8:57:00 AM

[Salam Jumaat] Sedekah

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Salam Jumaat.

Firman Allah SWT,

"Dan (ketahuilah bahawa) sesuatu pemberian atau tambahan yang kamu berikan, supaya bertambah kembangnya dalam pusingan harta manusia maka ia tidak sekali-kali akan kembang di sisi Allah (tidak mendatangkan kebaikan) dan sebaliknya sesuatu pemberian sedekah yang kamu berikan dengan tujuan mengharapkan keredaan Allah semata-mata, maka mereka yang melakukannya itulah orang-orang yang beroleh pahala berganda-ganda."

( Surah Ar-Rum : 39 )



Sedekah Menjadi Sebab Allah Membuka Pintu Rezeki.

Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” H.R. ad-Daruquthni dari Anas r.a.


Sedekah digandakan 700 kali ganda.

Fadhilat bagi orang yang bersedekah amat besar seperti mana terdapat keterangan di dalam al-Quran dan hadis. Jika kita amat amati ayat al-Quran berikut, kita akan dapat mengira bahawa sekurang-kurangnya setiap harta yang dikeluarkan ke jalan Allah akan dibalas dengan kiraan melebihi 700 kali ganda. Selain itu, mereka dijandikan dengan kehidupan yang mudah:

Allah Ta’ala berfirman: “Perumpamaan (nafkah yang dikeluarkan oleh) orang-orang yang menafkahkan hartanya di jalan Allah adalah serupa dengan sebutir benih yang menumbuhkan tujuh butir, pada tiap-tiap butir seratus biji. Allah melipatgandakan (ganjaran) bagi siapa yang Dia kehendaki . Dan Allah maha luas (kurnia-Nya) lagi maha mengetahui” . (Al Baqarah (2) : 261)


Allah Lipat-gandakan Ganjaran orang yang Bersedekah.

“Sesungguhnya orang-orang yang bersedekah baik laki-laki mahupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah pinjaman yang baik, nescaya akan dilipat-gandakan (ganjarannya) kepada mereka; dan bagi mereka pahala yang banyak.” (Qs. Al Hadid: 18)


Rezeki dimurahkan Allah s.w.t.

Firman Allah s.w.t.: “Dan barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah, pasti akan ditunjuki kepada mereka jalan keluar. Dan diberi rezeki kepada mereka daripada jalan yang tidak disangka-sangka. Dan barangsiapa yang bertawakal kepada Allah, maka Allah akan mencukupi baginya”. (At-Talaq:2-3)

Di dunia, mereka yang bersedekah akan dimurahkan rezeki oleh Allah dalam kehidupannya. Faedah ini dijelaskan oleh Jabir Abdullah katanya: “Rasulullah berucap kepada kami, sabdanya: Wahai umat manusia, bertaubatlah kepada Allah sebelum kamu mati dan segeralah mengerjakan amal salih sebelum kamu sibuk (dengan yang lain), dan jalinkanlah hubungan di antara kamu dengan Tuhan kamu dengan sentiasa mengingatinya (berzikir) dan banyakkan bersedekah secara bersembunyi atau terang-terangan, nescaya kamu diberi rezeki yang mewah, diberi kemenangan (terhadap musuh dan digantikan dengan apa yang kamu dermakan itu dengan balasan yang berganda-ganda.” (Hadis riwayat Ibnu Majah)


Keberkatan Dalam Rezeki.

Kekayaan tidak membawa erti tanpa ada keberkatan. Dengan adanya  keberkatan, harta/rezeki yang sedikit akan dirasakan seolah-olah banyak dan mencukupi. Sebaliknya tanpa keberkatan akan dirasakan sempit dan susah meskipun banyak harta.

Dalam kisah Nabi, ada diceritakan Nabi Ayub ketika sedang mandi tiba-tiba Allah datangkan seekor belalang emas dan hinggap di lengannya. Baginda menepis-nepis dengan bajunya. Lantas Allah berfirman ‘Bukankah Aku lakukan begitu supaya kamu menjadi lebih kaya?’ Nabi Ayub mejawab ‘Ya benar, demi keagunganMu apalah makna kekayaan tanpa keberkatanMu’. Kisah ini menegaskan betapa pentingnya keberkatan dalam rezeki yang dikurniakan oleh Allah.


Kaya Jiwa

Kekayaan bukanlah sesuatu yang harus diidam-idamkan oleh seseorang Islam kerana kekayaan boleh membawa kerosakan kepada seseorang sekiranya tidak menurut jalan yang betul. Islam lebih melihat kekayaan dari segi kekayaan jiwa. Hadis Abu Hurairah r.a katanya: Aku mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: Kekayaan itu bukanlah kerana mempunyai banyak harta tetapi kekayaan yang sebenarnya adalah kekayaan jiwa. (Sahih Muslim.)

Dari aspek harta-benda, kekayaan jika disalurkan ke jalan yang betul akan memberi seseoang pahala yang banyak, terutamanya jika digunakan untuk bersedekah.


