[0109] Angah

1 comment :
Assalamualaikum. Cinta.

12/09/1989 - 01/09/2006
Al-fatihah...

Hari ini.. 1 September 2015..
Sudah 9 tahun berlalu.. namun masih segar dalam ingatan kami semua.. Semoga Angah tenang di sana..



Will always miss you.. T__T

Wassalam.

Sambutan Hari Kemerdekaan di Tadika Cerdik Ceria 2015

No comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Selamat pagi!

Salam kemerdekaan pada semua..

Jumaat lepas, tadika Hadirah buat sambutan hari kemerdekaan. Rajin teacjer Hadirah buat macam-macam sambutan di sekolah Hadirah..

Tapi... 
Hadirah kan antara student yang tinggi dalam kelas dia, so selalunya teacher dia letakkan dia barisan belakang.. huhu.. Bila dalam gambar sudahnya tak nampak sangat muka Hadirah.. T__T

3 gambar di bawah adalah dari teacher Hadirah..

* Ini masa rehearsal agaknya.. Sebab gambar ni sehari sebelum sambutan tersebut * 

* Hadirah kata dia buat untuk moon tu.. cop guna tapak tangan dia.. *

* kek sponsor dari Maco Cake & Confectionery.. tapi Hadirah kata dia tak dapat makan kek ni sebab dia lambat habiskan roti yang teacher dia bagi.. Alahai.. kesiannya dia.. T_T *

Apa yang dia bawa balik dari sekolah dia?



Haaaa.. balik dari sekolah dah pandai lukis bendera Malaysia.. I'm so proud of her..
Karya anak Sue yang berusia 4 tahun...




Walaupun mungkin tak serupa dan tak cukup bilangan jalurnya tapi daya kreatif dia tu mengagumkan. Dia sangat sangat excited dapat lukis bendera tu.. Excited sangat sampai tunjuk kat semua orang. Siap suruh ambil gambar and then send gambar tu kat papa dia.. So tak kan la kita sebagai ibu atau bapa dia nak berharap lebih dan sempurna segala-galanya daripada anak yang berusia 4 tahun ini. 

Sue tak mengharapkan dia dapat melukis dengan sempurna buat masa ini. Dia kan masih kecil dan masih dalam proses pembelajaran.. Masih jauh lagi perjalanannya.. Ini pun dah cukup membanggakan Sue sebagai mummy dia.. Sue puji semua gambar-gambar yang dia lukis. Bagi semangat untuk dia melukis dengan lebih baik lagi.. ^__^

Tengoklah gambar kat bawah ni.. Betapa kreatifnya dia sebab tolong deko bilik Oni dia.. hahahaha..



Salam Kemerdekaan buat semua sekali lagi...


Wassalam.

Stay Rumah Parents

No comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Sudah 3 hari Sue stay rumah parents Sue.. Mr. Akoy tiada di sisi sampai esok.. Outstation 4 hari ke Bangi (dekat je kan.. hehe.. tapi Sue tak boleh stay seorang.. ramai yang risau anything happen kalau seorang diri kat rumah tu tiada siapa yang tahu..) Sue stay sampai Isnin la nampak gayanya.. Habis cuti baru balik.. Khamis & Jumaat Sue kerja dari rumah aje.. nasib baik rumah KKB ni ada Internet.. Mudah sikit nak buat kerja.

Alhamdulillah.. duduk sini rasanya boleh gemuk ni.. Tak ada la si nurse dan doktor bagi "syarahan free" nanti bila time check up. Dah beberapa bulan ni memang asyik merah je buku check up Sue tu.. berat menurun, HB low.. haihhhh..

Mana taknya.. Sue rasa since Sue bertukar ke kerja baru ni, stress yang melampau Sue hadapi.. Sampai sekarang belum hilang lagi.. -__-" Bila la rasa nak hilang stress ni.. Meroyan pulak la nanti kalau lama-lama macam ni.. Hari-hari dok meroyan dalam FB.. heh!

Stay di KKB memang 5 kali sehari la dijamu makan..

7.00 am - breakfast
10.00 am - minum pagi
1.00 or 2.00 pm - lunch
5.00 pm - minum petang
8.00 or 8.30 pm - makan malam

Haaaa.. siapa yang tak suka kalau dah makan aje kan..


Biskut lejen ni.. biskut lutut makan pagi-pagi cicah kopi panas sedapnya... ermmmm... 
Biskut ni Mama Sue beli kat Kuala Kangsar.. Yang ada jual area KKB ni tak sedap dan keras.. Import jauh ni.. Makan ni je pun dah rasa nikmatnya.. Alhamdulillah.. masih diberi kesempatan merasai nikmat makanan.. ^_^

Thanks a lot Mama.. Love you!

Wassalam.

Giveaway Wallet By Opzzpinky

4 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Selamat pagi!

Setelah sekian lama tak join mana-mana GA, hari ini tergerak hati nak join..


GA ini anjuran blog Opzzpinky.

TEMPOH:
12 Ogos 2015 - 12 September 2015

HADIAH:
1 Wallet (Boleh pilih warna kesukaan masing-masing)

PILIHAN PEMENANG:
Secara Random


Nak join?

***SILA KLIK SINI UNTUK JOIN***


Good Luck!
Wassalam.

Kesepian Yang Tiada Zahirnya

4 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Rasanya sudah lama Sue tidak menulis entri baru.. kan.. Blog ini pun hampir-hampir dilupai.. Banyak yang telah ditinggalkan.. Lama sudah rasanya Sue tidak blog-walking dan menjenguk kawan-kawan dan blogger-blogger favorite Sue.. Maaf ye kawan-kawan sekalian..

