11:53:00 PM

Program Agihan Bubur Lambuk Usahanita Daerah Petaling

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

Program Agihan Bubur Lambuk oleh Biro Agama Usahanita Daerah Petaling


Entri kali ini Sue nak share tentang satu program CSR yang telah berlangsung baru-baru ini iaitu Program Pengagihan Bubur Lambuk di Plaza Tol LKSA (Plaza Tol Seri Muda) Shah Alam, Selangor oleh Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera Malaysia mewakili Daerah Petaling. Program ini telah diadakan pada 8 Mei 2019 yang lalu, bermula kira-kira jam 5.00 petang dan berakhir sekitar jam 6.15 petang di mana kesemua 800 bungkus bubur lambuk telah berjaya diedarkan kepada orang ramai yang telah memandu melalui Plaza Tol Seri Muda pada masa tersebut. Terujalah Sue sebab ini kali pertama Sue dapat menyertai program pengagihan bubur lambuk di plaza tol sebegini.





OBJEKTIF PROGRAM

Tujuan program ini diadakan adalah untuk menjalinkan ukhwah sesama ahli dan orang ramai sepanjang program ini dijalankan terutamanya dalam Bulan Ramadan yang mulia ini. Disamping itu, sebenarnya Pihak USAHANITA Daerah Petaling juga ingin mengalu-alukan para wanita yang ada perniagaan sendiri untuk menyertai keluarga Usahanita kerana banyak kelebihan yang mereka boleh dapat sepanjang menyertai persatuan ini. 

Peluang sebegini tidak seharusnya dibiarkan sebegitu saja oleh usahawan wanita di luar sana. Ayuh! Kita join mereka semua ini untuk mendapatkan manfaat dan kelebihan dalam dunia perniagaan yang penuh memcabar zaman kini.




TAJAAN PROGRAM

Program ini mendapat sokongan penuh daripada Kumpulan PROLINTAS-LKSA kerana sudi memberi kebenaran untuk menjayakan program pengagihan bubur lambuk ini. Penaja sumbangan lain antaranya biskut Azlina Ina Tart Hangit, Biskut Negro, Biskut Teddy Bear, kuah rojak dan kek lapis, kurma dari Mahnaz Food dan air kotak daripada pihak F&N telah turut serta menjayakan program CSR ini.

Program ini juga mendapat sokongan kerajaan Negeri Selangor yang sentiasa membantu NGO terutamanya USAHANITA Daerah Petaling Cawangan Negeri Selangor ini.

Untuk pertanyaan lanjut mengenai persatuan ini korang semua boleh menghubungi Ketua USAHANITA Daerah Petaling, Puan SHEILA RAMLEE di talian 013-2062793 atau melalui emel quensheila@ymail.com




PERSATUAN USAHAWAN WANITA BUMIPUTERA MALAYSIA (USAHANITA) DAERAH PETALING

Di sini Sue juga nak share serba sedikit tentang Persatuan Usahanita ini.

Persatuan USAHANITA telah ditubuhkan sejak tahun 1984 lagi bagi menyatupadukan usahawan wanita bumiputera untuk mengembangkan lagi perniagaan mereka supaya lebih berdaya saing dalam sesuatu bidang yang lebih kompetif.

Persatuan ini juga memberi manfaat bagi ahlinya apabila secara langsung melalui ahli-ahli persatuan ianya dapat  mewujudkan hubungan kerjasama dan jalinan maklumat (information network) dikalangan usahawan bumiputera bagi mempertingkatkan penglibatan dan sumbangan mereka dalam mencapai wawasan negara.

Selain itu, persatuan Usahanita juga mengadakan aktiviti keusahawanan, latihan dan penerangan kepada ahli-ahli bagi mendedahkan mereka dengan lebih meluas dalam dunia perniagaan. Ini juga banyak membantu meningkatkan lagi mutu keusahawan wanita bumiputera.

Pihak Usahanita juga menjalinkan kerjasama dengan pihak kerajaan dalam menjayakan dan melaksanakan dasar-dasarnya. 


****************************************************

Berikut antara ahli-ahli Persatuan Usahanita Daerah Petaling yang telah membuat langkah bijak dengan menyertai persatuan ini yang mana mereka telah mengembangkan lagi perniagaan mereka dan seterusnya menyumbang kepada pembangunan ekonomi dalam negara.