Berzikir dan Banyak Bersedekah dalam Sembunyi dan Terang

Hadis berikut ini pula menyeru kita agar rajin bersedekah kerana Allah akan memberi kita rezeki dan kesenangan melalui bersedekah. “Wahai manusia, bertaubatlah kepada Allah, sebelum kamu mati. Bersegeralah melakukan amalan amalan salih sebelum kamu kesibukan dan hubungilah antara kamu dengan Tuhan kamu dengan membanyakkan sebutan (zikir) kamu kepadaNya dan banyak bersedekah dalam bersembunyi dan terang-terangan, nanti kamu akan diberi rezeki, ditolong dan diberi kesenangan.” H.R Ibnu Majah.




Sumber gambar : google


Wassalam.
8:06:00 AM

Segmen Bloglist Februari - Jun by Cik Manis

by , in
Assalamualaikum. Cinta.


Nak join? Klik BANNER di atas ataupun KLIK SINI.

Wassalam.
2:52:00 PM

Jepun Sebagai Destinasi Pelancongan Utama

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Umum mengetahui bahawa Negara Jepun merupakan sebuah negara yang sangat berdisiplin, canggih serta sistematik dalam setiap urusan harian penduduknya dan turut dikagumi oleh hampir semua negara di dunia ini. Tun Dr Mahathir sendiri telah menyarankan agar kita, rakyat Malaysia mengambil pendekatan dasar pandang ke timur dalam etika bekerja. Jadi tidak hairanlah mengapa Negara Jepun menjadi antara negara contoh terbaik dunia.

Dari segi teknologi juga Jepun merupakan antara negara yang maju melangkah ke hadapan dengan membangunkan dan memperkenalkan pelbagai teknologi canggih dari pelbagai aspek.

Jika diberi peluang dan pilihan untuk melancong ke luar negara, Sue juga akan memilih untuk ke Jepun. Kerana apa?

* sumber gambar : 500px.com *

Haaa... satu sebabnya Sue suka tengok bunga sakura. ^__^ hik hik hik..

Selain itu, antara sebabnya adalah Jepun banyak tempat-tempat menarik yang boleh dilawati. Contohnya seperti Akihabara dan Edo-Tokyo Museum yang terletak di Tokyo, Nagasaki dan juga Gunkanjima. Selain itu, di negara Jepun juga terdapat beberapa festival yang menarik pelancong asing untuk turut serta dan merasai sendiri setiap perayaan dan festival yang diraikan oleh rakyat Jepun.

Akihabara, Tokyo merupakan tempat jualan barangan elektronik dan barangan ‘otaku’. Banyak kedai elektronik termasuk televisyen, komputer, kamera, telefon bimbit, yang baru mahupun second-hand ada di sini. 'Otaku' pula ialah istilah dalam bahasa Jepun yang merujuk kepada mereka yang mempunyai minat yang terlalu obses terhadap sesuatu, biasanya dikaitkan dengan anime (animasi Jepun) atau manga (komik Jepun).

* sumber gambar : http://letravelist.com/ *

Barang elektronik di sini sesetengahnya yang dijual adalah untuk kegunaan dalam Jepun sahaja. Ada juga tempat yang menjual produk untuk kegunaan luar negara, dan kebanyakan kedai menawarkan belian tanpa cukai bagi pelancong asing bagi setiap belian 10,000 yen ke atas (memerlukan passport).

* sumber gambar : www.kcpwindowonjapan.com *

* sumber gambar : ajw.asahi.com *

Barangan otaku adalah termasuk anime, manga, permainan video, permainan kad dan juga figurin. Di sini juga terdapat maid cafes yang mana pekerja di kedai tersebut akan berpakaian dan berpewatakan seperti watak dalam anime, dan juga manga cafes, yang lebih kurang sama macam cyber cafe kita di Malaysia, ditambah dengan kemudahan untuk pelanggan membaca manga dan juga menonton anime di situ.

* sumber gambar : www.tripadvisor.com *

Edo-Tokyo Museum, Tokyo pula mempamerkan berkenaan Tokyo bermula dari zaman Edo (1603-1868) sehingga ke zaman moden. Kita boleh melihat sendiri cara hidup orang Tokyo zaman dulu-dulu, senibina, kebudayaan, dan macam-macam lagi.

* sumber gambar : wikimedia.org *

* sumber gambar : http://www.michaeljohngrist.com/ *

* sumber gambar : wikimedia.org *

Nagasaki merupakan salah satu bandar yang telah digugurkan bom atom ke atasnya (satu lagi Hiroshima) di penghujung perang dunia ke-2. Nagasaki adalah sebuah bandar pelabuhan yang terletak di kepulauan Kyushu dan merupakan antara pintu masuk utama pedagang asing pada suatu ketika dahulu.