Kerja baru Sue kali ini, masih lagi dalam peringkat penyesuaian diri. Bukannya apa, komitmen tinggi sangat-sangat diperlukan dalam keadaan kritikal sekarang ini.. Kadang-kadang rasa tak best pula kerja bertungkus-lumus sampai rasa diri dan keluarga terabai.. -_-" Tapi kalau tidak bekerja keras, mana mampu hendak mencari duit untuk bantu dan sama-sama support family yang bakal bertambah seorang lagi ahli hujung tahun ini.. InshaaAllah.. Hadirah pun semakin membesar.. Memerlukan duit.. Memang la orang kata "DUIT BUKAN SEGALA-GALANYA" tetapi kita kena ingat, zaman sekarang ini "SEGALA-GALANYA MEMERLUKAN DUIT".. *sigh*

Alhamdulillah.. Sue bersyukur kerana Sue sudah dapat mencapai beberapa impian Sue... bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan hingga ke hari ini..

Rindu dengan blog.. Rindu nak menulis balik.. Sedang mencari mood blogging yang hilang entah ke mana.. *sigh*

Update terkini :-

1. Sue dah berpindah ke rumah baru ^_^ Lega sebab tak perlu menyewa lagi..
2. Alhamdulillah.. kandungan Sue sudah mencecah 6 bulan.. ^_^ (update nanti dalam entri-entri akan datang.. inshaaAllah..)
3. Kerja baru Sue semakin berkurangan disebabkan Sue tak larat nak drive jauh-jauh, makanya Sue ambil projek sekitar Selangor sahaja.. No more area Melaka, Negeri Sembilan dan Johor. Continue next year pula selepas habis cuti berpantang baru start balik ke Selatan.. Alhamdulillah bos besar memahami..
4. Rumah baru tak habis kemas lagi so tiada open house untuk kawan-kawan lagi.. InshaaAllah next year kalau ada rezeki lebih, Sue nak jemput kawan-kawan ke rumah baru Sue.. ^_^ doa-doakan ye..
5. Hadirah semakin banyak celoteh sejak bersekolah.. (nanti update dalam new entry ye!)

Wassalam..


Hope tak sepi lagi.. ^_^

Salam Aidilfitri 2015

1 comment :
Assalamualaikum. Cinta.

Mohon ampun dan maaf setelah sekian lama tak on blog.. Kesibukan tugas baru di tempat kerja ditambah pula baru berpindah rumah baru yang mana kawasan tersebut masih tiada talian Internet dan juga talian Celcom yang tak berapa nak ada, mood nak berblog kelaut jua akhirnya.. T__T

Kalau dah balik ke rumah, jangan harap la nak online. Nak call orang or orang call pun tak dapat.. -_-" Kalau ada pun kena ke jalan besar. Aduhai.. kawasan baru la katakan. Talian lain pun begitu juga. Ada pun kadang-kadang macam tak ada. Boleh la sikit-sikit nak terima call orang.. Nak online jangan harap la. Dalam rumah la lagi yang bermasalah.. huhu..

Oh! Sempena Aidilfitri yang mulia ini, Sue mohon ampun dan maaf kepada pembaca blog Sue sekiranya selama ni ada beberapa entri dan penulisan Sue yang menyinggung perasaan sesiapa. Tiada niat di hati untuk menyinggung mana-mana pihak. Mungkin Sue tak perasan dan tak sengaja menyinggung sesiapa. Mohon ampun dan maaf sekali lagi. Kosong kosong ok! ^__^

Selamat Hari Raya Aidilfitri!


Ada masa Sue update lagi eh... Thanks sudi baca entri Sue yang tak seberapa ni.. ^_^

Wassalam.

9 Tanda Bahaya Semasa Berpuasa Bagi Ibu Hamil

3 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Perkongsian ini adalah hasil pembacaan Sue dalam blog momsavenues.com tetapi Sue kongsikan semula dalam blog Sue ini sebagai bahan bacaan kawan-kawan Sue dan juga sebagai panduan untuk Sue yang menempuh tempoh berpuasa ketika hamil sekarang ini. ^_^


Berikut adalah entri dari momsavenues.com :-

Insya Allah tiada masalah untuk ibu-ibu mengandung berpuasa sebenarnya. Yang penting, kena persiapkan diri selengkap-lengkapnya untuk menyambut Ramadhan. Maksud saya di sini, bukan setakat menyiapkan segala stok makanan di rumah untuk keperluan bersahur dan berbuka, tapi kenalah melengkapkan diri dengan ilmu. Kena tahu tips untuk sentiasa bertenaga ketika berpuasa agar tiada masalah untuk berpuasa sepanjang hari. Kena tahu juga golongan yang berisiko tinggi yang boleh memudaratkan diri dan kandungan jika berpuasa dan banyak lagi.

Dan apabila anda dah betul-betul yakin dan bersedia untuk berpuasa, anda kena tahu “panic alarm” anda, dengarkan bahasa tubuh anda. Tubuh anda mempunyai cara yang baik untuk memberitahu anda tentang sesuatu yang tidak kena pada badan anda, dan jika anda terjumpa gejala yang aneh sepanjang tempoh berpuasa, sudah tiba masanya untuk anda memikirkan semula. Jika anda alami tanda-tanda di bawah, anda mungkin perlu untuk berjumpa dengan doktor anda dengan segera.