1) Noraslinda Rasib 
Produk : Property Agent Oriental Realty Shah Alam Branch 
Facebook Page :
Facebook : Noraslinda Rasib
Instagram : 
No. Telefon : 0123458739 atau www.wasap.my/60123458739

2) Noraliza 
Produk : Jus Kesihatan 
Facebook : Nusrah Jus Botani
Instagram : Noalizaghani
Produk boleh didapati di Memorable Malaysia & Rizq Mart/Mall & offline

3) Ermi Erliana Binti Mohd Yusof
Produk : Van sekolah / biskut negro / rempeyek cheese letups / pes
Instagram : ermierliana
No. Telefon : 0173980009
Produk boleh didapati di agrobazaar fama dalam masa 2 minggu dari sekarang

4) Azimah Binti Ahmad .    
Produk : Katering Aiskrim Cendol & ABC
Produk : Surprise Delivery & Agent Kek Lapis Sarawak D'sara (area Shah Alam) 
Facebook : Azimah Ahmad 
No. Telefon : 011-28384241

5) Sheila Ramlee
Produk : Real Estate & Property Management (Shah Alam & kawasan yang berdekatan)
Facebook : 
a. Ketua Usahanita Petaling
b. Ramlee Sheila
No. Telefon : 013-2062793
12:45:00 PM

Philips Raya Bersama Chef Marina Mustafa

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

Puasa sudah pun bermula. Hari Raya kian tiba, dan ini bermakna tidak lama lagi kita boleh menikmati segala juadah enak lagi menyelerakan yang dihidangkan sempena lebaran. Setiap tahun rakyat Malaysia pasti menanti-nantikan ketibaan Syawal kerana ia memberi peluang kepada kita untuk saling merapatkan hubungan persaudaraan sambil menikmati beraneka juadah yang disediakan. 


Sempena Hari Raya, Philips Malaysia baru-baru ini telah bekerjasama dengan Chef Marina Mustafa untuk sesi memasak ‘Raya Bersama Chef Marina Mustafa’, yang memaparkan kepelbagaian serta kemudahan penggunaan rangkaian peralatan dapur Philips. Semasa sesi berkenaan, Chef Marina telah menyediakan beberapa hidangan wajib Hari Raya seperti Rendang Tok, Lodeh, Ayam Percik, Lontong Daun Pisang dan Seri Kaya Bakar, semuanya dalam masa kurang sejam, membuktikan sesungguhnya masa dapat dijimatkan dengan bantuan Philips. 

Masakan Raya yang disediakan oleh Chef Marina Mustafa menggunakan Multicooker Philips All-In-One dan Philips XXL Airfryer

Turut menyertai Chef Marina dalam acara berkenaan ialah, Naib Presiden dan Pengurus Besar Philips Asia Pasifik, Nicholas John Lee, Pengurus Negara Philips Malaysia, Muhammad Ali Jaleel dan Ketua Pemasaran Philips Malaysia, Wendy Ho serta ahli kumpulan Facebook tempatan, Masak Apa Hari Ni (MAHN).

Dari Kiri: Muhammad Ali Jaleel, Pengurus Besar Philips Malaysia; Nicholas John Lee, Naib Presiden dan Pengurus Besar untuk Philips ASEAN Pacific, Chef Marina Mustafa dan Wendy Ho, Pengarah Pemasaran Philips Malaysia Sdn. Bhd.

“Kami amat gembira melihat kehadiran begitu ramai ahli MAHN. Kami gembira kerana dapat memberi peluang kepada mereka untuk belajar kerana kami tahu mereka menggemari makanan yang dimasak di rumah dan mereka ialah tukang masak yang kreatif. Kami gembira kerana Chef Marina Mustafa yang terkenal dengan resepi Malaysianya, sudi berkongsi resepi Raya kegemarannya bersama-sama kami. Philips telah bekerjasama dengan Chef Marina dalam beberapa projek sebelum ini dan beliau sentiasa mengekalkan ketulenan masakannya tanpa menjejaskan rasa, sementara memanfaatkan kemudahan peralatan dapur moden. Sesetengah resepi tradisional ini mengambil masa yang lama untuk dimasak dan rendang daging kesukaan rakyat tempatan contohnya mengambil masa antara empat hingga lima jam untuk dimasak secara konvensional bagi mendapatkan rasa dan teksturnya yang optimum. Dengan Philips, anda boleh menyediakan juadah Raya dengan lebih mudah dan pada masa sama mengekalkan keenakan rasanya, memberikan anda lebih banyak masa untuk beramah-mesra dengan keluarga serta tetamu,” kata Pengurus Negara Philips Malaysia, Muhammad Ali Jaleel. 

