Mr. Kacak, Anak-Anak dan PLUS

Assalamualaikum. Cinta.

Bila seseorang perempuan yang bergelar seorang mummy memandu pulang ke kampung tercinta sambil ditemani anak-anak , tanpa si ayah kepada anak-anak disisi, sememangnya agak mencabar jiwa raga, mental dan hati. Menjerit, menangis, merengek dalam kereta.. Lumrah.. Layan kan aje.. Tapi kalau lambat sampai ke destinasi faham-faham la kenapa kan.. Terpaksa berhenti di mana-mana melayan kerenah anak-anak dulu.

Oh ya! Jangan salah faham pulak.. Hahaha.. Bukan lari dari rumah ni macam dalam drama tv.. ^___^ Ni balik sekejap ke kampung. Esok dah nak balik semula ke Shah Alam. Heeeee.... 

Perjalanan kami diuji pula apabila tayar Mr. Kacak pecah, terlanggar sesuatu dalam perjalanan itu. Fuhhhhh.. sangat-sangat mencabar pemanduan Sue kali ini. Baru saja berlaku semalam sebenarnya.. Dengan panas terik di luar. Dengan si baby merengek minta disusu dan didodoi.. Aduhai..

Tapi mujur la kejadian itu terjadi di RnR Rawang arah ke utara walaupun sebenarnya ianya terjadi ketika Sue dah hampir nak keluar dari RnR tersebut. Makanya Sue terus call Mr. Akoy untuk beritahu kejadian itu dengan tenang. (cewahhh.. tenang la kononnya. Cer tanya Mr. Akoy, tenang tak Sue masa tu? apa dia jawab?) Mr. Akoy minta call talian bebas tol PLUS untuk minta bantuan. Mujur juga Sue tak panik. Hahaha.. Kalau panik dan kelam kabut, tak tahu apa akan jadi masa tu.


Mula-mula ingat nak call number insurance yang tertera di cermin depan kereta tu tapi Mr. Akoy kata call PLUS sebab kejadian ini berlaku atas highway PLUS. Minta bantuan pihak PLUS untuk tukarkan tayar spare but sekiranya dikenakan bayaran, so lupakan saja bantuan tersebut. Option lain, call Abah Sue minta datang ke lokasi untuk bantu Sue. Berdoa juga dalam hati moga tiada kejadian buruk lain terjadi waktu itu. Hanya berdoa terus-terusan dalam hati sambil menunggu bantuan PLUS tiba dan melihat muka anak-anak sahaja. Kesian anak-anak. T__T 

Dalam masa yang sama, Sue juga call family Sue untuk maklumkan Sue di mana, apa yang terjadi sebab sedari awal lagi Sue dah maklumkan yang Sue akan pulang ke KKB. Baru bergerak dari Shah Alam pun Sue maklumkan. Pendek kata, setiap apa yang berlaku, Sue akan maklumkan supaya mereka tidak lost track. Penting tu sebenarnya. Call, SMS atau whatsapp family anda di mana anda berada sekiranya anda ingin memulakan perjalanan yang jauh supaya mereka tahu apa yang terjadi.

Alhamdulillah.. Bantuan yang dinanti telah tiba di lokasi tidak sampai 10 minit selepas panggilan dibuat. 


Terima kasih atas bantuan pihak Highway PLUS Malaysia yang telah bertindak segera menukar tayar kereta Sue ini tak sampai 5 minit pun! Wow! Pantas!

Oh ya! Tiada bayaran yang dikenakan ya.. Kalau kena bayar tu hanya jika kita tiada tayar spare dalam kereta atau tayar spare yang kita ada tak boleh digunakan. Part ini Sue dah tanya siap-siap masa call PLUS hotline tu. Harus la buat confirmation betul-betul. Buatnya ada yang nak aniaya Sue masa tu, macam mana?

Alhamdulillah.. Selamat sampai ke kampung halaman Pekan Kuala Kubu Bharu dengan jayanya. So misi hari ini menukar tayar kereta la jawabnya. Haishhhhh.. Mr. Kacak ni macam tahu-tahu aje kan nak kena tukar tayar nanti.. Awal dia buat hal kan.. Heeeeeeee...

Takpe la.. Rezeki Mr. Kacak nak tayar baru.. Haha..


TALIAN BEBAS TOL PLUS HIGHWAY : 1-800-88-0000


Wassalam.


p/s : Sila simpan nombor-nombor telefon untuk kecemasan supaya tak perlu nak cari melalui google dan lain-lain.. Buatnya masa tu, tiada talian internet, lagi naya... ~ peringatan untuk diri sendiri juga ni ~ hiksssss...

No comments:

Post a Comment