  1. Pendarahan (terutamanya selepas minggu ke-12)
  2. Sakit kontraksi (4 atau lebih dalam tempoh 1 jam). Ini boleh menjadi tanda-tanda kelahiran pramatang.
  3. Terdapat perubahan yang ketara pada pergerakan bayi anda, seolah-olah bayi anda tidak bergerak atau menendang.
  4. Berat badan anda tidak meningkat pada kadar yang sepatutnya, atau anda kehilangan berat badan.
  5. Anda menjadi sangat haus, dan kurang kerap membuang air kecil, atau jika air kencing anda menjadi berwarna gelap dan berbau kuat. Ini adalah tanda dehidrasi, dan ia boleh membuat anda lebih terdedah kepada jangkitan saluran kencing (UTIs) atau komplikasi lain.
  6. Kabur penglihatan dan / atau sakit kepala yang kuat
  7. Anda mengalami keletihan atau kelemahan yang melampau
  8. Anda menjadi loya atau mula muntah.
  9. Anda rasa pening, pengsan, lemah, keliru atau letih, walaupun selepas anda mempunyai rehat yang baik. Berbuka puasa dengan segera dan minum air yang mengandungi garam dan gula, atau penyelesaian rehidrasi oral seperti Dioralyte, dan hubungi doktor.
Sumber : momsavenues.com

Semoga perkongsian ini dapat menjadi panduan buat ibu-ibu yang sedang hamil di luar sana. ^_^

Wassalam.

Puasa Bagi Wanita Hamil

1 comment :
Assalamualaikum. Cinta.

Alhamdulillah... masih diberi kesempatan oleh-Nya untuk turut sama-sama dengan kalian semua menjalani ibadah puasa kali ini. 

Disebabkan puasa tahun ini Sue berbadan dua, so Sue nak share serba sedikit tentang beberapa info dan tips sebagai seorang wanita yang hamil. Alhamdulillah.. Ramadhan kali ini Sue mampu berpuasa, inshaaAllah nak puasa penuh tahun ni.. hehe..

5 tahun lepas Sue berpuasa juga dalam keadaan mengandungkan Hadirah tapi bezanya Sue tak dapat nak berpuasa penuh. Menggigil satu badan, nak pitam, nak pengsan, lapar sangat-sangat (walaupun dah sahur makan banyak-banyak T__T). Waktu itu sangat sangat mencabar mental dan fizikal. Mungkin masa itu masih di peringkat awal kehamilan menyebabkan Sue tak dapat memenuhkan puasa Sue.. Jenuh la.. -__-"

Kali ini alhamdulillah.. walaupun keletihan tapi masih mampu meneruskan puasa walaupun bila dah masuk waktu Asar, rasa dah goyah dan teringin nak berbuka. (heh!)

* sumber : google *

Hukum Wanita Hamil Berpuasa

Kebanyakan ulama berpendapat bahawa tidak boleh berpuasa jika si ibu khuatirkan keselamatan bayi dan kesihatan mereka terjejas kerana tidak makan dan minum.

Berdasarkan firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 184 :

فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ 

(Puasa yang diwajibkan itu ialah beberapa hari yang tertentu; maka sesiapa di antara kamu yang sakit, atau dalam musafir, (bolehlah ia berbuka), kemudian wajiblah ia berpuasa sebanyak (hari yang dibuka) itu pada hari-hari yang lain; dan wajib atas orang-orang yang terdaya berpuasa (lalu mereka meninggalkan puasa) membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin. Maka sesiapa yang dengan sukarela memberikan (bayaran fidyah) lebih dari yang ditentukan itu, maka itu adalah suatu kebaikan baginya; dan (walaupun demikian) berpuasa itu lebih baik bagi kamu), kalau kamu mengetahui.  

Terdapat dua hukum dalam keadaan ini. Hukum pertama ialah wanita hamil yang bimbang tentang kesihatan dan keselamatan dirinya ketika berpuasa.

Ulama bersependapat bahawa wanita yang hamil dan bimbang akan kesihatan dirinya maka mereka hanya wajib menggantikan puasa sahaja dan tidak harus membayar fidyah kerana dalam keadaan ini wanita hamil itu sakit dan dalam bahaya.

Hukum kedua ialah wanita hamil yang sihat dan tetapi bimbang keselamatan dan kesihatan bayi di dalam rahimnya.

Dalam hal ini ulama memberikan pendapat dibolehkan berbuka puasa tetapi beliau harus menggantikannya di hari lain dan harus membayar fidyah.

Dalam fatwa al-Shaykh Ibn Baaz (lihat juga al-Mawsoo'ah al-Fiqhiyyah 16/272) memberitahu adalah wajib bagi wanita untuk berbuka puasa jika puasanya akan mendatangkan kemudharatan dirinya atau bayinya, dengan syarat ia dinasihati oleh doktor Muslim yang baik.

Peranan Doktor Menentukan Hal Ini

Apabila wanita hamil datang ke pusat rawatan untuk pemeriksaan antenatal pada bulan Ramadhan, dia haruslah memberitahu masalah yang dihadapi ketika berpuasa.

Doktor boleh memberikan pendapat sama ada wanita hamil itu boleh meneruskan puasa atau harus meninggalkan puasanya. Ini kerana sepanjang tempoh berpuasa, tubuh wanita hamil dan bayi yang berada di dalam rahim menggunakan segala nutrien dan tenaga yang tersimpan di hati (liver) wanita itu.

Kekuatan wanita hamil untuk bertahan terus berpuasa bergantung kepada beberapa faktor :

  • Berapa lama wanita itu telah hamil? (stage of pregnancy)
  • Berapa lama tempoh berpuasa? Jika di Malaysia tempoh berpuasa antara 12-13 jam, tetapi di negara Eropah mungkin ia lebih lama dan mungkin juga lebih pendek. Jika terlalu lama ada sesetengah wanita hamil tidak sanggup berpuasa kerana banyak nutrien yang disimpan dikongsikan bersama bayi dalam rahim.
  • Adakah bulan Ramadhan secara kebetulan bersama-sama dengan cuaca panas atau amat sejuk? Dalam musim yang terlalu panas atau terlalu sejuk (terutama di negara yang mempunyai 4 musim), banyak tenaga yang digunakan untuk mengekalkan haba tubuh di musim sejuk, sementara di musim panas, dehidrasi mudah berlaku dan sangat bahaya pada bayi yang dikandung.
  • Bagaimana kesihatan wanita hamil sebelum beliau hamil? Jika wanita hamil itu telah mengalami masalah penyakit kronik sebelum kehamilannya, maka beliau mudah menjadi lemah jika tidak makan dan minum.