Para tetamu dari Kumpulan Facebook Masak Apa Hari Ni (MAHN)

Bagi Chef Marina Mustafa pula, beliau gembira kerana berpeluang berkongsi ilmu pengetahuan. “Saya suka memasak dan ia adalah perkara yang paling saya minati dalam hidup saya. Saya berasa terharu kerana diberi peluang untuk berkongsi juadah Hari Raya kegemaran saya dengan semua orang dalam acara ini. Kita tahu bahawa menyedia juadah Hari Raya boleh memakan masa yang lama dan saya gembira kerana berpeluang untuk berkongsi pengalaman, bagaimana saya membahagikan masa antara memasak dan meluangkan masa bersama-sama keluarga serta tetamu. Memandangkan saya menyediakan banyak juadah di Hari Raya, Philips Premium All-In-One Multi Cooker dan Airfryer XXL sememangnya banyak membantu memudahkan saya menyediakan semua juadah berkenaan dalam masa yang sama,” jelas beliau.


Philips Premium All-In-One Multicooker (HD2145/62)

Masak secara perlahan, masak menggunakan tekanan dan masak pelbagai hidangan di dalam satu alat dengan Philips Premium All-In-One Multicooker. Dengan keajaiban teknik memasak menggunakan tekanan, anda boleh menyediakan hidangan yang sempurna dalam hanya beberapa minit, malah potongan daging yang liat juga boleh menjadi empuk dalam hanya beberapa minit. Dilengkapi dengan 9 mod masakan menggunakan tekanan, Philips Premium All-In-One Multicooker dapat membantu anda menyediakan juadah enak dengan cepat, memberi kelegaan apabila anda kesuntukan masa. Pada Hari Raya ini, anda boleh menyediakan rendang daging kegemaran anda dalam tempoh kurang sejam, membolehkan anda meluangkan lebih banyak masa bersama-sama yang tersayang. 


Philips Viva Collection Airfryer XXL (HD9630/99)

Sebuah alat yang wajib dimiliki untuk menyediakan hidangan enak lagi berkhasiat di rumah semasa musim perayaan ini. Philips Viva Collection Airfryer XXL (HD9630/99) yang merupakan Airfryer terbaru keluaran Philips, sememangnya memudahkan anda memasak untuk ahli keluarga anda. Saiznya yang lebih besar sesuai untuk menyediakan hidangan yang cukup untuk semua orang apabila anda menganjurkan rumah terbuka dan menjamu sanak saudara di Hari Raya ini. Masak semuanya serentak bagi memenuhi selera semua orang! Dengan kapasiti Airfryer terbesar setakat ini, ia berupaya memasak empat ketul paha ayam penuh untuk resepi Ayam Percik anda sekali gus!


Philips Premium All-In-One Multicooker (HD2145/62) boleh didapati pada harga runcit yang disyorkan RM999 dan Philips Viva Collection Airfryer XXL (HD9630/99) boleh didapati pada harga runcit yang disyorkkan RM1,499. Kedua-dua produk berkenaan boleh dapat di Philips Brand Store di Publika Shopping Gallery dan Wangsa Walk di Kuala Lumpur dan kedai rakan jualan serta pengedar di seluruh negara, serta kedai dalam talian rasmi Lazada di https://www.lazada.com.my/philips-official-store/

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai rangkaian produk Philips di Malaysia, sila layari www.philips.com.my

MENU & RESEPI

11:42:00 AM

Program Baru Untuk Bantu Ubah Hidup 10,000 Orang Sempena Merdeka 2019

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

Nama Dr. Azizan Osman memang dah tak asing lagi dalam dunia bisnes dan kewangan Malaysia. Siapa je yang tak kenal dengan Dr. Azizan Osman?

Dr Azizan Osman sebagai Master Coach Richwork melahirkan ramai usahawan, jutawan dan banyak menyumbang kepada perkembangan dan kemajuan bidang keusahawanan di negara ini, antaranya kemajuan anak-anak bangsa dengan rekod peningkatan pencapaian usahawan melalui program bisnes dan pemasaran hanya dalam tempoh seawal 3 bulan hingga 18 bulan.

