9:53:00 AM

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih

by , in
Assalamualaikum. Cinta.


As-Salam

[Siapa nak join sila tekan banner di atas]

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas PutihNasibah KhushairyKasih Lestari Abadi Nor Farihan AyobNannie Isa , dan yangbaik .

Wassalam..
5:30:00 PM

Bila Internet Tiada 3 Hari Berturut-Turut

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

* kredit foto : pakcik google *

Masuk hari ni dah 3 hari 2 malam (macam pakej percutian pulak) internet tak berfungsi termasuk talian telefon. First thing dalam kepala bila dapat tahu internet problem is "mesti kena potong sebab tak bayar bil".. Ok.. Hari rabu tempohari memang berfikiran begitu. So, malam tu jugak la buat payment amount ikut suka hati dengan harapan after 24 hours internet dan telefon kembali ok.

The next day, which is semalam, still tak ok lagi. Hurmmmm.. ni agak pelik. Entah-entah problem yang pernah terjadi tahun lepas jadi balik agaknya. Nak kata pending payment takde la pulak. 

Bila tak ok lagi line internet dan telefon ni, Sue cepat-cepat call customer service petang semalam after balik kerja. Log report. Mintak check billing bagai. So.. operator tu kata billing takde masalah. Siap ada negative lagi which means terlebih bayar last month. Payment yang Sue buat malam rabu tu siap mereka belum terima lagi. Line active je dalam sistem mereka katanya. So no issue berkaitan dengan "line kena potong sebab tak bayar bil".

Then apa masalahnya?

Operator log report then kata nanti technician akan check. Sue syak benda yang sama jadi seperti tahun lepas. Tahun lepas sampai seminggu takde internet. Sebabnya ada one of clip (something like that) tercabut kat tempat talian telefon and elektrik bangunan ni kat ground floor. Maybe someone terusik masa nak pasang talian baru or anything. Tahun lepas je 2 kali terjadi macam tu. First technician memang dah betulkan then ok la.. A few days later jadi balik benda yang sama. Technician lain pulak yang datang tengok dan check. Rupa-rupanya technician yang first datang tu tak buat kerja dengan baik. Clip (something like that) tu tercabut balik sebab tak kemas. So after that line kembali ok.

This week jadi balik. But today alhamdulillah talian kembali ok. Itu pun after technician datang tadi around 3.30 pm.. Actually pagi tadi dia dah check but Sue takde kat rumah nak test line. So dia mintak Sue check dulu then any problem call dia balik. So tadi Sue pun test la but kecewa.. Tak ok lagi sebenanya.. Tu yang call dia balik mintak datang check..

Yang paling tak best pasal tadi, boleh pulak technician tu tutup tiket report Sue petang semalam jugak. Sebab Sue ada terima sms dari sistem inform problem dah solved. Padahal belum. Malam tadi jugak Sue call customer service balik untuk dapatkan confirmation samada betul ke tiket report tu dah close. Memang betul rupanya. Last remark dari technician tu kata dah check dan appointment dengan Sue pagi ni "sebab customer tiada di rumah". Sedangkan dia tak turun site pun petang semalam. Cis!! Hangin la Sue..

Sebenarnya memang petang semalam technician tu ada call after dia dapat report tu tapi dia pulak yang berat nak datang sebab katanya "sekarang pun dah 5.30. Takut lambat" Hah! Mampu cakap dengan customer macam tu? Tapi remark lain dalam report.. Padahal dia yang tak nak datang. Sue dah suruh datang pun. Dia yang kata nak datang check pagi ni.. Haihhh.. Geram betul..

Tadi pun masa tengah check check, Sue ada la tanya dia, "kenapa jadi macam tu sedangkan line active je dalam sistem." Dia boleh tak jawab.. Cis!! Nak je ketuk kepala mamat tu.. Dia cuma tanya sejak bila jadi ni.. Tapi Sue ada la dengar dia mengomel sorang-sorang.. Maybe dia ingat Sue tak dengar.. Sue terdengar dia kata "ni mesti ada orang pasang line baru usik ni.." Macam tu la lebih kurang ayat dia..

Sue dah boleh agak dah.. Mesti problem kat bawah ni dalam bilik talian tu.. Sama macam kes tahun lepas la.. Maybe someone yang buat kerja pasang line baru ke apa-apa ke terusik line Sue tu, terus problem.. Haihhh.. Takkan la biarkan je kalau dah nampak terbuka ke clip ke apa ke... Ni mesti tak check betul-betul ni.. Kerja cincai cincai ke apa ni... Hahihhh.. Hangin je..