Oleh itu adalah dinasihatkan wanita yang merancang untuk hamil ataupun telah hamil di bulan Ramadhan harus berbincang dengan doktor. Ini sangat penting terutama bagi wanita yang mempunyai sejarah kehamilan yang bermasalah (complicated pregnancy) sebelum ini, seelok-eloknya harus merancang bersama doktor.

Jika terdapat tanda-tanda berikut, sebagai panduan asas, wanita hamil boleh berbuka puasa. Antaranya:

  • Rasa pening, lemah, pitam atau penat walaupun telah berehat selama 30 minit hingga sejam.
  • Rasa loya dan mula muntah sehinggakan tiada cara lain selain memakan ubat menahan muntah.
  • Rasa sangat haus, warna air kencing sangat keruh dan baunya sangat hancing, menandakan fenomena dehidrasi. Bila dehidrasi berlaku wanita hamil akan berasa amat lemah dan membahayakan diri dan bayinya. Beliau haruslah berbuka jika perlu meminum air atau dimasukkan air saline ke dalam saluran darahnya secara intravenous.
  • Jika umur kehamilan melebihi 20 minggu dan bilangan pergerakan bayi dalam rahim menjadi kurang daripada 10 kali pergerakan. Kebiasaannya bayi akan bergerak selepas ibunya makan kerana pada masa itu bayi dalam rahim mendapat nutrisi yang dibekalkan. Kekurangan pergerakan bayi menunjukkan bayi itu memerlukan nutrien dan berada dalam keadaan yang bahaya. Adakalanya wanita itu berbuka puasa, pergerakan bayi dapat dirasakan semula.
  • Rasa sakit perut memulas-mulas seperti mahu melahirkan. Ini mungkin tanda kelahiran pramatang. Dengan makan dan minum, nutrien dapat diberikan kepada bayi dan proses kelahiran pramatang dapat dielakkan.
  • Wanita hamil tidak mengalami pertambahan berat badan atau mengalami kekurangan berat badan. Ini bermakna tenaga dan nutrien yang disimpan semakin berkurangan yang sepatutnya disimpan secukupnya untuk proses kelahiran nanti.
  • Mengalami sakit kepala, atau demam yang mana harus memakan ubat bagi menyembuhkan kesakitan dan demamnya.

Pada masa yang sama, doktor akan melarang seseorang wanita itu berpuasa jika dia mempunyai komplikasi kehamilan seperti:

  • diabetes mellitus
  • penyakit buah pinggang
  • penyakit hati (liver) yang tidak berfungsi
  • penyakit bronchial asthma yang kuat
  • penyakit tekanan darah tinggi yang tidak terkawal
  • kehamilan kembar
  • mengalami risiko kelahiran pramatang
  • masalah-masalah lain berkaitan kehamilan yang serius

Sumber : Dr. Zubaidi

Semoga informasi ini bermanfaat buat kawan-kawan yang sedang mengandung dan berpuasa atau yang teringin berpuasa tapi masih was-was di bulan Ramadhan yang mulia ini.

Wassalam.

Mencuci Rumah

2 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Semalam after berbuka puasa, Sue dan Mr. Akoy ke rumah baru yang bakal didiami oleh kami. Alhamdulillah.. akhirnya dah ada rumah sendiri. Tak sabar nak pindah masuk.. ^_^


Walaupun masih belum penuh penghuninya, namun dah ada yang dah pindah masuk. Sempat la Mr. Akoy berkenalan dengan beberapa orang jiran. Sue je tak jumpa lagi wife wife mereka ini.. Heh! Sue kan pemalu.. auwwwww.. kahkahkah..

Semalam kami baru start mencuci rumah.. Tapi tak habis lagi tu.. Rumput tak buang lagi, halaman tak bersih lagi.. Kat dalam pun stil berhabuk lagi walaupun dah cuci. Kena cuci lagi sekali ni.. Habuk simen kan.. hurmmmm..

Nak sambung cuci rumah hari ni.. So lambat la kami balik ke KKB jenguk Hadirah.. sobsobsob.. T__T

Ok la.. nak siap-siap ke rumah baru ni.. Next week nak pindah masuk dah.. Tapi barang kat rumah Setia Alam ni tak kemas habis lagi.. huwaaaaaaa.. *nangis tepi bucu katil*

Wassalam.

2nd Pregnancy : Alah Dengan Blog?

4 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Hurmmmm.. memang lama kan dah tak update any cerita kat sini. Maaf ye.. Ni nak cerita la ni sikit sikit.. Hehe.. ^_^


Alhamdulillah.. kami dikurniakan rezeki lagi. Syukur alhamdulillah.. Terima kasih ya Allah! Tak disangka-sangka. Tak sia-sia la usaha dan doa kami. Akhirnya ada juga adik buat Hadirah.

Cuma pregnancy kali ini agak mencabar mental, fizikal dan minda. First pregnancy tak merasa alahan yang banyak. Muntah-muntah tak ada, mual-mual tak ada, pening tak ada, alergik pada apa-apa pun tak ada. Cuma kuat makan je time tu. Hahahaha.. Mr. Akoy yang rasa dulu masa first trimester. Selamat la Sue kan.. But now, Sue yang rasa. Hah! Melepek la jawabnya.