Bergelar jutawan seawal usia 32 tahun melalui syarikat yang diasaskannya pada tahun 2008, Azizan menerusi Richworks International Sdn Bhd, kini merupakan peneraju seminar latihan dan pencetus pembangunan keusahawanan dan pemasaran


Alhamdulillah. Kali ini Sue berpeluang untuk turut sama menyertai program 10X Grow Your Business oleh Dr. Azizan Osman. Wow! Terasa aura positif dan semangat para peserta diserap masuk. Memang meremanglah bulu roma mendengar setiap inci ilmu, tips, nasihat, panduan, dan dorongan yang diberikan oleh panel dan Dr. Azizan Osman tambah-tambah lagi mendengar serba sedikit kisah para peserta yang hadir.



RichWorks Mahu Bantu 10,000 Orang untuk Ubah Hidup

Dalam program yang sama juga pihak Richworks International Sdn Bhd melancarkan program baru yang 10x lebih berimpak daripada IMKK seperti tahun-tahun sebelumnya iaitu NAK UBAH HIDUP 2019 – KUASAI POTENSI DIRI, KEWANGAN DAN BISNES di Menara PGRM, Cheras.

Program Nak Ubah Hidup 2019 ini akan diadakan pada 30 Ogos hingga 1 September 2019 di Setia City Convention Center (SCCC). Pendaftaran untuk program ini masih lagi dibuka kepada orang ramai.

Setelah 11 tahun ditubuhkan, lebih 700,000 peserta telah hadir ke program yang dianjurkan oleh RichWorks. Ramai antara mereka yang hadir, telah berjaya merubah diri mereka dari hidup biasa-biasa menjadi luar biasa dengan berniaga.




Apa yang lebih menarik, ramai dari mereka asalnya hadir dengan keadaan kusut penuh bermasalah, dengan tekanan kewangan dan beban hutang keliling pinggang. Selain dari itu, ramai yang berniaga tanpa ilmu perniagaan yang betul menyebabkan bisnes mereka susah nak berkembang. Malahan mereka terpaksa berhadapan dengan cabaran untuk membuat jualan bulanan yang tinggi dan konsisten. Dan ini juga mempengaruhi tahap kewangan dan pendapatan mereka sehingga menyebabkan ramai antara mereka terpaksa menanggung beban hutang bisnes yang mempengaruhi keadaan hidup mereka.

Tapi, setelah menghadiri beberapa program RichWorks, ramai yang mula menikmati hidup yang lebih baik dengan kebanyakannya muncul sebagai usahawan berjaya di dalam pelbagai bidang kerana mereka berjaya mengambil tindakan merubah hidup mereka untuk keluar dari kepompong bebanan masalah dan tekanan kewangan.

RichWorks melihat program ini sebagai peluang untuk membantu lebih ramai orang dengan berkongsi ilmu bagaimana mereka boleh Ubah Hidup dengan menguasai potensi diri, kewangan dan bisnes.


Pihak Richworks menyasarkan program Nak Ubah Hidup yang akan diadakan sempena Merdeka 2019 ini dihadiri oleh lebih 10,000 peserta selari dengan misi Richworks untuk melahirkan lebih ramai bakal usahawan. Program ini akan menjadi pencetus titik perubahan dalam kehidupan mereka apabila mereka sedar dan tahu bagaimana program ini boleh bantu ubah hidup mereka dari Zero ke Jutawan hanya dengan berniaga.


Memetik kata-kata Dr. Azizan, beliau sebagai individu mungkin tidak mampu mengubah ekonomi dunia tetapi melalui platform program ini yang merupakan inisiatifnya dipercayai dapat membantu lebih ramai orang, terutamanya Melayu untuk memperkasakan diri dan bangsa dengan limu dan formula untuk melonjankan keupayaan diri.

“Mungkin tidak semua akan menghargai perkongsian ilmu bernilai ini tetapi mudah-mudahan ia dapat membantu mereka yang komited dan perlukan bimbingan daripada ilmu dan pengalaman kehidupan dan tahap kewangan yang luar biasa, InsyaAllah.”