Apa-apa pun now dah ok. So boleh la surfing.. Guna phone tu boleh je sebenarnya tapi tak best. Emel pun slow nak masuk.. Lagipun kesian kat phone bekerja keras melayan kerenah tuan dia surfing. Cepat betul bateri kong. Kalau guna laptop or desktop best sikit. Besar pun besar. Senang nak surfing.. 
Hahahaha.. Tak bersyukur betul kan... haihhh.. insaf..insaf.. -__-"

Alhamdulillah.. selesai satu masalah..

Sebelum tu, salam takziah kepada family Mak Dara (www.bicaramakdara.com) atau Kak Adza Irdawati Adenan atas pemergian suami tercinta, En. Martias Mohd Ali.. Sabar ye kak.. Tabahlah dalam menghadapi ujian yang satu ini.. Berita ini amat mengejutkan ramai pihak.. Al-fatihah.. semoga allahyarham ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. amin... T_T

Wassalam...
10:55:00 AM

Wordless Wednesday #16

by , in
Assalamualaikum. Cinta.



Kebenaran itu nyatanya pahit untuk di luah apatah lagi untuk di telan. Namun begitu kebenaran itulah yang membawa erti pada sebuah kejujuran dan keikhlasan..


Wassalam

posted from Bloggeroid

10:17:00 PM

Ambil Berkat Katanya..

by , in
Assalamualaikum. Cinta.


Sabtu lepas, berkesempatan menghadiri jemputan majlis aqiqah anak saudara kawan sekolah Sue. Oh ya! Kami ni jiran juga kiranya. Satu kawasan rumah yang sama. Dah kenal sejak kecil lagi.

Ermmmm..actually Sue agak lambat jugak datang ke blok dia ni sebabnya Sue bawa En. Along ke klinik dengan Hadirah. So kami bertiga agak ketinggalan untuk majlis aqiqah tersebut. Alahai..sayangnya.. Tapi nak buat macamana kan.. Kami sampai pun para tetamu tengah menjamu selera. Mama dan Abah Sue dari pagi lagi dah kat sini. Tolong sembelih kambing, masak bagai.. Gotong-royong masak-masak menu tengahari tu.. Aqiqah 2 ekor kambing.

Sebelum Sue start makan-makan, ambil berkat dulu..kekdahnya.. Hahaha.. teringin baby boy pulak.. Buat kawan untuk Hadirah.. ^_^


Kat bawah ni la kawan sekolah Sue.. Khety nama dia.. Eh tapi ni nama panggilan dia.. bukan nama sebenar.. Lebih dikenali dengan nama Khety.. ^_^


Nama si comel ni Muhammad Qhaliff Zafreal. Moga-moga Qhaliff membesar menjadi anak yang baik, taat kepada ibu bapa dan yang penting sekali menjadi seorang anak yang soleh..


Eh! Macam biasa dengar kan nama Qhaliff ni?? Teringat kat Qhaliff anak Ben Ashaari.. Hikss.. *tetiba*


Paling best dapat tengok gelagat kanak-kanak kat sini.. Especially si Qaisara.. Qaisara ni la yang kawan dengan Hadirah dari kecil lagi.. Opahnya jaga dia sama macam Hadirah yang Oninya jaga dari kecil.. Opah Qaisara kawan Mama Sue.. 



Qaisara ni muda sikit dari Hadirah.. Tapi dah banyak cakap dah macam Hadirah. Hadirah ni kalau jumpa Qaisara bukan main baik lagi.. Main sama-sama.. tak macam kalau jumpa orang lain.. Hadirah ni dah la takut orang..



Hadirah pulak dengan kerenah dia.. haihhh.. Dah la tak nak ikut Mummy dia balik. Nak ikut Oni katanya.. Sebab Oninya tak balik lagi.. Sanggup penat-penat ikut Oni ke hulu ke hilir tu..


 * kena senyum paksa ke sayang? *

 * hamboi.. gedikss sangat tau anak dara ni.. ikut sapa la ni.. *


Yang ni pulak sepupu Qaisara.. Comel betul la dia ni.. Dah la dia tengah mengantuk.. Seronok jugak kacau dia ni.. Hahahaa...




* Qaisara dengan ibu dia, Kak Intan dan sepupu Qaisara.. err..tak ingat nama dia apa.. hihi.. *

Syok pulak Sue shoot budak-budak ni.. Sweet je.. comel je rasa.. ^_^ Haihhh..geram tau kat diaorang ni.. Comel sangat.. 

Qaisara pun tak lama nak dapat adik.. Raya ni kalau tak silap due Kak Intan. Hadirah je masih belum sampai rezekinya nak beradik lagi.. ^_^ Takpe.. Hadirah tak puas manja-manja lagi kan.. (ayat sedapkan hati) One day.. InshaaAllah.. korang tolong doakan ye.. ^.^ tq.. muahhhh.. -xoxo-

Wassalam..
11:11:00 PM

Mama Seafood Restaurant | Rawang | Celebrate Birthday

by , in
Assalamualaikum. Cinta.


Semalam, kami satu family dinner di Mama Seafood Restaurant, Rawang sempena celebrate birthday Mama Sue dan En. Along. Birthday mereka berdua ni dalam bulan yang sama sebenarnya. So celebrate la sekali.

* gambar kredit : Suriany Catering *

Mama Seafood Restaurant
No. 107G, Jalan Bri Pusat Bandar Rawang, 48000 Rawang

Malam-malam memang ramai orang makan kat sini. Masa on the way ke Aeon Anggun Rawang dah lalu depan restoran ni tapi time tu tak ramai sangat orang. After selesai membeli-belah di Aeon Anggun Rawang, singgah untuk dinner kat sini. Almost full table kat sini. Alhamdulillah kami dapat table kat dalam yang selesa.

Melangkah masuk ke restoran ini, Sue kagum dengan hiasan dalamannya yang macam sauna room, dinding - dinding yang di cover oleh kayu dengan pelbagai corak hiasan kayu. Memang sedap mata memandangnya. Redup je rasa.. Actually ini adalah kali kedua Sue sampai ke restoran ini. Kali pertama kalau tak silap tahun lepas. Celebrate birthday juga. Tapi tak ingat bila. ^.^

Antara menu pilihan kami :-

 * baby kailan ikan masin *

 * udang goreng tepung *

 * tomyam campur *

 * sotong masak dengan gajus *

* siakap masam manis *

Selain daripada menu yang kami pilih ni, banyak lagi menu-menu lain yang jarang terdapat di restoran biasa yang lain seperti asparagus masak belacan, kerabu kaki ayam, udang asam jawa, siakap herba dan lain-lain lagi. Selain daripada menu masakan panas/siam, terdapat juga menu-menu istimewa seperti pulut mangga, mee celuh dan lain-lain lagi. Selain daripada itu, terdapat juga masakan western bagi mereka yang meminati western food.




Happy belated birthday buat Mama dan En. Along! Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki oleh Allah swt dan bahagia selalu... ^_^

 * sweet kan Mama dan Abah ni.. *

* anak manja papa - Hadirah with En. Along *

Kali ni Adik pun ada sekali so that's why Sue decide nak keluar makan-makan sekali kan. Kesian kalau nak makan-makan Adik takde. Nangis pulak dia nanti kat Melaka tu. Now dia ada cuti semester seminggu. So sila la babysit Hadirah ye dik!! Hahahaha..


* effect iollss depan kamera ye yang nampak iollss ni tembam.. kahkahkah.. salah kamera tau.. bukan salah iollss.. *

Sedap-sedap makanan kat sini. Ingat nak tambah order desert lagi ke ape ke kan tapi semua sudah kekenyangan. Haihhh..mana nak kurusnya.. -__-"

Wassalam...
10:28:00 PM

[Short Trip 2014] Johor Bharu : Makan Bubur Jam 2 Pagi!

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Last weekend we all ke Johor Bharu. Without early preparation pun.. Dah nak bertolak baru booked hotel bagai. Short trip ke sana.. We all bertolak dari Setia Alam ni pun dah lewat jugak. Nasib baik dah isi perut siap-siap petang tu after preview movie animasi Super Squad but En. Fariz dan Cik Nurul je tak makan lagi. So berhenti kat RnR Dengkil je..

Dapat la si kecik tu aiskrim..



Sampai JB lebih kurang jam 12 jugak rasanya.. Settle check in, En. Along and En. Fariz keluar pergi cari bubur katanya.. Hadirah yang dah tidur sepanjang perjalanan tu pun ikut jugak.. Boleh tahan matanya.. Jenuh la dia nak tidur balik ni..







We all check in kat Hotel Sentral je. Sebab bajet bajet la sikit kan.. Just nice la. View dari bilik Sue cun! Best! RM100++ sebilik. Ok la tu kan.. Nak bajet punya pasal.. kehkehkeh..





Seriously memang sedap bubur nasi ni.. En. Along kata diaorang beli kat gerai je. Nama gerai tu pun dia tak tahu.. haihhh..

Jam 2 pagi ye we all melantak bubur nasi ni.. Dah la mulanya Sue tak nak so nak rasa and share dengan En. Along je la tapi dia beli gak sebungkus untuk Sue.. Licin ko! Hah! Camne tu? Rosak diet weh..rosak.. sob..sob..sob..

Si Hadirah pulak tak tidur tidur time tu.. alih-alih mummy dia terlelap dulu.. Entah bila dia terlena kat sebelah pun Sue tak perasan. Tahu tahu je dah terlena..

