restoran Sisik ini sebelum pulang ke rumah supaya perjalanan pulang korang nanti berjalan lancar tanpa perlu tercari-cari tempat makan yang sedap untuk menjamu selera.

Waktu Operasi
Waktu Operasi 8.00 pagi - 4.30 petang untuk masakan asli Melayu. Pada pukul 5.00 petang - 12.30 malam pula untuk menu berasaskan makanan laut seperti ikan bakar, sotong bakar, dan sebagainya. 

Maklumat Lanjut
Alamat :  No.32, Jalan Kasuari 1/ks7, Bandar Botanic,  41200, Klang, Selangor Darul Ehsan.
No. Telefon (Call & Whatapps) : 019-2263004 ataupun 016-2240474





Ceritera,
Sue Sopian
1:20:00 PM

Serikan Diri Di Aidilfitri Dengan Garnier

by , in
Assalamualaikum.

Hi korang!

Siapa kata tak boleh bersedekah di bulan Syawal? Bukan Ramadhan saja kita bersedekah. Digalakkan bersedekah pada bila-bila masa juga. Sambil berhias cantik pun boleh bersedekah tau! >.<


Jenama kecantikan yang berjaya mengumpul RM15,000 bagi memperkasakan wanita menerusi TechForGood

Hari Raya Aidilfitri ini bukan saja diraikan bersama orang yang tersayang, tetapi juga merupakan musim untuk bersedekah, terutama kepada mereka yang memerlukan bantuan. Tahun ini Garnier Malaysia membawakan makna yang baharu bagi sambutan Hari Raya menerusi kempen Serikan Diri Di Aidilfitri, menerusi kerjasama dengan rakan peruncit MYDIN untuk menyumbang kepada masyarakat menerusi usaha memperkasakan wanita.

Sepanjang bulan ramadhan baru-baru ini, Garnier Malaysia telah menganjurkan kempen "Serikan Diri Di Aidilfitri" berkaloborasi dengan pihak Mydin Malaysia khasnya untuk komuniti yang melibatkan kaum wanita. Ini adalah melalui kerjasama bersama TechForGood satu program di Bawah GEMA (Global Entrepreneurship Movement Association). 

Untuk pengetahuan korang sebenarnya TechForGood adalah satu program inisiatif yang dapat membantu dan membangkitkan komuniti mikro di Malaysia dengan memberikan pembelajaran skil terbaru terutama dalam membantu mempertingkatkan pendapatan melalui penggunaan serta penguasaan teknologi. TechForGood mula diperkenalkan pada tahun 2018 dan sehingga kini mempunyai seramai 500 orang ahli.

Dalam kempen yang berlangsung sepanjang bulan Ramadhan yang lalu manfaat TechForGood diberi melalui 2 cara iaitu :-
  • Setiap penjualan produk garnier di Mydin sepanjang bulan ramadhan, akan disumbangkan sebanyak RM0.20 ke tabungan program tersebut.

  • Untuk pembelian RM30 ke atas mana-mana produk Garnier di roadshow Mydin diantara 24 sehingga 30 Jun 2019, pembeli akan menerima handmade pouch ataupun beg kitar semula yang sangat cantik yang mana dijahit sendiri oleh wanita-wanita yang terlibat dalam program ini.

Kempen Serikan Diri di Aidilfitri ini berjaya dikutip sebanyak RM15,000 dan sumbangan ini dimasukkan  tabungan TechForGood untuk program-program yang bakal dilaksanakan pada masa akan datang.


Antara produk Garnier yang kita boleh dapatkan di pasaran :-








Menyentuh tentang bagainmana penglibatan Garnier Malaysia telah memberi manfaat kepada ahli TechForGood, Cik Deborah Melissa Bottreau, Presiden GEMA, menjelaskan:

"Untuk kerjasama Garnier Malaysia dengan TechForGood, kami telah meningkatkan kemahiran 50 ahli wanita program yang mempunyai minat atau latar belakang dalam menjahit. Melalui pembelajaran digital dan bengkel, mereka dapat meningkatkan kemahiran menjahit yang diperlukan untuk membuat beg dan beg galas yang boleh diguna semula, dan pada masa yang sama, mendapat pendapatan tambahan. Kami sangat bersyukur atas sokongan Garnier Malaysia, dan kami yakin ini akan mewujudkan momentum bagi syarikat-syarikat lain untuk menyertai kami dalam membawa perubahan kepada komuniti mikro lain di seluruh negara."

Selain itu, turut menyokong program ini adalah 3 orang selebriti terkenal tanah air kita iaitu, Syafiq Kyle, Amyra Rosli dan Azira Shafinaz di mana mereka turut terlibat dalam satu mini siri drama Serikan Hatimu dibawah tajaan Garnier yang ditayangkan setiap Isnin 9.50 malam di TV3.


Bagi yang terlepas menonton siri tersebut, boleh juga melayari Youtube TV3 Malaysia.

Nisa Kay yang bertindak sebagai pengacara dalam majlis pelancaran kempen ini juga begitu bersemangat dan ceria sebagai moderator majlis. Nisa Kay juga merupakan pengguna yang cukup setia dengan produk Garnier, beliau begitu teruja dalam memperkenalkan produk Garnier yang memang digunakannya setiap hari.




Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kempen Serikan Diri Di Aidilfitri, boleh layari :-

Facebook : Garnier Malaysia
Instagram : Garnier Malaysia

Ceritera,
Sue Sopian