Suatu ketika dahulu, semasa Jepun berada di bawah pemerintahan Shogun Tokugawa, Tokugawa Iemitsu telah melarang mana-mana rakyat Jepun untuk keluar negara dan juga mana-mana rakyat asing yang ingin memasuki negara Jepun. Jika larangan ini diingkari pihak tersebut akan dikenakan hukuman mati. Pada waktu ini, Nagasaki adalah antara beberapa pelabuhan yang dibuka untuk perdagangan dari luar secara terhad.

* sumber gambar : www.japantimes.co.jp *

* sumber gambar : web-japan.org *

Gunkanjima yang bermaksud ‘battleship island’ atau pulau kapal perang dalam bahasa Melayu, terletak lebih kurang 20 km dari pelabuhan Nagasaki.  Nama rasmi pulau ini ialah Hashima. Pulau ini merupakan bekas lombong arang batu dan pulau ini telah ditinggalkan apabila lombong tersebut ditutup pada tahun 1974. Walaupun menjadi pulau tanpa penghuni, ia telah menjadi tempat pelancongan yang sangat unik. Terdapat bot pelancongan yang akan membawa pelancong ke pulau ini untuk menikmati pemandangan di atas pulau dari beberapa dek pemerhatian yang telah disediakan. Pemandangan Bandar Nagasaki dan pelabuhannya dari atas air merupakan satu bonus semasa pelancong dalam perjalanan pergi dan balik ke pulau ini.

* sumber gambar : www.japan-guide.com *

* sumber gambar : wikimedia.org *

Sapporo Snow Festival pula merupakan festival yang diadakan selama seminggu setiap bulan Februari di Sapporo, Hokkaido. Festival ini telah bermula sejak dari tahun 1950 di mana akan ada banyak ukiran ais untuk ditayangkan kepada para pengunjung. Terdapat juga gelungsur salji dalam festival ini.

* sumber gambar : www.welcome.city.sapporo.jp *

* sumber gambar : blog.gaijinpot.com *

Pakej Pelancongan ke Jepun

Nak ke Jepun tapi tidak ada bajet tinggi? Nak pakej yang murah?

Tak perlu risau lagi sebab ada pakej yang menarik yang ditawarkan oleh Japan Budget Trip (JBT) dengan harga yang sangat sangat berbaloi dan menjimatkan. Banyak tempat yang menarik di Jepun yang boleh dilawati jika mengambil pakej yang ditawarkan oleh Japan Budget Trip (JBT).

Pakej ke Kansai (Osaka / Kyoto / Himeji) 2015


Bagi yang mahu ke Jepun tetapi tidak tahu tempat mana yang paling menarik di Jepun. Apa kata anda pergi ke Kansai. Kansai juga dikenali dengan nama Kinki yang merupakan kawasan kedua terbesar dan terpadat selepas Kanto. Ianya meliputi Osaka, Kyoto, Nara, Hyogo, Wakayama, Mie, Shiga, Fukui, Tottori & Tokushima.

KLIK SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang pakej ini.

Pakej Snow & Sakura 2015


Japan Budget Trip (JBT) juga ada menawarkan pakej yang lain iaitu Snow & Sakura pada tahun 2015 bermula dari 27 March – 1 April 2015.  Dengan pakej ini anda boleh ke Tokyo Disneyland dan bermain salji di kawasan peranginan ski. Menarik bukan?

KLIK SINI untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang pakej ini.

Pakej Pelancongan ke Jepun PERCUMA

Untuk makluman semua, Japan Budget Trip (JBT) sedang mengadakan contest untuk blogger yang bermula dari 1 Januari sehingga 31 Mac 2015.

Hadiah yang ditawarkan sangat menarik. Jika anda ingin mencuba nasib, boleh berkunjung ke blog penganjur di SINI.

Penaja Utama :  Japan Budget Trip

Penaja Bulanan/Saguhati
  1. Travelog.my
  2. Azeni Ahmad
  3. Hawwa Firdaus
  4. Sitizan
  5. eXplorasa
  6. Travel And Foods Blog
  7. Kisahtatie


Hadiah Bulanan
  1. Tempat pertama : Hadiah saguhati bernilai RM200
  2. Tempat kedua : Hadiah saguhati bernilai RM150
  3. Tempat ketiga : Hadiah saguhati bernilai RM100
  4. Tempat keempat : Hadiah saguhati bernilai RM50
  5. Tempat kelima : Hadiah saguhati bernilai RM30

Terima kasih kepada Sohoque.com dan Travelog.my yang telah mengwar-warkan mengenai contest ini.

Terima kasih juga kepada Japan Budget Trip yang telah menjemput Sue untuk join contest ini. Hopefully menang dan terpilih ke Jepun.. hik hik hik..
berangan~~~ -_-"

Wassalam.
11:13:00 PM

My Stationery Haul

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Ehemm.. mentang mentang la dah gaji kan.. So tak menyempat nak beli stationery semua. Nak lengkapkan apa yang tak ada lagi. Hamboiii.. sakan.. Pffttttt.. 

