Terjebak Sudah! Apakah? | Aplikasi Android

Assalamualaikum. Cinta.

Semalam gigih la kan Sue install satu aplikasi android phone ni.. Terjebak dengan officemate Sue 3 orang ni.. Haihhhh.. sudahnya sekarang dok control makan.

Aplikasi apa?



Haaaa.. ni la dianya.. Aplikasi MyFitnessPal. Bagus untuk tracking berapa kalori yang perlu diambil dalam sehari. Misinya nak menurunkan berat dalam masa 5 minggu.

So after install, kena register untuk log in akaun. Boleh pilih untuk register by email address ataupun facebook. So after dah register bagai tu, start set ketinggian sekarang, berat badan sekarang dan lain-lain. Then set goal kita nak turunkan berapa kilo..



So dia akan kira after 5 minggu lagi, kita nak turunkan berat badan kita berdasarkan goal kita tu.. Tapi.. kita kena masukkan setiap kali kita makan, apa menu yang kita makan. Bila habis sehari, boleh check report kita berapa gula, kalori dan lain-lain nutrisi yang kita dah ambil on that day.. Kalau ada yang merah tu perkara biasa.. 3 hari yang pertama kalau merah itu normal.. Tu kata officemates su la.. Hahahaha.. memang merah pun walaupun baru sehari Sue buat..



Nampak tak menu Sue makan semalam? Hahaha.. banyak okeh.. Tapi tu kira sikit je la dari biasa.. Huh! Kena tengok pulak nutrisi semua menu tu.. Merah sajo..



See..
Huhu..

Kalau tak excercise susah sebenarnya nak turunkan berat badan ni.. Nampak gayanya macam kena turun naik tangga extra lagi ni. Tapi.. kena turun naik tangga tingkat 31?? Ohmai... lembik terus.. Hahahahaha..







Dah boleh ganti facebook pulak.. Hahaha.. addicted main menatang ni.. Syok pulak tengok apa kawan-kawan Sue buat on that day.. Semua status dah di update. Exercise ke, complete diary dia.. Hahaha.. kantoi wooo.. Tapi I is tak kisah.. kehkehkeh

Kalau rasa-rasa nak try download apps ni boleh la gi kat playstore kalau pengguna android.. Boleh catat daily menu korang tu.. Then tengok berapa patut kalori yang korang kena ambil on that day.. Buat comparison everyday.. Lama-lama korang akan amalkan pemakanan yang sihat sebab nampak makanan yang diambil terlebih gula dan lain-lain lagi. Sue pun dah start cari makanan yang kurang kalori supaya tak terlebih kalori untuk hari tersebut.. Tapi berjaya ke tak kurang ni tak tahu la jugak.. Hahaha..

Tak gigih lagi ni.. Excercise pun kurang.. heh! Berangan nak kurus.. hoho.. Makan banyak pulak tu.. Sedap sangat makanan depan mata.. ate nye camne...

Wassalam.
posted from Bloggeroid

No comments:

Post a Comment