“Selain dari itu, jika sebelum ini Richworks adalah sinonim dengan Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK) yang telah berakhir pada bulan November 2018, kami yakin isi kandungan Program Nak Ubah Hidup ini akan 10 kali lebih berimpak dari Program IMKK kerana program baru ini dapat membuka peluang kepada lebih ramai rakyat Malaysia untuk memahami potensi sebenar diri mereka melalul ilmu serta pengalaman dan kesilapan saya untuk mereka mengubah dan memperbaiki diri, hidup dan tahap kewangan mereka menjadi luar biasa.” kata Azizan.


Pendaftaran program NAK UBAH HIDUP masih dibuka. Ayuh, cepat-cepat daftarkan diri korang! Nak maju kena bertindak cepat!

Untuk maklumat lanjut, layari:

Email: inquiries@richworks.com.my
Hotline : 1-300-88-2424
10:41:00 PM

Resepi Kuih Seri Kaya Bakar Chef Marina

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

RESEPI KUIH SERI KAYA BAKAR CHEF MARINA


BAHAN-BAHAN
¾   cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat  
5 daun pandan, dikisar bersama ¼ cawan air. Simpan jusnya
½ sk pewarna hijau
4 telur besar, dipukul
¾ cawan gula kaster
2 sb minyak sapi, dicairkan
½ sk, serbuk kayu manis

CARA MEMASAK
1.Masukkan telur, gula, pewarna hijau & jus didalam mangkuk besar. Pukul sehingga sebati dan ringan
2.Masukkan tepung dan santan berselang sehingga semua tepung dan santan habis digunakan
3.Panaskan tin kuih atau bekas tembaga pecah lapan didalam XXL Air Fryer PHILIPS yang dipanaskan 170 darjah celcius
4. Apabila tin panas, tuangkan minyak sapi kedalam tin
5.Tuangkan adunan Seri Kaya kedalam tin sehingga ¾ penuh
6. Bakar kedalam XXL Air Fryer PHILIPS selama 12 minit
7.Apabila Seri Kaya itu sudah ¾ masak, taburkan serbuk kayu manis dan kismis diatasnya.
8. Bakar selama 5 minit lag




10:33:00 PM

Resepi Lontong Daun Pisang Chef Marina

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

RESEPI LONTONG DAUN PISANG CHEF MARINA


BAHAN-BAHAN
4 cawan beras
5 keping daun pisang sepanjang 2’ setiap keping
10 lidi 2” panjang
2 sk garam
6 cawan air

CARA MEMASAK 
1.Basuh beras dan masukkan kedalam penapis.
2.Layukan sekeliling 2’ luaran bahagian daun pisang dengan memanaskannya diatas
api.
3.Bukakan tudung PHILIPS All-In-One Cooker.
4.Tuangkan air kedalam periuk.
5.Perasakan dengan garam dan gaulkan.
6.Pilih ‘SEAR’ dan kemudian ‘START’.
7.Gulungkan daun pisang keliling botol selebar 3” atau pengguling.
8.Lipatkan hujung dan kelimkan dengan lidi.
9.Dirikan gulungan daun pisang dan sendukkan 4 sb beras kedalam kelonsong daunpisang melalui pembukkaan sehingga 1/3 penuh.
10.Tutupkan pembukaan dan lipatkan serta kelimkan dengan lidi.
11.Masukkan Lontong yang telah diisi & dikelim kedalam air.



8:30:00 AM

RM110 Juta Sasaran Kutipan Zakat PPZ-MAIWP

by , in
Assalamualaikum.

Bulan Ramadhan 1440H hampir tiba 2 hari lagi. Justeru itu, Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP) telah mengadakan sidang media baru-baru ini yang bertujuan untuk mewar-warkan kepada orang ramai bahawa pihak PPZ-MAIWP menyediakan kemudahan dan perkhidmatan pembayaran zakat sepanjang bulan Ramadhan 2019 ini. Disamping itu, terdapat keistimewaan dan kelebihan membayar zakat di PPZ-MAIWP.

SASARAN KUTIPAN RAMADHAN PPZ-MAIWP 2019

Pihak PPZ-MAIWP menyasarkan kutipan zakat harta dan fitrah berjumlah RM110 juta membabitkan 126,200 pembayar sepanjang Ramadan ini yang mana sasaran ini peningkatan 15% daripada Ramadhan 2018 yang lalu. Pihak PPZ-MAIWP juga menyasarkan kutipan menerusi portal mampu mencecah RM1 juta berbanding RM180,000 pada Ramadan tahun lalu.

