[Vacation 2015] Perjalanan Ke Kota Kinabalu | Sabah

Assalamualaikum. Cinta.

Last week Sue berkesempatan untuk bercuti ke Kota Kinabalu. Ini merupakan kali pertama Sue menjejakkan kaki di bumi Sabah. Yang paling excited Hadirah la.. First time Hadirah naik kapal terbang. Sebelum ini Sue tak pernah lagi bawa Hadirah menaiki kapal terbang. Mr. Akoy juga pertama kali menaiki kapal terbang. Masing-masing excited campur takut.. Kih kih kih..


Sue memang dah biasa travel jauh-jauh menaiki kapal terbang. Kadang-kadang tu seorang diri je travel. Kerja Sue memang banyak outstation ke luar dari KL sebelum ini. Ada site visit la, meeting la.. macam-macam. So memang dah biasa travel. Sekarang je dah tak keluar dari KL sebab banyak projek-projek seliaan Sue dah siap sepenuhnya. So tak memerlukan Sue keluar dari KL lagi. Maybe akan bertukar kerja selepas ini.. Siapa tahu kan?

Masa dalam perjalanan ke Kota Kinabalu, Hadirah memang tak boleh duduk diam. Kami sampai di KLIA 2 awal sebab adik ipar Sue yang hantar awal. Dia nak kerja, so hantar kami awal. Beberapa jam jugak la lepak di airport.. Ni first time Sue naik flight dari KLIA 2. Selalunya KLIA ataupun LCCT.

Oh ya! Tiket kapal terbang dan tempahan hotel semuanya Sue buat hampir setahun yang lalu. Masa tu ada promosi tambang murah Air Asia. Mr. Akoy yang cadangkan kami semua ke Sabah memandangkan seorang pun belum pernah menjejakkan kaki ke bumi Sabah.

Semasa menunggu flight kami...




Boleh agak kan macam mana ragam Hadirah on that day.. Memang tak boleh duduk diam. Troli tu memang berjalan je.. Sibuknya dia nak usung troli tu sana sini.

Part bantal tidur dia, bantal busyuk dia, kucing kesayangan dia memang tak boleh tinggal. Siap bawa masuk dalam flight lagi tu.. -__-" Part bantal busyuk tu yang paling tak tahan. Adoi.. tak malunya budak ni.. Dia tak peduli dah. Bila dia nak susu, dia nak semua harta dia ada dengan dia. Nasib baik letak dalam beg khas siap-siap. Senang nak keluarkan. 


Dah la pandai pilih seat pulak tu. Nak seat sebelah tingkap.. grrrr.. padahal mummy dia yang pilih nak duduk tepi tingkap. Then papa dia pun nak duduk tepi tingkap. Alih-alih dapat kat Hadirah seat tepi tingkap tu.. Hahahaha.. buang karan je berebut dengan Mr. Akoy pasal seat tepi tingkap.. Sekali Hadirah dah duduk situ tak merasa la..


Flight kami agak lewat petang, so sampai Kota Kinabalu International Airport dah jam 9 lebih malam lebih kurang. Tu pun delay sikit. Sebelum ke sana, Sue dah minta pertolongan Dr. Mohd untuk mencarikan kereta sewa sebagai transport kami untuk berjalan-jalan sekitar Kota Kinabalu. Alhamdulillah... selamat sampai di sana dan tuan punya kereta sewa dah siap sedia menunggu ketibaan kami di airport.

Untuk pengetahuan semua, waze boleh digunakan di Sabah ye.. Ahaaa.. ni pun Dr. Mohd yang beritahu. Senang je.. guna waze pun jumpa. Tak sesat la.. InshaaAllah.. Kami ke hotel mengikut laluan yang diberitahu oleh tuan punya kereta sewa kami tu sebab katanya kalau ikut jalan dalam waze, jalan agak sibuk dah susah sedikit. Tapi laluan yang diberinya lebih mudah. Hotel kami agak jauh dari pusat bandar Kota Kinabalu mengikut kata Dr. Mohd dan tuan punya kereta sewa.. Bila waze memang agak jauh. So gagah sikit la ye.. Tapi bila drive ke sana tak la jauh mana. Mungkin sebab kami dah terbiasa dengan kesesakan lalu lintas dan perjalanan jauh ulang-alik ke tempat kerja, especially Sue kan, so tak terasa jauh pun..

Ermmmm.. pasal hotel, Sue story kemudian ye.. Hotel ni pun termasuk pakej tiket penerbangan sebenarnya. ^__^ That's why agak jauh dari airport dan pusat bandar. Actually Sue pun tak sangka jauh. Ingat dalam area pusat bandar.. Tapi tak apa. It's ok. Boleh je nak ke pusat bandar bila-bila pun.. Malam tu kami just beli roti, maggi, dan makanan ringan lain. Malas nak singgah kedai makan memandangkan masing-masing dah keletihan. Hadirah pun sampai tertidur-tidur dah..

Oh! Dr. Mohd asalnya macam nak join tapi dia sibuk. Ada mesyuarat di Sandakan. Kami sampai, dia dah ke Sandakan pulak.. huhu.. Takde rezeki nak jumpa dia di tempat dia ni.. Jumpa di KL la next time macam tempohari.

Terima kasih Dr. Mohd.. sebab tolong carikan kereta sewa.. Siap lukis dan senaraikan tempat-tempat yang kami plan nak pergi.. Nanti Sue update satu persatu ye tempatnya.. Tapi tak semua dalam senarai Sue pergi. Ada yang tak sempat sampai pun. Next time la kami ke sana lagi. Tak puas lagi berjalan-jalan ke sana. ^__^

Kbai.

Wassalam.

5 comments:

  1. sabah syiooook ehehe.. mesti comel Hadirah first time nak flight.. tinge dia dengung tak ?
    certain budak kan nangis2 tinge dengung.. lama tu buat booking.. stahun.. tp kalo time murah mmg sakan sungguh AA nye promotion kan.. elok rancang awal2.. ehehe..

    oookay kami menanti citer seterusnya..

    ReplyDelete
  2. Kalau ke Sabah, tak sah kalau tak ke kundasang. Cantik dan sejuk..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke Sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.
    sila hubungi kami untuk mendapatkan pakej yang lengkap.
    +6016 8392919 (whatsApp, wechat, Telegram & Kakao Talk)
    Email : borneokinabalutour@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    0129600702
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete