Try Resepi Roti Jala

Assalamualaikum. Cinta.

Ini adalah percubaan pertama Sue untuk buat roti jala. Memang Sue suka makan roti jala tapi kalau nak buat tu memang tinggal harapan je la..

Ni pun belajar melalui Internet je. Tanya je kat pakcik google, confirm dia boleh jawab.. Beribu dia boleh bagi resepi roti jala. Kebetulan Mama Sue ada masak kari daging. So nak sedap lagi buat roti jala pulak. Itu pun Mama Sue yang tolong bancuh.. Haha.. ngelat kan..

Sue ikut resepi dari rakan blogger,  Che Mat Gebu dari blog Tiffin Biru je.. Cuma modify sikit la ikut selera Sue.. Sue tak guna susu pun.. Hehe..

Korang jangan gelak tau.. Roti jala ni tak cantik.. Hahaha.. terkirai-kirai je rupanya.. Memang la nama lainnya roti kirai. Tapi kalau tengok Sue punya rupa roti jala ni memang kirai-kirai je..



Resepi roti jala yang Sue guna seperti di bawah..

BAHAN-BAHANNYA :-
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar (optional, kalau tak nak susu, letak air)
2-3 titik pewarna makanan kuning
1 biji telur
3 camca besar mentega air (atau minyak zaitun)
Secubit garam
Sos kegemaran sebagai pencicah (kuah kari, sambal tumis, gula atau apa saja yang sesuai)


Senang je rupanya nak buat roti jala ni.. Cuma kena pandai nak kirai dalam pan or kuali tu.. Tapi kalau ikut PCM, guna botol sos yang berlubang 3 tu cantik dah.. Sue pun time ni guna alat khas untuk roti jala.. Tapi still tak cantik.. -__-" Haihhhh.. Ni yang malas nak buat lagi ni.. Tak cantik pulak.. Tapi yang penting sedap dan licin.. Ni menu berbuka puasa hari tu.. Tu pun Adik yang request..

Wassalam..

No comments:

Post a Comment