Selaras dengan tema "Ibadat Zakat Pelengkap Ramadhan" pelbagai kempen untuk menggalakkan orang ramai berzakat sepanjang Ramadhan 2019 ini di PPZ-MAIWP diadakan oleh pihak PPZ-MAIWP.


PERKHIDMATAN PPZ-MAIWP

Bertepatan dengan slogan PPZ-MAIWP "Memudahkan Anda Berzakat", pihak PPZ-MAIWP menyediakan 10 kaunter iaitu tujuh di Kuala Lumpur, dua di Putrajaya dan satu di Labuan yang dibuka sepanjang Ramadan dari jam 8.15 pagi hingga 4.30 petang. Kaunter itu menyediakan perkhidmatan mentaksir zakat, membayar semua zakat termasuk fitrah, mendapatkan salinan zakat, menyemak rekod bayaran zakat terdahulu dan mendapatkan borang kebenaran potongan gaji zakat.

Pembayaran juga boleh dibuat menerusi portal, www.zakat.com.my yang mana ianya lebih mudah dan boleh dilakukan sepanjang tempoh 24 jam. Resit pembayaran juga boleh didapati secara terus. Anda juga boleh menyemak rekod pembayaran terdahulu secara atas talian.

Pihak PPZ-MAIWP juga menyediakan empat Kaunter Zakat Bergerak (KZB) PPZ-MAIWP bagi memudahkan pembayaran zakat yang lokasinya boleh diketahui dengan menghubungi pusat panggilan di talian 1 300 88 5757.


KELEBIHAN DAN KEISTIMEWAAN MEMBAYAR ZAKAT DI PPZ-MAIWP

Bagi menarik lebih ramai pembayar zakat, pihak -MAIWP menyediakan cenderahati seperti sampul raya, kit Ramadan dan Syawal serta produk asnaf iaitu serunding (bermula minggu ke-3 Ramadan) akan diberikan selagi stok masih ada. 

Cenderahati khas juga disediakan kepada 1,000 orang yang mengulangi bayaran mereka menerusi portal PPZ-MAIWP. 

Pembayar zakat melebihi RM50 akan dilindungi Skim Kafalah Muzakki, PPZ-MAIWP akan menyumbang RM3,000 kepada waris jika pembayar zakat berkenaan meninggal dunia

Untuk mengimarahkan lagi bulan Ramadan 2019 ini, pihak PPZ-MAIWP bakal bersiaran langsung dalam empat slot santai di Facebook Live selama 30 minit setiap Jumaat sepanjang Ramadan. Antara topik yang akan dibicarakan mengenai persoalan kutipan dan agihan zakat serta pengisian kerohanian bersama tetamu jemputan.



PENJENAMAAN SEMULA SKIM THOHIR

Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP Tuan Haji Ahmad Shukri Yusoff turut mengumumkan penjenamaan semula (re-branding) Skim Thohir yang telah digunakan hampir lapan tahun kepada Skim Potongan Zakat Bulanan (PZB). Logo PZB juga turut diperkenalkan.



10:18:00 PM

Resepi Rendang Tok Chef Marina

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

RESEPI RENDANG TOK CHEF MARINA


Bahan-bahan
2kg daging, dipotong segiempat sebesar 1 1/2 inci
3 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
2 sb serbuk jintan putih
2 sb serbuk jintan manis
3/4 cawan minyak kelapa
4 bunga lawang
6 pelaga
6 cengkih
4 cawan santan pekat
1/2 cawan gula melaka
1/2 cawan kerisik
1 hiris asam keping
2 helai daun kunyit
2 sk garam
1 sk serbuk lada hitam

Bahan-bahan untuk dikisar:
15 bawang merah kecil
2 bawang merah besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
2 inci lengkuas
6 serai
2 sb cili pes atau 20 cili kering, direndam
2 inci kunyit hidup

