Stress

Assalamualaikum. Cinta.

Stress. Setiap hari. Setiap masa. Setiap orang. Ada kan stress tu? Tipu la kalau takde.. Pasti jumpa jugak dengan stress tu.

Sometime kita perlu untuk luahkan apa yang terbuku di hati. Nak nak pulak bila stress. Cuma..kadang-kadang tu rela pulak abaikan perasaan sendiri. Malas nak kacau katanya. Kacau perasaan. Kacau kerja. Kacau orang..hahahaha..



Ok..ok.. back to the stress..

Kena pandai tangani stress ni, right? So.. dengan lafaz bismillah...tarik nafas panjang-panjang..hembus.. lapangkan dada.. Kita sabar ok.. Selesaikan masalah tu.. Kalau tak boleh juga, tenangkan diri.. Kalau tak tenangkan diri macam mana kita nak face dan selesaikan masalah tu kan.. kelam kabut jadinya nanti.. tak rasional keputusan yang dibuat dalam keadaan stress..

Hurmmmm.. the most important thing, dekatkan diri dengan Dia. Tak salah mengadu.. Better mengadu dengan Dia.. Dia Maha Mendengar, Maha Memahami.. malah Dia juga boleh membantu kita.. Cuma perlu bersujud dan berdoa.. mohon petunjuk dan pertolonganNya.. bertawakal kepadaNya.. right?

Ambil la masa sikit untuk "dating" dengan Dia.. kita akan lebih tenang.. Percayalah.. Lagipun Dia juga yang bagi kita pinjam "masa" yang kita ada ni.. bila-bila pun dia boleh tarik balik.. Tu kena tanam dalam hati ye.. Dia ada hak dan Dia berhak untuk tarik semua pemberiaan Dia..

Tak salah pun mengadu domba dengan Dia kan.. malah kita akan rasa lega.. kurang sikit beban di hati tu.. Tak pening kepala..

Moga hilang segala stress...

Till then, babai..

Wassalam.
posted from Bloggeroid

3 comments:

  1. Betul tu... ena selalu mengadu macam2 kat Allah... Dia lah Maha Mengetahui segala apa yang kita rasa...

    ReplyDelete
  2. Betul2.. Mengadu dengan Dia lah cara terbaik nak atasi stress.. =)
    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete
  3. Yup betul tue.. Setuju sangat.. hanya Dia yg mampu hilangkan stress kita.. =D

    ReplyDelete