Ceritera Hari Raya Pertama | Aidilfitri 2014

Assalamualaikum. Cinta.

Ehem..ehem.. Baru nak story pasal raya.. Tengok ramai yang dah update story raya kan.. Sempat la singgah 2-3 blog cerita pasal raya tadi.. So sementara ada Internet ni Sue nak jugak la update. Sempat update kat fb je.. Tu pun kalau ke bandar.. Kat kampung takde line ye.. T_T Line telefon pun kejap ada kejap takde. Kena panjat pokok kelapa baru la jumpa line.. Tu pun ciput je.. sob..sob..sob..

Raya kali ni Sue beraya di Kamunting dulu.. Rumah family-in-law.. Beberapa hari sebelum raya Sue dah ada kat sini. Sebelum tu tidur semalaman kat rumah opah sebelah Mama Sue kat Kuala Kangsar sebab nak ambil Hadirah.. Mama Sue balik kampung awal lagi dari kami.. So singgah sana dulu la sebelum balik Kamunting.


Ni pun tak cukup ahli lagi ni.. So sekarang ni tengah tunggu adik ipar Sue dengan wife dia sampai.. Katanya malam ni dia sampai sini tapi sampai sekarang ni (masa tengah taip entry ni) dia belum sampai lagi..



Comel je bila Hadirah beraya dengan kami.. "selamat hari raye mummy.." "selamat hari raya papa"
Alahai.. comel sangat.. Seronok dia dapat duit raya.. Tapi pandai suruh mummy yang simpan.. Good girl! Nanti mummy simpan dalam tabung ye..


After dah raya raya dengan family-in-law hari tu, kami terus balik ke kampung opah Sue pulak kat Kuala Kangsar..

Masa tengah bersiap bagai nak gerak ke sana, pakaikan la Hadirah kasut baru yang kami beli hari tu.. Al kisahnya kasut tu tak muat.. T___T Sadis betul.. Dah la raya pertama ni.. Kasut tak muat pulak.. Padahal dah beli saiz yang selalu dia pakai.. Memang masa beli pun tak bawak dia sebab tak berkesempatan. Bila bawak dia, dia tak berkenan. Lastly kami yang belikan.. Tu pun dah last minit pun.. Dah nak balik kampung singgah kedai kasut kejap then beli.. Haihhhh.. kesian kat Hadirah.. Mummy takde kasut raya takpe, janji kasut untuk Hadirah ada.. Tapi tak muat pulak.. Salah pilih saiz.. 

Terus la ke The Store Kamunting. Tu pun sebab dah last minit. Nak ke Taiping takut jammed raya raya camni.. Nasib baik jumpa saiz yang ngam dengan dia. Mula-mula tu dia pilih kasut lain tapi saiz untuk dia takde.. 2-3 choices jugak la takde saiz.. Nasib baik next choice tu Hadirah berkenan jugak and ada saiz.. Mesti pekerja kat situ pelik.. Kami je yang berbaju raya datang beli barang kat situ.. Hahahaha.. Ini adalah pengajaran.. Nak beli kasut untuk Hadirah lain kali kena bawak dia.. -__-"

After beli kasut baru la boleh bergerak ke kampung opah dengan aman.. Kalau tak, tengok Hadirah kesian kat dia.. kecewa dia kasut baru tak muat.. Alahai... nampak sangat muka kecewa dia tu.. T___T

Tu yang beli jugak kasut.. Tak sampai hati tengok dia.. Salah mummy and papa jugak.. beli kasut tak bawak dia.. huhu..

Then sampai rumah opah sebelah Mama Sue, tengok tengok ramai saudara mara yang datang.. Penuh kat laman rumah opah tu. Nak park kereta pun dah hujung hujung.. Nasib baik dah ada khemah. Boleh la terus hidang makan kat bawah khemah je tu.. 

Ermmmm.. khemah ye? Khemah untuk apa? Nanti Sue story dalam entry lain ye..

Kali ni tak sempat nak bergambar dengan family belah opah Sue ni.. Memang tak menang tangan. Orang datang ke rumah opah ni tak putus putus. Opah belah Mama Sue ni memang ramai saudara-mara. Tiap-tiap tahun memang penuh rumah opah dengan kunjungan dari adik-adik opah and atok sekali dengan anak cucu dorang.. Sebab opah and atok masing-masing anak sulung. Ramai adik-beradik pulak tu.. Tu yang tak putus putus orang datang rumah.. Opah and atok tak boleh ke mana first day raya tu.. sampai ke malam biasanya orang datang..

After zohor, kami ke kampung opah sebelah Abah Sue pulak. Raya dengan opah belah sana, dengan adik-adik abah..Then saudara abah sebuah rumah.. Kiranya kali ni 2 buah rumah je la kami pergi. Selalunya 3-4 buah rumah sekali jalan bila ke kampung opah belah Abah..



Kat sini sempat la bergambar sakan.. Haha.. Memang berlambak gambar time ni.. posing sakan masing-masing..





Dah siap raya bagai balik semula ke rumah opah Mama Sue.. Then after isyak, kami semua ke rumah Ayah Long, abang sulung kepada Mama Sue.. Kami ke sana dengan Maksu dan anak-anaknya je.. Paksu tak balik lagi.. Dia kerja lagi raya first..


Tak sempat bergambar dengan semua kat situ.. sepupu Sue, anak-nak Ayah Long ni masing-masing nak balik rumah mertua masing-masing.. Sempat bergambar dengan Zarra je ni.. Tu pun culik dia dari ibu dia. Menangis tak nak kat orang.. terus culik je bergambar kejap.. Nampak ibu dia terus menangis balik.. Hahahaha.. kesian awak Zarra.. kena buli dengan MummyLong kan..

Ok la.. nanti Sue sambung lagi ye.. Raya first memang beraya ke rumah yang tiap-tiap tahun tak pernah missed sekali pun.. Yang lain-lain tu kalau ada masa baru la kami serbu.. Raya kedua dah tak boleh nak beraya dah.. ada kerja lain menanti.. Will update soon...

Till then, babai.. 
Selamat malam cinta!

Wassalam...

4 comments:

  1. wow sekeluarga baby pink :D hihiks.. CT sedondon jugak ngan mak ayah tapi tak snap banyak gambar pun.
    memasing kepenatan drive nak sampai kg and berperang memasak..
    pagi rasa yang suam suam kuku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya CT.. takpe2.. ada masa snap je gambar sama2..
      ni pun kebetulan je semua free.. tu pun tak semua dapat snap..
      kain beli sama je semua then mak jahitkan.. hehe

      Delete
  2. Selamat Harj Raya Sue.., nanti wat open house panggil2 le.sis ye..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya sis hanny.. inshaaAllah kalau ada open house.. hehe.. takot tak ter open je..

      Delete