CARA MEMASAK
1.Sapukan ketulan daging dengan kesemua serbuk rempah untuk diperap.
2.Tekankan ‘SEAR’ dan “START’ untuk memanaskan minyak.
3.Tuangkan kesemua bahan dikisar serta bunga lawang, pelaga & cengkih untuk ditumis sehingga wangi.
4.Masukkan daging kedalam periuk PHILIPS All-In-One Cooker dan masak seketika.
5.Tuangkan santan pekat, asam keping & gula Melaka bersama dan gaulkannya.
6.Tutupkan tudung AIOC dan pilih ‘BEEF’ dan tekan ‘START’.
7.Pusingkan knob diatas tusung kekanan untuk kuncikan tudungmya.
8.Apabila Rendang Tok siap, lampu akan menyala di ‘KEEP WARM’ . Pusingkan knob kekiri untuk membuka tudung AIOC.
9.Masukkan kerisik, garam & serbuk lada hitam.
10.Tekankan ‘SAUCE THICKENING’ dan ‘START’ untuk mengeringkan Rendang.
11.Gaulkan Rendang Tok sehingga kuahnya memekat. Jika ingin, tekankan ‘SEAR’ dan ‘START’  supaya mendapat Rendang Tok yang lagi kering.
12.Taburkan dengan daun kunyit apabila menghidang.




10:04:00 PM

Resepi Lodeh Chef Marina

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

RESEPI LODEH OLEH CHEF MARINA


BAHAN-BAHAN
1/4 cawan minyak masak
2 bawang merah besar, dihiris nipis
20 bawang merah kecil, dihiris nipis
8 ulas bawang putih, dihiris nipis
3 inci halia, dimayang
4 inci lengkuas, diketuk
5 serai, diketuk
1 sb pes cili
2 sk serbuk kunyit
2 sb udang kering, direndam air panas & ditumbuk
½ cawan minyak masak
6 cawan air
1 ½ cawan udang segar, dibersihkan 
1 keping sotong kembang, dipotong segiempat 
1 keledek, dikupas kulitnya & potong saiz tak menentu
1 sengkuang, dimayang
2 lobak merah, dikupas kulit & dipotong segiempat
3 tauhu, digoreng  dalam XXL Air Fryer & dipotong segiempat
1 papan tempe, digoreng didalam XXL AirFryer  & dipotong segiempat
3 cawan santan pekat
3 sk garam
15 kacang panjang, dipotong sepanjang 1 inci
2 terung panjang, dipotong setengah memanjang  dan serong, kemudian dipotong serong sepanjang 1 inci
½  bungkus su-un. Dipotong 1 inci anjang
5 keping tauhu kering, direndam & dipotong 1 inci panjang

CARA MEMASAK
1.Buka tudung PHILIPS All-In-One Cooker. Tekan ‘SAUTE’ dan kemudian “START’ untuk memula menumis.
2.Tuangkan minyak didalam periuk.
3.Tumiskan bawang besar, bawang merah, halia & bawang putih sehingga layu & harum.
4.Masukkan pes cili, serbuk kunyit and udang kering. Masak lagi sehingga minyaknya timbul.
5.Masukkan lengkuas & serai ke dalam periuk.
6.Tuangkan air kedalamnya.
7.Masukkan keledek, sengkuang & lobak merah.
8.Tutupkan tudung PHILIPS All-In-One Cooker dan pusingkan knob untuk mengunci tudungnya. 
9.Tekan ‘SOUP’ di ‘PRESSURE COOKER’ mode. Kemudian tekan ‘START’.
10.Apabila Lodeh siap, lampu di panel akan menyala di ‘KEEP WARM’. Buka tudung AIOC dan tekan ‘SAUTE’’ kemudian ‘START’.
11.Masukkan udang, sotong kembang, tempe, tauhu dan santan.
12.Masukkan su-un, tauhu kering, kacang panjang & terung 
13.Perasakan dengan garam. 
14.Apabila meghidang, tuang ke atas nasi himpit & sambal kacang atau serunding sebagai sampingan.