Tak pernah-pernah rasa penat yang teramat sangat sampai hari-hari rasa nak tidur je memanjang. Then asyik pening-pening dan mual-mual. Mulanya memang tak perasan lagi. Ingatkan sebab keletihan menerima tugas baru yang bermula 1 Mei 2015 hari tu. 2-3 minggu juga la berkeadaan seperti itu. Sampaikan kadang-kadang tu sekejap masuk office, sekejap tak. Sometime datang office tapi balik awal. Tengahari je mesti terlelap kat meja sendiri. Haihhhhhh.. apa nak jadi la time tu.

Mood nak buat kerja termasuk kerja rumah pun memang tak ada. Nak masak-masak lagi la.. Rasa pening dan nak muntah bila masuk dapur. Tu yang tambah rasa malas nak masak. Then bila kena outstation jauh-jauh terpaksa drive sendiri memang rasa sakit perut yang teramat sakit. Tapi tak tahu lagi puncanya apa.

Paling dasyat masa tu adalah Sue langsung tak boleh nak buka blog Sue mahupun blog orang lain. Rasa nak muntah bila membaca blog. Serius ni.. Memang tak boleh nak buka blog. Blog sendiri pun dah rasa loya-loya bila buka apatah lagi nak buka blog orang lain. Haihhhh.. itu satu kepelikkan jugak tu. Alah dengan blog sekali. So ada la beberapa invitation food review, atau aktiviti blogger yang terpaksa Sue tolak sebab Sue rasa tak boleh nak bagi komitmen masa tu. Rasa tak larat nak ke mana-mana. Sue lebih suka duduk di rumah after kerja then layan drama or movie je. Blog langsung tak boleh nak jenguk. Sue tak berani nak janji apa-apa dengan sesiapa masa tu.. Maafkan Sue ye kawan-kawan especially Mahamahu dan Kelab Blogger Ben Ashaari. Huhu... Banyak yang terpaksa Sue lepaskan.. -__-

Bukan blog je yang tak rasa nak buka, malah semua media sosial rasanya malas nak buka. Instagram, facebook tak ber'update' pun.. Haihhhhh.. kesian kawan-kawan yang ambil berat tu.. (ada ke?)

After dah 2-3 minggu berkeadaan macam tu, Mr. Akoy suggest pergi jumpa doktor, check. Mana la tahu kan.. So sebelum jumpa doktor buat pregnancy test sendiri. Alhamdulillah.. nampak tanda positif. terkejut jugak masa tu.. Macam tak percaya. Ye la.. everytime tak period, mesti check then negatif then terus down. Tu yang macam tak percaya positif. Sebab dah niat lepas beberapa kali down tu, just anggap tak ada rezeki lagi dan let it be. Macam dah putus harap pulak masa tu.. -_-"

* first test sendiri *

Bila dah test and nampak positif, laju-laju panggil Mr. Akoy nak suruh tengok betul ke tak ni? Dah excited dah ni.. Mr. Akoy pulak dengan relax dan selamba je tengok and cakap, esok check kat klinik pulak untuk pengesahan. Dia cool je. Tak tunjuk reaksi excited ke apa ke.. Ceh! Papa camne ni..?

Tapi kan.. sebenarnya malam tu terus Mr. Akoy tak boleh tidur.. Katanya Sue buat dia tak boleh tidur. Hahahahahaha.. Sue yang nak tidur ni tergelak-gelak la.. Mula la masing-masing tak boleh tidur. Kelakar pulak masa tu.. Dah siap gelak-gelak ni.. Dah tak boleh nak tidur.. ^_^

Pagi esoknya terus Mr. Akoy bawa Sue ke klinik untuk check up. Tapi bila test kat klinik tak nampak pulak 2 line. Nampak samar-samar. Then dia minta datang balik jam 12 tengahari untuk scan pulak. So Mr. Akoy terus ke pejabat dia, Sue ambil EL je. Dalam jam 12 tengahari macam tu, Sue datang balik untuk scan perut.

Scan pun tak clear kata doktor tu.. Errrr.. macam mana nak confirm kan ni?

Tapi after that buat second test pregnancy sendiri nampak clear je. So tak apa la. Sue akan refer doktor lain nanti. lagipun 2 minggu after that Sue memang ada appointment dengan specialist genecology di Pusat Perubatan Menara area Menara TM ni. Hampir setahun Sue ambil treatment dari doktor ni. So tak apa la. Sue boleh minta doktor ni check kan untuk confirmation. No big deal.

* second test sendiri *

Alahan still lagi continue.. Tapi alhamdulillah.. Sekarang ni dah beransur-ansur kurang. Tu yang boleh buka blog orang lain dan update blog sendiri. ^_^ yeay!

Nanti Sue story lagi ye al-kisah second pregnancy ni.. Petang ni ada workshop berkaitan dengan kerja baru Sue ni.. so nak kena siap-siap la ni..

Salam Ramadhan!

Wassalam.

Jadual Waktu Imsak & Berbuka Puasa (Selangor : Zon 1)

2 comments :
Assalamualaikum. Cinta.


Jadual waktu imsak dan berbuka puasa bagi Zon 1 Selangor : Gombak, Petaling/Shah Alam, Hulu Selangor, Hulu Langat dan Sepang.

Wassalam.

Salam Ramadhan Al-Mubarak

1 comment :
Assalamualaikum. Cinta.

Mohon ampun dan maaf. Lately ni tak bersiaran di blog dan juga mana-mana media sosial. Sangat sangat jarang nak nampak update di mana-mana media sosial..

Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, mohon ampun dan maaf andai sepanjang kalian membaca penulisan Sue ada yang mengguris hati secara sengaja atau tidak sengaja.. Selamat berpuasa kepada seluruh umat Islam. Moga kita sentiasa istiqhomah dalam beribadat kepadaNya.. Rebutlah peluang Ramadhan kali ini. Siapa tahu kalau ini Ramadhan yang terakhir buat kita.. (pesan kepada diri Sue juga ni.. ^_^)

Salam Ramadhan Al-Mubarak..


posted from Bloggeroid

Pengumuman!!!

6 comments :
PENGUMUMAN TAK BERAPA NAK PENTING SANGAT

Assalam..

Bagi pihak Puan Tanah, Cik Sue, adalah dengan ini dimaklumkan, beliau akan bersara.. eh.. memencilkan diri buat seketika atas alasan kekangan masa disebabkan bebanan kerja. Cik Sue (ke Puan Sue? hehehe) juga sedang mengalami sedikit masalah (kemalasan, asyik nak makan itu ini, sakit pinggang, sikit-sikit nak termuntah dsb hehehe) yang tak berapa nak serius sangat.

Oleh sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan, Cik/Puan Sue terpaksa merehatkan diri buat seketika. Takde mood katanya..

Harap maklum.

Mr Akoy bagi pihak Cik/Puan Sue :D

[Vacation 2015] Desa Cattle Dairy Farm, Kundasang | Sabah

5 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Entri terdahulu :-


Selepas ke Kundasang War Memorial, perjalanan diteruskan menuju ke Desa Cattle Dairy Farm. Perjalanan ke situ agak mencabar. Naik turun bukit dan jalan yang tidak rata. Kalau drive 4WD sedap juga tu.. Tapi mujurlah kereta kami ni agak tahan lasak. Boleh tahan la nak ke situ.. Hahaha.. first time kan sampai sini. Next time kalau nak pergi lagi dah tahu dah macam mana keadaan dia. Boleh prepare mental, fizikal dan lain-lain lagi.

Kami sampai sini pun bukan waktu peak hour so agak lengang. Itupun masih ada lagi orang yang bercuti di sini. Ingatkan kami je yang bercuti bukan musim cuti persekolahan.. kih kih kih..

Tapi kekurangan bila datang bukan time peak hour, banyak benda or show yang tak ada. Macam sesi perah susu ke, tengok anak-anak lembu dengan lebih dekat. So agak terhad..








Boleh la nak feeling pergi New Zealand tu.. Tempat ni pun dah sejuk ala-ala oversea kan.. Hadirah paling excited. Dapat tengok lembu putih hitam ni.. Sebelum ni tengok lembu biasa je.. Siap beli susu lembu minum dulu tu..




Hadirah pilih susu coklat, papa Hadirah pulak pilih susu putih. Euwwww.. Sue tak minat susu putih ni.. Coklat masih lagi boleh diterima tekak tapi bila susu putih ni, memang tak boleh nak telan. Hadirah dengan selambanya kata, "sedap je mummy.." grrrrr... anak papa.. memang la sedap je semuanya.. Siap cakap dadih yang putih tu sedap.. uhukkk.. tak sedap tau.. -_-"

Selesai minum minum susu, ambil gambar bagai, kami bergerak pulang menuju ke Kota Kinabalu semula. Tapi sebelum tu, nak singgah ke Rumah Terbalik sebagai last destination kami untuk hari itu. Sebenarnya banyak lagi tempat kami tak pergi. Ada 2 lagi kalau ikut dalam senarai yang Dr. Mohd tolong plan kan. Tapi sebab dah kepenatan plus Hadirah dah start buat perangai bila dia keletihan, so singgah Rumah Terbalik je la on the way balik hotel tu..

Sebelum balik, sempat Sue panjat pagar semata-mata nak ambil gambar kat batu pintu masuk tu.. Hahahaha.. nasib baik takde orang time tu.. ^_^ haihhhh.. mummy sapa la ni.. krikk..krikk..krikk...


Wajib ambil gambar kat sini katanya... ~~~


Desa Cattle (Sabah) Sdn. Bhd
Mesilau Highland, Kundasang, Sabah.
P.O. Box 71, 89308 Kundasang,
Ranau, Sabah.
Tel: 088-8895 62
Fax: 088-8895 62
GPS: 6.013877 lat, 116.593519 long

Entrance Fees: 
RM 4.00 (Dewasa)
RM 3.00 (Kanak-kanak)

Pemprosesan susu : 
Setiap Selasa, Khamis dan Ahad 
Jam : 1000 Hrs - 1400 Hrs

Proses Pemerahan susu:
Setiap Hari
Jam: 1500 Hrs - 1700 Hrs.

bersambung...

Wassalam.

JBT sebagai Pakej Pelancongan Pilihan ke Jepun

2 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Rata-rata ramai yang memilih Jepun sebagai destinasi pelancongan utama kerana beberapa faktor. Antaranya adalah kerana Jepun merupakan negara yang mempunyai musim sakura yang sangat cantik. Heh! Siapa yang tak suka kepada bunga yang cantik kan, macam sakura ni.. Di Jepun terdapat lebih 350 jenis bunga sakura.
Wow! Banyak tu.. 

Selain daripada itu, Jepun juga mempunyai beberapa pesta dalam setahun yang boleh diraikan bersama-sama dengan rakyatnya. Rakyat dan penduduk Jepun juga mempunyai sifat kesantunan yang tinggi dan dari segi kebudayaannya pula, Jepun mempunyai perlbagai kebudayaan dari segi pakaian hingga seni persembahan. Itu adalah antara keunikan berkaitan dengan Jepun.

JBT sebagai Pakej Pelancongan PILIHAN ke Jepun

JBT (Japan Budget Trip) merupakan pakej pelancongan ke Jepun yang menawarkan pelbagai pakej yang menarik dan murah yakni mampu dimiliki oleh semua lapisan masayarakat yang ingin melancong ke Jepun. JBT diusahakan oleh Encik Rafidi atau lebih dikenali sebagai Ayaharif, pemilik blog ayaharif.blogspot.com.

