11:55:00 PM

Ceritera Warna Warni Kehidupan 2014

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Alhamdulillah.. masih dipanjangkan usia Ceritera Warna Warni Kehidupan untuk mengorak langkah dalam dunia blogging walaupun hanya sekadar di pinggiran. Hehe.. Alhamdulillah juga puan tanah CWWK masih juga dipanjangkan usia oleh Allah swt untuk menggerakkan dan mencorakkan CWWK tersayang ini.. Syukur alhamdulillah..

Banyak ceritera dan perkara pahit manis yang telah berlaku sepanjang 2014 ini, baik dalam CWWK ini sendiri, personal life puan tanah ini sendiri, negara kita malah dunia juga tidak terlepas sama. Segala kenangan pahit manis sepanjang 2014 ini harapnya tidak mematahkan semangat kita dalam terus mengorak langkah menghadapi cabaran dan dugaan yang bakal tiba di tahun 2015.


Sue dan CWWK sendiri pun banyak kenangannya. Banyak sebenarnya yang Sue pelajari selok belok dunia blogging. Bermacam-macam warna dapat dilihat sebenarnya.. (eh..sama dengan nama blog.. kikikiki..) Bermula bercakap seorang diri dalam blog sehingga berkenalan dengan rakan-rakan blogger baru dan menambah kawan-kawan yang tidak hanya tersekat dalam dunia maya saja. Sampai dapat bersua muka apabila bertemu bertentang mata dengan kalian semua.. 

Terima kasih kepada mereka yang telah memberi peluang kepada Sue dan CWWK untuk bersama-sama kalian menghadiri event, produk review, food review, dan juga tak lupa dalam menjemput untuk join aktiviti bersama. Terima kasih memperkenalkan kepada Kelab Blogger Ben Ashaari dan mengenali rakan-rakan  baru sambil menimba ilmu bersama. Tak lupa juga kepada team Denaihati yang banyak memberikan panduan dan tips blogging melalui blog mereka. (oppssss.. nampak sangat silent reader je ni.. hoho..) 

Alhamdulillah.. bertemu dengan rakan-rakan yang mampu membantu kita dalam dunia blogging amat Sue hargai. Terima kasih banyak-banyak kepada mereka yang tak jemu-jemu berkongsi ilmu dengan kita semua. Mungkin Sue blogging sekadar suka-suka je pada awalnya namun semakin lama dalam menyusuri dunia blogging ini, semakin nampak apa yang perlu dibuat, apa yang perlu diubah, dan apa yang perlu dititikberatkan. InshaaAllah..mungkin akan ada perubahan Ceritera Warna Warni Kehidupan ini. Siapa tahu kan? ^__^

Sue dan CWWK berharap semua yang telah berlaku pada tahun 2014 ini dijadikan panduan, pedoman, pengajaran, dan kenangan samada ianya manis ataupun pahit. Pengalaman mendewasakan kita. Kita hanya mampu merancang, namun Tuhan jua penentunya..

Sue berharap semoga tahun 2015 ini kita lebih bersemangat dan Sue berdoa moga segalanya baik-baik sahaja dan dipermudahkan segalanya oleh Allah swt.. Aamiin..

Salam 2015.

Wassalam.
5:30:00 PM

Terbanjir Dalam Rumah

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Kalau kanak-kanak tak "membanjirkan" atau "terbanjir" dalam rumah memang tak sah. Biasa la.. Dah namanya pun kanak-kanak.

Hadirah kini sedang diajar untuk tidak pakai pampers. Bukannya apa.. Dah besar panjang pun. Dah nak ke sekolah dah pun.. Sebelum ni memang payah nak buat dia tak nak pakai pampers.. "Kesian pampers kakak tak pakai.." jawab dia bila kita tak bagi pakai pampers. Kalau tak jawab macam tu pun dia akan mengamuk sakan. Menjerit macam kena dera. Tapi tak buat apa-apa pun kat dia sebenarnya.. -__-"

Baru-baru ni dia sendiri willing tak nak pakai pampers. Dia yang minta sendiri. "Kakak tak nak la pakai pampers.." Bila dah dia sendiri yang tak nak pakai, itu suatu petanda yang bagus. Cuma masalah Hadirah ni, dia takut dengan air kencing dan najis dia sendiri.. -__-"

Part yang satu ni memang susah sikit nak tekankan. Dia memang takut.. Kalau kita bersihkan dia pun, dia mesti takut dan geli nak jejak lantai bilik air tu.. grrrr... Jenuh bertekak dengan dia.. Asyik berpaut aje..