2:35:00 PM

Resepi Ayam Percik Chef Marina

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

RESEPI AYAM PERCIK CHEF MARINA


BAHAN-BAHAN
4 peha ayam
2 bawang besar, dikisar
1 in halia, dikisar
5 ulas bawang putih, dikisar 
3 batang serai, dikisar
2 inci lengkuas, dikisar
1 inci kunyit hidup, dikisar
1/2 cawan gula melaka
2  asam keping
2 sk garam
1/2 cawan daun ketumbar

CARA MEMASAK
1. Pilih ‘SEAR/SAUTE’’ dan “START’ di PHILIPS ALL-In-One Cooker dan panaskan minyak. 
2. Tumiskan bahan-bahan dikisar dan pes  chili.
3. Apabila wangi dan pecah minyak, masukkan peha ayam dan gaulkan bersama bahan tumisan.
4. Tuangkan santan kelapa, gula melaka, asam keping dan garam. Gaul sehingga samarata.
5. Tutupkan tudung dan pusingkan ke ‘LOCK’.
6. Pilih ‘MEAT/POULTRY’ dan tekan ‘START’
7. Tutupkan tudung dan pusingkan ke ‘LOCK’
8. Apabila lampu manyala di ‘KEEP WARM’, bukakan tudung.
9. Keluarkan ayam daripada AIOC dan letakkannya kedalam XXL AirFryer.
10. Bakarkan Ayam Percik selama 15 minit di 200ºC.
11. Sementara itu, tekankan ‘Sauce Thickening’ di AIOC.
12. Apabila kuah Ayam Percik memekat, tuangkan keatas Ayam Percik dan hidangkan bersama Nasi Putih.

12:00:00 PM

PROJEK CSR-DMR #darihati123mamanet KALI KE-5 DI ECO FREE MARKET SHAH ALAM, SEMPENA HARI BUMI 2019

by , in
Assalamualaikum. Hi korang!

Baru-baru ini portal www.123mamanet.com (Majalah Harian Wanita) telah mengadakan program amal (CSR) bersama MBSA, menerusi Program Eco Free Market, bersempena sambutan bulan Ramadhan yang telah diadakan pada 14 April, 2019 (Ahad) yang lepas bertempat di Dataran Kemerdekaan Shah Alam. 


Objektif program ini merupakan salah satu usaha syarikat DMR untuk turut sama membantu meringankan beban golongan yang memerlukan, khususnya golongan asnaf di sekitar Shah Alam.

Di samping itu, projek DMR #darihati123mamanet ini juga bertujuan untuk meningkatkan keprihatinan seluruh warga Shah Alam serta para pembaca www.123mamanet.com agar bersikap lebih murni untuk membantu meringankan beban golongan susah yang lebih memerlukan sumbangan. Lebih-lebih lagi sempena kedatangan Ramadan dan Aidilfitri tidak lama lagi.

Ini adalah kali ke-5 penganjuran pihak DMR dalam memenuhi tanggungjawab sosial korporat ini. Diharap agar lebih ramai lagi golongan korporat dan juga individu yang berkemampuan untuk menjalinkan kerjasama atau menghulurkan bantuan untuk memberi manfaat berguna kepada masyarakat yang tidak bernasib baik di luar sana. Mudah-mudahan golongan yang kurang bernasib baik ini tidak berasa tersisih dan dapat menjalani ibadah puasa di bulan Ramadhan nanti dengan lebih bermakna.





Kali ini terdapat sedikit kelaianan dalam Eco Free Market kerana setiap pengunjung yang datang, perlu membuat pertukaran barang-barang kitar semula seperti botol plastik atau botol kaca bagi mendapatkan kupon percuma. Kupon percuma itulah yang akan dibawa oleh pengunjung ke booth yang terlibat dalam program Eco Free Market ini. 

Untuk projek CSR-DMR #darihati123mamanet kali ini dikira agak bertuah. Selain menerima sumbangan kewangan daripada individu-individu bagi membeli barang-barang keperluan dapur seperti tepung, meehoon, gula dan lain-lain lagi, pihak DMR turut mendapat tajaan sepenuhnya daripada QSR Brands (M) Holding Bhd. Pelbagai barangan keperluan dapur di bawah jenama QSR Brands (M) Holding, produk-produk daripada Life seperti Life Sos Berperisa Tiram, Life Kicap Manis, Life Sos Chili, produk-produk daripada Ayamas Kitchen seperti Ikan Macherel, Ikan Sardin, Pes Masak Merah, Pes Masak Kurma  dan macam-macam lagi.





Terima kasih tak terhingga buat Mr Jay Raj, General Manager QSR Brands (M) Holding Bhd, Mrs Angelina Nadan, Manager Brands, Marketing Event serta Miss Amelia dari bahagian Corporate Communications & Marketing QS Brands (M) Holdings Bhd, yang sanggup turun padang untuk sama-sama menjayakan projek amal ini. 

#darihati123mamanet

Wassalam