Hari tu Sue ada cerita pasal Sue dah terjebak dengan bab-bab planner ni.. Hadoi.. sejak bila Sue ni minat menghias, deco bagai ni..?? Sue pun confused. Sue bukannya kreatif pun.. Tapi Sue memang minat buat nota yang cantik-cantik since zaman belajar lagi. Suka tengok nota tu berwarna-warni. Suka buat nota je tapi tak ingat pun bila nak jawab kuiz ke, test ke.. pfttt.. Nota berwarna tu menarik hati dan mata je tapi nak membaca, pftttt.. memang tak la..

Dari satu video ke satu video Sue tengok kat youtube tu.. Arghhhh.. fall in love with Kikki.k dan Filofax. Hadoi... teringin nak satu dari salah satu ni tapi shipping cost bagai fuhhh.. mencecah ratusan ringgit jugak la..

Takpe..lain tahun la kalau ada rezeki lebih. InshaaAllah..

So tahun ni kita DIY aje la ye.. Jimat cost.. (ayat sedapkan hati) 

Menggedik la ke Mr.DIY.. Kan hari tu dah ke Daiso dan MPH. So hari gaji baru-baru ni terus ke Mr.DIY.. Waaaa.. banyaknya choices!! Nak semua!!! Crazy in there..




Huwaaaa... banyaknya yang cantik cantik dan comel comel.. Lama tau Sue kat dalam tu.. Sampai Mr. Akoy pun asyik call aje "tak habis lagi ke?" Haa.. see.. macam mana tak lama.. Sibuk memilih yang betul-betul comel dan berkenan di hati. Kena pilih betul-betul sebab tak nak la nanti bila dah balik rumah tak berkenan pulak.. Dah membazir.. Fuhhh.. tak sabar sabar nak deco planner Sue tu..

Apa yang jadi pilihan Sue?




Haa.. see.. Ini la hobi baru Sue.. Addicted sudah dengan planner ni.. -__-" Jangan kosong je sampai hujung tahun sudah.. Hahaha.. hopefully tak jadi la macam tu.

Nak start catat semua planning, budget, to-do list, reminder, task, and everything else yang patut dicatat. Memang la ada telefon bimbit yang canggih. Boleh simpan semua benda. Tapi certain thing memang patut dicatat.. Senang nak refer bila perlu. Kalau handphone hilang? Haa.. macam mana? Tak ke dah susah..

So sekarang ni harapnya lebih organized. Tak messy.
Erk.. alamak! Ter"reveal" pulak azam baru.. Hahahaha.. It's ok..

Ok la.. till here then~
Babai.
Good night!

Wassalam.
7:28:00 AM

Don't Bodoh! Know Your Right!

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Salam Jumaat!

Pagi-pagi sejuk sejuk ni, masa Sue blogwalking terbaca entri dari Ema Hasan pasal satu website ini yang menjalankan satu kempen oleh satu company bernama www.dontbodoh.com. Kempen ni adalah untuk kita membuat perbandingan di antara semua syarikat telco di Malaysia ni. Company ni adalah satu independent entity, maksudnya tiada sebarang link pun dengan mana-mana syarikat telco tersebut. 
(copy paste ayat Ema Hasan.. Sorry Ema.. pinjam ayat ek.. huhu.. kredit to Ema Hasan)


Nanti awak semua boleh survey pakej prabayar internet yang awak langgan selama ni berbaloi ke tidak. Lepas tu dia akan buat perbandingan antara pakej prabayar dari company lain. 

Jom kita try nak..? Tengok berbaloi ke tidak pakej yang awak semua ambil tu..



Wahahaha.. result my celcom number GOOD tau.. Tapi result Maxis Mr. Akoy dan Sue SO SO JER.. Ciskek! Ye ye je ni..

Tapi bila nak buat untuk number ONEXOX Sue tak ada pulak option telco tu.. huhu.. Tak dapat nak buat comparison. Ceh! Patut kena tambah ni.. Banyak dah pelan prabayar internet untuk telefon mudah alih lain yang sedang berkembang pesat dan saling bersaing satu sama lain. Kalau ada boleh jugak buat comparison dengan telco lain..
-__-"

Ok la.. siapa yang nak try boleh ke website www.dontbodoh.com okeh!

Jom breakfast!
Wassalam.
4:19:00 PM

Riadah Hujung Minggu 1701

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Riadah hujung minggu lepas.
Spending time with Hadirah.
Hujung minggu je la nak manjakan dia.. Rindu pulak kat dia ni.. huhu..











Erk.. rindu budak kecik ni.. Rindu telatah dia..

Sekarang ni Teacher Noor kena dukung dia after ambil dia dari Onie depan sekolah.. Mana taknya.. Dia boleh pulak hari-hari menangis bila sampai sekolah.. huhu.. Mengada tau.. Kesian Teacher Noor dia.. Dia takut dengan teacher lain.. Dengan Teacher Noor je dia ok. After sekolah ok pulak.. Cuma nak masuk sekolah pagi pagi tu je yang payah.. hurmmmm.. macam-macam akai dia..

Hopefully lama-lama dia ok. Tak menangis nak ke sekolah..

Wassalam
posted from Bloggeroid
10:57:00 PM

Planner 2015

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Terjebak sudah! Masa Sue ber"blogwalking" beberapa hari lepas, Sue terjumpa blog yang cerita mengenai keinginannya terhadap filofax tapi yang dari oversea tu.. Blog Echa
Wohooo.. Apa itu filofax?

..."its origins go back as far as the First World War when an Englishman working in the USA, came across an American organizing system consisting largely of technical leaves for engineers and scientists."

In 1921, shortly after this discovery, a London based company was formed to market personal organization systems in the UK.

In 1930 they registered the trademark "Filofax", the name having derived from the description "file of facts".

The Filofax personal organizer had developed from a simple loose-leaf diary and notebook into an indispensable organizer and status symbol for the 80s.

Haaa.. tu dia.. panjang berjela dia punya explanation.
Biasanya Filofax digunakan untuk :-
  • Spritual/Gratitude Journal
  • Food/Health Journal  (Menu planning, exercise, etc.)
  • Household/ Home Management (Finances, chores, etc.)
  • Projects (business,weddings, birthdays, events, etc.)
  • School/Work
See.. banyak kan kegunaan filofax ni.. Tapi tak mampu la Sue nak memiliki filofax dari oversea tu.. Harga memang la nampak mampu milik tapi cost shipping etc. dah berapa dah.. Lebih lagi dari beli dalam negara je.. Lagipun boleh je nak DIY sendiri..

Tu yang Sue pun turut terjebak.. Nasib baik still in January lagi.. Kalau dah July tu lupakan aje la.. Macam dah terlewat pulak Sue nak buat.. Malas tu mesti ada.. -__-" Tu pandangan Sue la.. Tapi lain orang, lain pandangannya. Ada orang tak kisah mula bila-bila masa pun..

So.. nak jimat kos, Sue DIY je la.. Banyak jugak Sue baca dan tengok cara nak DIY planner ni.. Beberapa hari ni Sue busy tengok youtube, instagram, facebook, blog yang cerita pasal planner/filofax ni.. Mencari idea kekdahya.. kih kih kih

Maka.. dah week 3 baru nak start.. Ok la kan.. After this boleh organize balik semua.. Takde la ada benda yang tercicir dan terlupa.. Al maklumlah.. banyak makan semut.. -__-


Tempat pertama yang dituju adalah Daiso. Of course Daiso dulu.. Nak cari ring file bersaiz A5. Dari update rakan-rakan yang addicted kepada planner ni, Daiso banyak jual ring file pelbagai saiz dan washi tape yang comel. Huh! Seriously comel semua washi tape tu.. Adoiyai.. teringin nak rembat semua tapi bajet tiada. Makanya kita pelan pelan kayuh la kan.. Sue beli satu je washi tape sebab Sue teringat, beberapa tahun sebelum ni pernah beli washi tape sebegini tapi masa tu sekadar suka suka je.. tak tahu pun istilah "washi tape" ni.. So ada 2 lagi washi tape.. Jadinya, first collection ni ada 3 washi tape.. ^_^

Very jealous tengok orang update dalam instagram gambar washi tape yang cantik cantik dan comel comel belaka. Huhu.. Siap update all stationery yang ada.. Memang banyak stationery, stickers, washi tape, sticker notes, yang dijual online. Semua cantik cantik tau.. Berpinar biji mata.. -_-"



Sticky memo ni pun dari Daiso. Muhahaha.. macam mana boleh terjebak ni..? Alahai.. Sue kan suka benda yang comel comel dan suka buat nota.. Nota mesti nak berwarna warni.. pffttt.. sangat kebudak-budakkan.. Tapi Sue tak la kreatif macam orang lain tu.. -__-" So memang tak cantik la Sue punya planner ni.. Malu nak tunjuk planner minggu ni.. -__-"

Nanti la Sue tunjuk ek.. Tak complete lagi pun. Buat sikit sikit bila ada masa kat office tu.. Nak buat kat rumah tak boleh sangat. Dah penat seharian bekerja kat luar. Balik rumah layan baby baru kami, Yoda dan buat kerja-kerja rumah yang lain termasuk update satu entry blog sekurang-kurangnya. So memang susah nak sentuh planner kalau kat rumah weekdays ni.. Weekend maybe boleh la agaknya.. Agak je la.. Biasa weekend busy dengan Hadirah.. hik hik hik..

Ok la.. nanti Sue story lagi pasal planner ni ek..

Good night! Sweet dream!

Wassalam.
1:54:00 PM

First and Simple Giveaway oleh Cik Iman

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Sue di tag oleh CT Humairah. Thanks CT!

* Klik banner untuk join *

Tag :

1. Lisa

Wassalam.
5:30:00 PM

Our New Baby!

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Baru-baru ni Mr. Akoy ada ambil seekor anak kucing dari adik dia. Adik dia ada 4 ekor anak kucing yang comel-comel. Semuanya maybe nak beri pada orang dan dijual. Huhu.. comel sangat. Sayang nak bagi pada orang.

Mr. Akoy memang pencinta kucing sejati. Sue pun suka jugak la kucing, Gila tak suka! Comel woooo.. Dengan telatahnya.. adoi.. memikat sesiapa yang tengok dia..



Kami ambil yang sulung, Yoda namanya. Tapi Sue belum lagi merasa main-main dengan Yoda kat rumah Sue sebab Sue kan seminggu ni tinggal di KKB, nak hantar anak ke sekolah. So hari ni Sue akan ke Pulau Indah untuk ambil Yoda. Hari Jumaat hari tu, Mr. Akoy hantar balik ke Pulau Indah untuk dijaga sekejap oleh adik Mr. Akoy.

So cute la anak kucing ni..




Sue dah beberapa kali dah jumpa Yoda ni.. Since dia lahir lagi.. Now baru 3 bulan lepas dia lahir.. Tengah aktif bermain..


Weekdays dengan Yoda.. Weekend dengan Hadirah.. Tak la boring sangat hari-hari biasa after balik kerja. Ni kalau balik kerja, Sue mengadap muka Mr. Akoy, Mr. Akoy mengadap muka Sue.. hahahaha...

Tak sabar nak gi ambil Yoda jap lagi.

After this penuh la dengan entry pasal anak bulus pulak.. Hihi.. Then baru la nak ambil tahu macam-macam pasal kucing ni. Pasal makanan dia, tempat tidur, berak, kencing, sakit, vaksin dan segala macam pasal anak kucing. Perlu ada ilmu dan pengetahuan kan.. 

ye la.. ye la.. nak belajar la ni.. Tapi aci tak, tak nak bersihkan dia kalau dia dah membuang, bagi Mr. Akoy yang buat.. Hahahahaha... 
Sue minat nak main-main dengan dia je.. lepas ni ada la kawan boleh gak Sue cakap cakap dengan dia.. kah kah kah

Wassalam
12:55:00 PM

Hari Kelima Hadirah ke Pre-School 2015

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Baru berkesempatan nak update ceritera hari kelima Hadirah ke sekolah. Baru hari kelima, Hadirah dah tak nak ke sekolah. Sama macam hari keempat dia ke sekolah..

Bangun pagi hari Jumaat tu, ceria sungguh! Ye la.. Malam sebelum tu tidur awal. Bangun pagi tak ada la masalah. Tak la liat nak bangun pagi. Senyum dan gelak-gelak je pagi tu.. Tapi bila nak ke sekolah dia tak nak. Haihhhh.. apa kena nya entah la..


Sampai je sekolah, dalam kereta lagi dia dah merengek-rengek. Nampak je sekolah, mula la dia menangis. Nak susu la katanya, tak nak sekolah la dia, takut cikgu la katanya.. Macam-macam dia punya alasan tu.. Bagi susu, dia minum sikit je.. Then pujuk pujuk dia sampai dia nak turun dari kereta.

Bila nak tinggalkan dia kat cikgu yang tunggu kat pagar tu, dia dah start nak menangis balik. Makanya terpaksa la mummy dia masuk dalam. Hantar sampai dalam. Sampai kat dalam kawasan sekolah, dia menangis lagi.. Haiyoooo.. menguji kesabaran mummy ni..

Pujuk dia macam-macam supaya dia berhenti menangis dan nak masuk dalam kelas. Dia tetap tak nak masuk jugak. Nak balik katanya.. pftttt... baru haru kelima ni..

Mujur la ada Teacher Norliah.. Pujuk pujuk dia, cakap kat dia ada rabbit. Teacher nak pasang cerita rabbit. Kebetulan memang teacher tengah pasang cerita untuk budak-budak tu.. Barulah Hadirah nak ikut Teacher Norliah dia.. Fuhhhh.. lega..



Balik dari sekolah, ambil dia. Teacher Norliah datang jumpa tanya, ada tak semalam Hadirah beritahu supaya tak pakai pampers dah. Memang la ada. Tapi hari ni, dia pakai lagi pampers ke sekolah. Sebabnya dia mengamuk tak nak buka pampers tu sebelum ke sekolah. Boleh pulak dia cakap kat teacher dia, "mummy suruh pakai" Ceh! Suka hati dia je cakap kat teacher dia macam tu.. -_- Sedangkan dia yang menangis tak nak buka.. So starting next week, teacher dia kata pakai pampers kat rumah je. Pergi sekolah tak payah pakai pampers.