Bila dah tak pakai pampers tu, dia bukannya tak pandai nak beritahu kita dia nak terkencing ke atau ter"buang" ke.. Dia belum boleh nak agak atau nak tahan sebelum sempat ke bilik air. Sudahnya banjir saja dalam rumah.. -__-

Takpe la.. starting kan.. redha je la mengelap najis dia tiap-tiap kali.. Dia pun mandi 3-4 kali sehari. Dah la musim hujan ni.. Sue yang kesejukkan... Risau sejuk sejuk ni nanti selsema. Dia bukan boleh terlampau sejuk atau terlampau panas.. hurmmmm...

Bila dah banjir macam tu, dia terus nak pakai pampers balik.. Kesian pulak kat dia.. Terpaksa dengar mummy dia membebel.. Hahaha.. Bukannya mummy dia tak tanya dia, tapi dia asyik cakap tak la, belum kencing lagi la.. Lepas tu dah terkencing baru jerit jerit.. grrrr... Sabar aje la..

Kena slow slow trained dia ni.. inshaaAllah.. nanti lama-lama ok la tu harapnya.. mudah-mudahan... 


Wassalam.
1:30:00 PM

[Vacation 2014] Cameron Highlands - Glory 78 Steamboat & Snack Corner

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Part 3 - Taman Bunga & Kaktus
Part 4 - Taman Agroteknologi MARDI
Part 5 - Strawberry Farm @ Kampung Taman Sedia
Part 6 - Cameron Butterfly & Insect Farm
Part 7 - Cameron Lavender Garden
Part 8 - Minum Petang

Glory 78 Steamboat & Snack Corner 
S-1 Batu 39, Jalan Besar, Tanah Rata,Cameron Highlands 
Tel: 05-4915778 
Facebook : Glory 78 Steamboat & Snack Corner
-Malay Cuisine 
-Western Cuisine 
-Steamboat (Halal) 


Untuk dinner malam kedua di Cameron Highlands ini, memang awal-awal lagi Sue dah aimed Glory 78 Steamboat & Snack Corner Restaurant ni.. Actually dinner ni untuk meraikan ulangtahun perkahwinan Sue yang keempat dengan En. Along.. Alhamdulillah.. Moga-moga kami berkekalan until Jannah.. Aamiin.. hikhikhik.. *blushing* ^__^

Di sini satu-satunya restoran steamboat yang Halal dan daripada tinjauan sebelum berkunjung di sini menggunakan pakcik Google, steamboat di sini dikatakan sedap. Lokasi restoran ini bersebelahan dengan Hotel De' La Fern. Jika dari arah Tanah Rata menghala ke Brinchang, restoran ini terletak di sebelah kanan anda.

Kami cuma order steamboat untuk 3 orang walaupun kami berlima. Sebabnya atas suggestion pekerja restoran itu juga la kami memilih set untuk 3 orang. Katanya memang banyak. Kalau tak cukup boleh tambah lagi.

Sambil sambil tu order juga Banana Ice-cream untuk Hadirah. Dia kan penggemar tegar aiskrim. Kalau tak order something untuk dia, mengamuk pulak... Fuhhhh.. jenuh nanti..




Sue dan En. Along order teh strawberry panas je.. Cuaca kan sejuk.. Nak yang panas panas aje la.. hik hik hik

Kalau nak yang sejuk capai je adik Sue punya jus tembikai ni.. Hahaha..

Portion untuk steamboat tu memang banyak. Terbeliak biji mata tengok.. Habis ke tak ni?




Dapat 2 jenis sup. Sup ayam dan Tom Yam. Ok la tu.. Sapa nak pedas ada pilihan, sapa tak nak pedas (seperti En. Along) boleh pilih sup lain.

Seorang untuk steamboat ini RM24. Ok la kan dari Seoul Garden. Ahakss...

Bila masing-masing dah kenyang, terus terbayang tilam yang empuk je.. -__-" Masing-masing sebenarnya dah keletihan setelah seharian berjalan sakan.

