2nd Pregnancy : Alah Dengan Blog?

Assalamualaikum. Cinta.

Hurmmmm.. memang lama kan dah tak update any cerita kat sini. Maaf ye.. Ni nak cerita la ni sikit sikit.. Hehe.. ^_^


Alhamdulillah.. kami dikurniakan rezeki lagi. Syukur alhamdulillah.. Terima kasih ya Allah! Tak disangka-sangka. Tak sia-sia la usaha dan doa kami. Akhirnya ada juga adik buat Hadirah.

Cuma pregnancy kali ini agak mencabar mental, fizikal dan minda. First pregnancy tak merasa alahan yang banyak. Muntah-muntah tak ada, mual-mual tak ada, pening tak ada, alergik pada apa-apa pun tak ada. Cuma kuat makan je time tu. Hahahaha.. Mr. Akoy yang rasa dulu masa first trimester. Selamat la Sue kan.. But now, Sue yang rasa. Hah! Melepek la jawabnya.

Tak pernah-pernah rasa penat yang teramat sangat sampai hari-hari rasa nak tidur je memanjang. Then asyik pening-pening dan mual-mual. Mulanya memang tak perasan lagi. Ingatkan sebab keletihan menerima tugas baru yang bermula 1 Mei 2015 hari tu. 2-3 minggu juga la berkeadaan seperti itu. Sampaikan kadang-kadang tu sekejap masuk office, sekejap tak. Sometime datang office tapi balik awal. Tengahari je mesti terlelap kat meja sendiri. Haihhhhhh.. apa nak jadi la time tu.

Mood nak buat kerja termasuk kerja rumah pun memang tak ada. Nak masak-masak lagi la.. Rasa pening dan nak muntah bila masuk dapur. Tu yang tambah rasa malas nak masak. Then bila kena outstation jauh-jauh terpaksa drive sendiri memang rasa sakit perut yang teramat sakit. Tapi tak tahu lagi puncanya apa.

Paling dasyat masa tu adalah Sue langsung tak boleh nak buka blog Sue mahupun blog orang lain. Rasa nak muntah bila membaca blog. Serius ni.. Memang tak boleh nak buka blog. Blog sendiri pun dah rasa loya-loya bila buka apatah lagi nak buka blog orang lain. Haihhhh.. itu satu kepelikkan jugak tu. Alah dengan blog sekali. So ada la beberapa invitation food review, atau aktiviti blogger yang terpaksa Sue tolak sebab Sue rasa tak boleh nak bagi komitmen masa tu. Rasa tak larat nak ke mana-mana. Sue lebih suka duduk di rumah after kerja then layan drama or movie je. Blog langsung tak boleh nak jenguk. Sue tak berani nak janji apa-apa dengan sesiapa masa tu.. Maafkan Sue ye kawan-kawan especially Mahamahu dan Kelab Blogger Ben Ashaari. Huhu... Banyak yang terpaksa Sue lepaskan.. -__-

Bukan blog je yang tak rasa nak buka, malah semua media sosial rasanya malas nak buka. Instagram, facebook tak ber'update' pun.. Haihhhhh.. kesian kawan-kawan yang ambil berat tu.. (ada ke?)

After dah 2-3 minggu berkeadaan macam tu, Mr. Akoy suggest pergi jumpa doktor, check. Mana la tahu kan.. So sebelum jumpa doktor buat pregnancy test sendiri. Alhamdulillah.. nampak tanda positif. terkejut jugak masa tu.. Macam tak percaya. Ye la.. everytime tak period, mesti check then negatif then terus down. Tu yang macam tak percaya positif. Sebab dah niat lepas beberapa kali down tu, just anggap tak ada rezeki lagi dan let it be. Macam dah putus harap pulak masa tu.. -_-"

* first test sendiri *

Bila dah test and nampak positif, laju-laju panggil Mr. Akoy nak suruh tengok betul ke tak ni? Dah excited dah ni.. Mr. Akoy pulak dengan relax dan selamba je tengok and cakap, esok check kat klinik pulak untuk pengesahan. Dia cool je. Tak tunjuk reaksi excited ke apa ke.. Ceh! Papa camne ni..?

Tapi kan.. sebenarnya malam tu terus Mr. Akoy tak boleh tidur.. Katanya Sue buat dia tak boleh tidur. Hahahahahaha.. Sue yang nak tidur ni tergelak-gelak la.. Mula la masing-masing tak boleh tidur. Kelakar pulak masa tu.. Dah siap gelak-gelak ni.. Dah tak boleh nak tidur.. ^_^

Pagi esoknya terus Mr. Akoy bawa Sue ke klinik untuk check up. Tapi bila test kat klinik tak nampak pulak 2 line. Nampak samar-samar. Then dia minta datang balik jam 12 tengahari untuk scan pulak. So Mr. Akoy terus ke pejabat dia, Sue ambil EL je. Dalam jam 12 tengahari macam tu, Sue datang balik untuk scan perut.

Scan pun tak clear kata doktor tu.. Errrr.. macam mana nak confirm kan ni?

Tapi after that buat second test pregnancy sendiri nampak clear je. So tak apa la. Sue akan refer doktor lain nanti. lagipun 2 minggu after that Sue memang ada appointment dengan specialist genecology di Pusat Perubatan Menara area Menara TM ni. Hampir setahun Sue ambil treatment dari doktor ni. So tak apa la. Sue boleh minta doktor ni check kan untuk confirmation. No big deal.

* second test sendiri *

Alahan still lagi continue.. Tapi alhamdulillah.. Sekarang ni dah beransur-ansur kurang. Tu yang boleh buka blog orang lain dan update blog sendiri. ^_^ yeay!

Nanti Sue story lagi ye al-kisah second pregnancy ni.. Petang ni ada workshop berkaitan dengan kerja baru Sue ni.. so nak kena siap-siap la ni..

Salam Ramadhan!

Wassalam.

4 comments:

  1. Alhamdulillah, tahniah Sue, patutlah lama jer Farah rasa Sue macam senyap, rupanya alahannn...he he he... apa-apa pun, tahniah dan salam Ramadhan juga...

    ReplyDelete
  2. tahniah..kakak pn dh besar tu..comel

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah.. happy for you kak.. bestnyyyaaaaa dapat baby lagi.. apapun, semoga diberikan kesihatan sepenuhnya kepada akk ketika perggy..

    ReplyDelete