Oooo.. kalau teacher dia cakap, semuanya betul. Mummy and orang lain cakap tak betul. Mummy dah lama ajar tak payah pakai pampers, dia dengan jawapan bijak dia, "kesian pampers kakak tak pakai" grrrr... Teacher cakap pakai pampers kat rumah, dia pun ikut je teacher cakap. Bila kita tak bagi dia pakai pampers kat rumah dia kata "teacher suruh pakai pampers kat rumah je" Hah! Mampu? Bersabar je la dengar jawapan budak bijak ni.. grrrr...

Bila tanya kalau nak kencing cakap macam mana, dia pun dengan gayanya, "cikgu! nak kencing!" dengan gaya ala-ala tarik baju cikgu dia sambil cakap kuat-kuat.. Hahahaa.. banyak kali kitaorang suruh dia berlakon balik macam mana. Seronok tengok..

Hurmmm.. esok Sue dah tak hantar Hadirah ke sekolah dah.. Hari ni dah nak balik dah. Cuti dah habis.. Huwaaaaa.. nak cuti lagi.. sobsobsob T___T

Macam mana la dia esok ni.. Mummy takde nak hantar gi sekolah.. -__-"
Hopefully dia ok. Tak menangis lagi. Kalau tak jenuh la atuk dan onnie dia nak handle dia..

Apa-apa pun mummy doakan yang terbaik buat anak mummy ni.. InshaaAllah.. ok la tu lama-lama nanti.. ^_^ 

Wassalam.
10:00:00 AM

Pembukaan Akaun KWSP di Cawangan Rawang

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

After selesai Sue buka akaun Tabung Haji, adik Sue pula nak buka akaun KWSP. Sekarang ni dia baru habis belajar dan praktikal. Sedang menunggu hari konvokesyen dia. Sementara itu, dia bekerja secara sambilan sebagai guru ganti di sekolah rendah kami dahulu.

So, petang after Sue ambil Hadirah dari sekolah and adik Sue balik dari sekolah, after Zohor baru la kami bergerak ke Rawang. Bila google memang ada KWSP di Rawang. Waze pun menunjukkan memang ada cawangan KWSP di Rawang. So tak perlu la bersusah payah nak ke Gombak atau tempat lain yang jauhnya tu..

Cuma bila waze, keluarnya "you have reached your destination" tu agak menyakitkan hati. Sebab tak nampak KWSP tu kat mana.. Berhenti betul-betul di tengah jalan. Apa hal? Mana ada bangunan tengah-tengah jalan ni.. Adoi.. sapa la yang tag KWSP kat situ.. -__-"

Mujur la pusing-pusing sampai jumpa. Memang dah betul la waze bawa ke situ tapi bangunan KWSP tu bersebelahan dengan KPJ Rawang. No wonder la tak perasan. Agak tersorok sedikit. 

KWSP cawangan Rawang ni berada di bangunan baru yang betul-betul bersebelahan dengan KPJ Rawang dan terletak di selekoh jalan sebelah KPJ Rawang. So kena park kereta kat bahagian dalam kawasan bangunan tersebut dan naik ke bahagian atas sedikit. Bangunan baru tersebut kalau tak silap Sue, dipanggil ONE RAWANG. Kalau salah, mohon ampun. Sue tak tengok betul-betul pun signboard bangunan tu.. Nampak signboard KWSP yang terletak bersebelahan dengan Lembaga Hasil Dalam Negeri cawangan Rawang.


Haaa.. orang-orang sekitar kawasan KKB, Batang Kali, dan lain-lain tempat pun kira dekat la sikit kan kalau nak ke KWSP. Senang. Tak perlu bersusah payah nak ke Gombak ke, Kuala Lumpur ke, Shah Alam ke, semata-mata nak buat urusan KWSP.

Macam Sue sebelum ini, Sue buka akaun KWSP di Shah Alam. Masa tu belum ada KWSP cawangan Rawang dan masa tu pun Sue tinggal di Shah Alam kan..

Paling mudah sebenarnya untuk buka akaun KWSP. Hanya bawa kad pengenalan sahaja. Nanti just bagi IC dan bila diminta untuk scan ibu jari, bagi je. So nak buka akaun KWSP kena la tuan badan turun sendiri. Nanti automatik nombor ahli KWSP terus dijana daripada pendaftaran tersebut. Waaaa... senangnya.. ^_^

Jika nak check statement KWSP boleh menggunakan kiosk yang telah disediakan. Mudah sangat sekarang ni. Tapi kalau tak silap Sue statement KWSP dalam sebulan tu kita boleh print 3 kali je.. Kalau salah info ini mohon ampun.. Yang ini pun hasil daripada perbualan orang juga ni.. Tak ingat siapa..

Sekejap je dah ada akaun KWSP.. kan adik!
Senang kan.. ^_^
Tapi tak boleh la nak keluarkan sekarang tanpa ada apa-apa urusan kan.. Bila nak keluarkan leceh sikit prosedur dia tu.. Kalau tak ada alasan kukuh mana nak dapat keluarkan duit KWSP.. -___-

Simpana untuk hari tua kita jugak! So.. bertabah aje la..