Will be continued

Till then, good night!

Wassalam..
posted from Bloggeroid
2:35:00 PM

Movie Day Out : [Review] Filem Animasi Super Squad

by , in
Assalamualaikum. Cinta.


Tayangan Perdana Khas Bersama Blogger bagi Filem Animasi SuperSquad

Tarikh : 17 Mei 2014
Tempat : Cathay Cineplex, e@Curve Damansara
Anjuran : Bro Framestone & NetCarbon Sdn. Bhd

Sabtu lalu, Sue berkesempatan untuk join movie preview bersama blogger yang bertempat di e@Curve Damansara. Terima kasih diucapkan buat blogger femes yang tidak asing lagi iaitu Bro Framestone atas jemputan tersebut dan terima kasih buat Ummi Zarra (Kak Nora) atas recommendation untuk join event ini. Movie preview ini dianjurkan oleh Netcarbon Sdn. Bhd bersama Bro Framestone. Terima kasih diucapkan sekali lagi sebab bagi peluang untuk menonton filem ini.


Yang paling best sebab boleh bawa family sekali untuk join movie preview ini. But Sue hanya datang berdua dengan Hadirah. Very challenging sebab bawa Hadirah sorang-sorang ke Damansara. Alhamdulillah dia tak banyak kerenah dalam perjalanan ke sana. 


Bloggers Movie Day Out - Filem Animasi Super Squad 

Kehadiran ramai blogger menjadikan Bloggers Movie Day Out - Super Squad tempohari meriah. Masa ni la sempat berkenalan dengan beberapa orang blogger yang tak pernah pun jumpa sebelum ini. Walaupun tak semua yang Sue sempat berjumpa dan bergambar sama, tapi hopefully after this we still contact each other. ^.^


Sorry guys sebab tak berapa fokus pada blogger yang datang.. Melayan karenah Hadirah yang takutkan maskot Super Squad tu.. haihhh.. baru nak bergambar sakan dengan korang dan maskot.. tak dapat la.. -__-"

 * sempat bergambar dengan AyuJean.. *

* with Namia, Ummi Zara, Atikah *

Filem Animasi Tempatan - Super Squad


Filem Animasi Super Squad ini adalah sebuah filem yang berdasarkan siri animasi 3D Supertots yang telah memenangi anugerah Animasi 3D Terbaik di Anugerah NEF-AWANI pada tahun 2010. Filem ini juga merupakan filem animasi pertama di Malaysia yang menggunakan teknik "Hybrid Motion-Capture" yang juga telah digunakan dalam filem Avatar dan The Adventures of Tin-tin. And the most important is filem ini adalah 100% buatan anak Malaysia. Syabas dan tahniah! *tabik*

Antara scene dalam filem animasi tersebut...





Antara artis yang terlibat menyumbangkan suara dalam Filem Animasi Super Squad ini adalah Aaron Aziz (Laksamana Aaron), Dafi (Kapten Danny) dan Diana Danielle (Elly) sebagai peneraju utama. Selain itu, antara yang turut terlibat dalam menyumbangkan suara untuk filem ini adalah Radhi Khalid (Blinq), Marina Tan (Alan), Elza Irdalyna (Sasha), Amran Ismail (Mat & Dragon Lord), Megat Shahrizal (Zeeboz) dan Maya Arissa (Ratu).




Sinopsis

Filem Supersquad yang mempunyai 3 orang adiwira, Kapten Danny, Elly dan Alan terpaksa merentasi masa ke zaman kini untuk menyelamatkan Bumi dan ayah mereka, iaitu Laksamana Aaron. Semua ini telah diramalkan di dalam kitab Nagasakti berabad dahulu yang mana bumi akan diserang oleh makhluk asing. Untuk melengkapkan Supersquad, watak Shasha dan Blinq menyerikan lagi pengembaraan mereka. Untuk mengetahui kesudahan cerita ini, jom ke panggung Jun 2014 ini!

TAYANGAN SUPER SQUAD 
5 JUN 2014

 * tak bergambar dengan maskot pun takpe la.. sebab takut kata Hadirah.. *


 * pemenang contest instagram.. Kak Yana *

Sue suggest korang bawa la anak masing-masing untuk menonton filem ini. Memang menarik.. Hadirah pun boleh layan cerita macam ni.. Action banyak yang menarik perhatian si kecil. Ianya juga banyak memberikan pengajaran dan erti persahabatan. Terharu Sue tau... Ianya juga mengajarkan kepada kanak-kanak hero macam mana yang mereka nak jadi seperti hero dalam filem ini yang mempunyai semangat yang kental, berfikiran bijak untuk bertindak dan caring each other.




p/s: jom ke panggung lagi beramai-ramai.. weeee..

Wassalam..