Ayaharif No Tabi berasal dari bahasa Jepun yang bermakna Pengembaraan Ayaharif. JBT pula adalah ringkasan dari Japan Budget Trip, satu pakej pelancongan yang diusahakan oleh Ayaharif. Blog ini memaparkan trip-trip dan perjalanan oleh Ayaharif sama ada dengan family ( personal trip ) atau bersama peserta-peserta yang mengambil pakej dari JBT. - sumber : ayaharif.blogspot.com

Mengapa JBT sebagai Pakej Pelancongan PILIHAN ke Jepun?

1. Pakej Menarik dan Murah

Pakej yang ditawarkan oleh JBT bagi destinasi tertentu amat berpatutan. Jika anda mempunyai bajet yang rendah tetapi mahu ke tempat-tempat menarik di Jepun, JBT ada penyelesaiannya. Tidak semua tempat-tempat menarik ini memerlukan kos yang tinggi. Pakej yang ditawarkan oleh JBT murah dan amat berpatutan. Jadi, anda tidak perlu risau untuk berbelanja lebih ke arah yang lain.

Antara pakej-pakej tersebut adalah Pakej JBT : Autumn in Kanto (Tokyo/Karuizawa/Ibaraki/Yamanashi) hanya dari RM1,990, Pakej JBT : Jom ke Kansai 2015 (Osaka / Kyoto / Himeji) hanya dari RM1,990. Murah, bukan?



2. Keselesaan sepanjang berada di Jepun

Bagi sesetengah orang, (mungkin hampir semua orang) keselesaan adalah faktor utama yang ditimbangtara apabila ingin memilih sesebuah pakej pelancongan ke mana-mana sahaja. Siapa yang tidak mahukan keselesaan, tambah-tambah apabila berada di negara asing, kan? Dengan mengikuti pakej pelancongan ke Jepun bersama JBT, walaupun anda semua mengambil pakej yang paling minima sekalipun, keselesaan anda adalah keutumaan JBT. Anda pasti berasa selesa dan senang apabila berurusan dengan pihak JBT. Malah, Encik Rafidi sendiri yang menjadi "tourist guide" buat anda semua. Maka anda tidak perlu risau lagi apabila menyentuh soal makanan halal, tempat untuk menunaikan solat dan sebagainya sepanjang anda berada di Jepun.

3. Pilihan pakej dan musim

JBT ada menawarkan pakej private trip dan open trip. Bagi anda yang mementingkan keselesaan dan mahukan hanya ahli keluarga atau hanya sekumpulan kecil untuk melawat negara Jepun, anda boleh memilih private trip. Lebih mudah dan senang untuk pihak JBT menguruskan kumpulan kecil anda. Bagi yang berminat untuk menyertai open trip, pihak JBT telah menetapkan tarikh dan destinasi pelancongan anda. Sesiapa sahaja boleh join open trip ini dan tempat menginap adalah sharing basis. Melalui open trip ini juga anda dapat bertemu dan beramah mesra dengan ramai orang.

4. Servis JBT yang terbaik

Bermula sejak penghujung Januari 2014, JBT telah mengorak selangkah demi selangkah untuk memberikan servis terbaik mereka bagi pakej pelancongan ke Jepun. Encik Rafidi yang merupakan tourist guide telah beberapa kali ke Jepun dan sudah pasti fasih dan mahir berbahasa Jepun. Ini memudahkan anda semua untuk mendapatkan maklumat berkaitan apa saja sepanjang berada di Jepun.

Pihak JBT juga memberikan servis yang cepat dan teratur. Briefing juga disediakan dan anda juga boleh mendapatkan makluman awal berkaitan dengan tempat-tempat yang bakal anda lawati.

Menawarkan pakej pelancongan ke Jepun yang murah membuatkan JBT merupakan pilihan utama untuk ke Jepun. Tidak perlu bersusah payah untuk mendapatkan maklumat lain dan juga pakej pelancongan ke Jepun yang lain memandangkan servis dan pakej yang ditawarkan oleh pihak JBT menarik dan berpatutan.


Jom ke Jepun dengan Japan Budget Trip!!!

Penaja Utama :  Japan Budget Trip

Penaja Bulanan/Saguhati
  1. Travelog.my
  2. Azeni Ahmad
  3. Hawwa Firdaus
  4. Sitizan
  5. eXplorasa
  6. Travel And Foods Blog
  7. Kisahtatie


Hadiah Bulanan
  1. Tempat pertama : Hadiah saguhati bernilai RM200
  2. Tempat kedua : Hadiah saguhati bernilai RM150
  3. Tempat ketiga : Hadiah saguhati bernilai RM100
  4. Tempat keempat : Hadiah saguhati bernilai RM50
  5. Tempat kelima : Hadiah saguhati bernilai RM30

Wassalam.

p/s : gambar kredit kepada ayaharif.blogspot.com

Happy Birthday Sayang!!!

5 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

Selamat pagi..
Salam jumaat!

Alhamdulillah.. Hadirah dah genap 4 tahun hari ini.. Syukur pada-Mu ya Allah.. Engkau masih pinjamkan dia kepada kami untuk kami curahkan kasih sayang kami kepadanya.. 

Ya Allah.. Berikanlah keberkatan dan kemurahan rezeki kepadanya, panjangkanlah umurnya, jadikanlah dia anak yang solehah buat kami, lindungilah dia walau di mana dia berada, berikanlah kebahagian kepadanya sepanjang hidupnya dan Engkau pimpinlah dan bimbinglah dia seandainya kami sudah tiada nanti.. Aamiin..