Wassalam.
9:30:00 AM

Pembukaan Akaun Simpanan di Tabung Haji Cawangan KKB

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Selamat pagi.

Entri ini ada kena mengena dengan status facebook Encik Melastik Bintang last week. Hahahaha.. Pelik kan.. Dah berapa tahun kerja baru terhegeh-hegeh nak buka akaun kat Tabung Haji. 
Iye.. sebelum ni memang tak pernah terfikir pun nak buka akaun Tabung Haji.. sobsobsob..


Bukan la tak pernah langsung, ada la tahun lepas bercita-cita nak buka akaun tapi macam tak ada harapan je.. So continue impian tu tahun ni.. Kebetulan baca status Melastik Bintang terus terfikir, nak buka akaun simpanan kat Tabung Haji la untuk Sue dan Hadirah.. Akaun simpanan lain untuk kami berdua tu ada la jugak.. Tapi nanti nak pergi ke Mekah ke suatu hari nanti, siapa yang tahu kan.. InshaaAllah kalau Allah swt dah menjemput menjadi tetamuNya, sampai la kami ke sana..

Buat masa ini, Sue baru buka akaun simpanan Tabung Haji, belum part buat akaun untuk daftar ke Tanah Suci. Simpan dulu kot ye pun.. kan.. ^__^

Senang je rupanya..
Kebetulan yang jaga kaunter pertanyaan tu kawan Abah Sue.. After hantar Hadirah ke sekolah pada hari keempat, baru berkesempatan nak ke Tabung Haji yang berada di seberang jalan depan sekolah Hadirah. Jalan kaki pun boleh.. Dekat jugak dengan rumah sebenarnya..

Ada 2 option :-

1. Buka akaun simpanan
2. Buka akaun untuk daftar pergi Haji

Sue pilih buka akaun simpanan dulu. Buka akaun untuk Sue, Hadirah dan Mama Sue.. Lenguh jugak la tangan mengisi borang untuk 3 orang. Fuhhhh.. sampai tulisan jadi tak cantik dah.. Salah salah tulis pun ada.. Kalau ada mesin fotostat tulisan, memang copy paste je tulisan ni atas semua borang. Alamat semua sepesen je.. hahah.. senang.. Harap orang kaunter faham.. Tu pun nasib baik kawan Abah Sue tu tolong ambilkan borang, bagi penerangan, bagi guideline nak isi borang dewasa dan kanak-kanak. Siap bagi borang untuk buat pemotongan gaji lagi tu..

Sue bagi Mama Sue satu nombor, Sue ambil nombor lain. Senang. Sebab Sue nak buka akaun Sue dan Hadirah lagi. Kalau tiga-tiga sekali satu nombor jenuh jugak la.. So cepat sikit siap bila Mama pun lain-lain kaunter dengan Sue.

Bila mengisi borang tu, pastikan semua maklumat lengkap diisi. Semak kembali sebelum sampai nombor giliran. Pastikan nama pewaris yang betul-betul boleh mewarisi duit simpanan kita in case anything happen kepada kita. Maklumat kena semua tepat.. Decide awal-awal kan senang..


1. Jika hendak buka akaun simpanan Tabung Haji, boleh berapa sahaja jumlah wang untuk permulaan. Minimum RM10. Jika budak sekolah, RM1.
2. Jika hendak buka akaun untuk daftar pergi Haji, perlu ada RM1300 atau boleh bawa statement EPF.

Itu based on maklumat yang diberikan oleh Melastik Bintang dan kawan-kawan fb yang turut komen di status Melastik Bintang tu dan juga maklumat daripada kawan Abah Sue yang jaga kaunter tu..

Then kawan Abah Sue ada bertanya pada Sue nak buat pemotongan gaji sekaligus dengan family ke tidak. Ada satu lagi borang yang perlu diisi. 

Eh.. lagi senang kan.. Boleh terus potong gaji masukkan dalam akaun Sue dan Hadirah.. Senang cerita. Tak payah nak fikir fikir nak ke Tabung Haji tiap-tiap bulan kan.. Terus je la isi borang yang pakcik tu bagi. Siap dia isi borang sebagai contoh lagi tu.. Contoh tu Sue ambil simpan. Kot kot lupa nanti. Mana la tahu nak tukar ke, nak buatkan untuk orang lain ke kan.. Siapa tahu.. 

Terima kasih banyak-banyak pakcik! Terima kasih banyak-banyak jugak kat Melastik Bintang dan juga kawan-kawan fb yang komen tu.. hehe..

Now.. dah ada akaun dah.. ngeee~~~~
Alhamdulillah.. selesai satu hal..


Amalkan amalan menabung demi masa depan.. Weehuuu..
Azam baru lagi la tahun ni.. Tiap-tiap tahun azam sama.. Semoga istiqomah.. Aamiin..

Wassalam.