Oppsss.. gambar celebrate birthday dia tahun lepas je ada.. Nanti Sue update gambar terbaru ye.. Holiday mode sekarang ni.. Semua entry Sue start dari hari Isnin (16/3/2015) sampai Isnin next week (23/3/2015) Sue akan try buat auto-publish.

Sekarang ni Sue berada di Pulau Tioman. Holiday di sini pula after ke Sabah tempohari. Entry percutian ke Sabah semuanya Sue buat auto-publish. Entry Tioman nanti la ek.. Hahaha.. Hopefully tak jadi macam tahun lepas.. entry holiday jadi entry hujung tahun pulak.. adeh.. padahal dah berbulan-bulan dah pergi bercuti.. -__-" Eh!!! Termelalut pulak.. Maaf deh..

Hadirah! Mummy always love you sayang! Mummy selalu rindu awak..setiap detik, setiap ketika.. Sedari awak keluar melihat dunia dari perut mummy, mummy selalu rindukan awak.. Mummy rindukan saat-saat indah kita bersama.. Sekejap je kan masa dah berlalu.. Hadirah dah 4 tahun dah.. Dah besar dah anak dara mummy ni.. Rajin pun rajin.. Baik.. Comel.. Tapi tak bulat sangat macam dulu-dulu.. hahaha.. tak best dah nak cubit-cubit pipi awak yang macam Tweety Bird bak kata kawan mummy tu.. ^__^

Mummy doakan semoga mummy mampu dan tabah dalam membesarkan Hadirah dalam era yang sangat mencabar ini... aja aja fighting mummy!

Sayang awak ketat-ketat Hadirah! 

Wassalam.

[Vacation 2015] Kundasang War Memorial | Sabah

3 comments :
Assalamualaikum. Cinta.

After ke Kinabalu Park kami ke Kundasang War Memorial pula. Guna waze je ye.. Tapi boleh pulak sesat.. kah kah kah.. Sebab terlepas tempatnya. Tak nampak kat mana padahal memang dah lalu dah.. Bila pusing balik tengok betul-betul baru nampak.. Laaaa.. belakang pekan tu je rupanya.. Adeh.. patut la bila waze kata "you've reach your destination" kat tengah-tengah pekan tu, macam pelik pulak. Tak nampak signboard ke apa ke.. Rupanya tempatnya kat belakang deretan kedai. Ada parking lot depan pintu masuk tu.. Adeh.. Macam mana la boleh tak perasan.. -__-"

Memang semua tempat yang kami nak pergi ni sehala je.. So Dr. Mohd dah bagi kami plan dah.. Mana tempat dulu mana tempat kemudian yang patut kami lawati. Siap lukis peta perjalanan tu.. Thanks a lot Dr. Mohd.. Tapi takde rezeki nak jumpa.. sobsobsob.. T_T


Layan kan aje la gambar kami kat sini ye.. Tempat ni memang cantik. Kebetulan kami bercuti bukan waktu kemuncak which means bukan dalam waktu cuti persekolahan dan hujung minggu, makanya orang pun tak ramai. Rasanya kami je yang ada masa tu selain dari orang yang sedang ambil gambar kahwin di situ. Tiket masuk RM 2.00 bagi dewasa dan RM 1.00 bagi kanak-kanak. Hadirah dikenakan bayaran di sini.. Kat Kinabalu Park tak kena bayaran.. huhu..







Jam 10.00 pagi di sini dah terasa macam jam 1.00 petang dah.. Teriknya matahari.. hoho.. Habis la.. hitam la Hadirah tu.. hik hik hik



* view dari atas bukit Kundasang War Memorial *



 Time ni Hadirah dah start merajuk.. pfttt.. Jenuh la nak memujuk dia.. -__-" Maybe dia dah penat la tu.. Sudahnya asyik nak berdukung aje..




 Nampak tak apa yang ada atas kepala Sue tu? Comel kan? ^___^



Sedikit sejarah berkenaan dengan Kundasang War Memorial, Sabah :-

Kundasang War Memorial

Kundasang War Memorial yang terletak di bahagian belakang deretan kedai pekan Kundasang ini adalah tugu peringatan sempena memperingati askar-askar Australia dan British yang ditawan oleh tentera Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Di bawah ini ialah petikan yang tercatat pada tugu peringatan yang dipamerkan di pintu masuk tugu itu.

Semasa Perang Dunia Kedua, tawanan perang tentera Australia dan British dipenjarakan di Sandakan oleh pihak tentera Jepun. Tawanan perang pertama tiba dari Singapura dan mereka dipaksa untuk membina landasan kapal terbang tentera Jepun pada bulan Julai tahun 1942 dan menjelang pertengahan tahun 1943 lebih dari 1800 orang tawanan perang Australia dan 750 orang British menjadi buruh paksa di kem tahanan ini.

Keadaan hidup yang payah dan keadaan tempat kerja yang teruk wujud di kem tahanan ini. Tentera Jepun dan Pegawai Formosa yang sangat kejam terhadap tawanan perang dan bilangan tawanan perang yang mati pun meningkat sepanjang tahun 1943 dan 1944. Penduduk tempatan cuba sedaya upaya untuk menolong tawanan perang yang tidak berupaya itu kadang kala tidak menghiraukan ancaman bunuh yang dikeluarkan oleh pihak tentera Jepun. 

(sumber : http://www.sabah.gov.my/)

Kundasang War Memorial
Address: 90 Km, Jalan Kundasang Kauluan, Kundasang, 89300, Ranau, Sabah, 89308
Ticket :-
Malaysian - RM 2.00 (adult) , RM 1.00 (children below 12 years old & students)
Foreigner - RM 10.00

Our next destination is.... 
jeng..jeng..jeng.. surprise!

See you'll in my next entry!

Wassalam.