Balik dari dinner ni, En. Along buat kejutan pulak.. Bagi hadiah.. hehe.. Dia kata Hadirah yang pilih.. Ngeee~~~


Haa.. ni mesti beli kat gift shop Cameron Lavender Garden ni.. Bila masa entah mereka berdua ni beli pun Sue tak perasan.. ^_^ Thank you my darling and my little angel.. Love you so much!

Wassalam.
10:00:00 PM

Kampung Cendol | Setia Alam

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Hari tu masa sehari after ke Melaka, Sue lunch di Kampung Cendol, Tesco Setia Alam. Hahaha.. memang kalau duduk rumah sorang sorang tak reti nak masak.. -__-"

Saja la nak try makan kat Kampung Cendol ni. Dah lama aimed. Tak sempat nak merasa je. Asyik lalu dan jeling jeling je.. Bila ada chance sorang sorang pun jadi.. En. Along time ni kerja.. Kalau tak boleh jugak dating sama.. ahaksss..


Menunya memang simple dan sikit. Yang penting ada ABC dan cendol tu.. nyum nyum nyum.. ^_^





Sue pilih Ais Kacang dan Mee Rojak je.. Total RM12.00.
Boleh nak add on durian ke, pulut ke kalau minta Ais Kacang or Cendol..

Sedap jugak sebenarnya.. Hoho.. nak repeat la rasanya. Nak order cendol pulak.. ngeee~~

Wassalam.
3:30:00 PM

Jalan-Jalan di Tesco | Rawang

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Cuti Christmas kali ni sebenarnya tak la plan nak ke mana-mana. Tapi disebabkan adik Sue nak beli barang di Tesco Rawang, so Sue pun join sekaki. Asalnya tak nak bawa Hadirah. Ingat nak tinggalkan dia dengan papa dia je. Nak keluar senyap-senyap la kononnya..

Tapi tiba-tiba Hadirah keluar bilik, tengok Onie dia..

Hadirah : Onie nak pegi mana?
Mama Sue : Onie tak pegi mana-mana la.. Onie duduk rumah je..
Hadirah : Tu.. nape Onie pakai macam tu?
Mama Sue : Eh.. kan Onie pakai kain batik ni..

Hahahaha.. tergelak-gelak Sue dengar budak bijak ni tanya Onie dia.. Haa.. jenuh nak kelentong.. Sebenarnya memang la Onie dia pakai kain batik tapi pakai seluar slack kat dalam. Baju yang Mama Sue pakai tu dia cam.. Baju duduk rumah dengan baju keluar jalan-jalan dia cam.. tu belum pakai tudung lagi tu.. Alahai.. kesian pulak bila dia tanya-tanya macam tu..

Tu yang terus angkut Hadirah dengan papa dia sekali..

Tesco memang tempat favorite dia la... Dia tahu kat Tesco ada tempat main.. Sampai je Tesco Rawang, dia tanya "Tesco ni?" dengan nada yang maca terkejut plus hampa. Apa dia ingat Tesco ni takde tempat main ke..? -___-" Dia tahu Tesco Bukit Sentosa dan Tesco Setia Alam je ada tempat main.. Sebab dia pernah main games yang ada kat situ..

Bila dah dapat tempat main sure la tak nak balik..




Asyik melayan Hadirah main sampai mummy dia ni terlupa nak beli barang.. -__-" Sampai menangis la tak nak keluar dari tempat ni.. Jenuh pujuk. Tu pun berjaya sebab dapat satu toys.. Haiyoooo.. Kalau kekurangan ongkos memang tak bawak la dak kecik ni.. Padahal dia dah siap promise dengan papa dia tak akan beli toys.. Tapi sampai tempat ni lupa terus janji-janji manis dia.. grrrr... -__-

Sebelum balik sempat lagi Hadirah beli aiskrim. Beli kat Frosty Delight Tesco Rawang pulak.. Sangat menarik.. ^___^



Sambil sambil tu menunggu makanan dari Hot & Roll jugak.. ngeeee~~~ makan lagik! 
Baju pun dah mengecil.. sobsobsob..



Itu je yang dapat dicoret.. Tak banyak aktiviti pun.. Dah beli barang terus balik. Hujan pun lebat..

Wassalam.
9:00:00 AM

[Vacation 2014] Cameron Highlands - Minum Petang

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Part 3 - Taman Bunga & Kaktus
Part 4 - Taman Agroteknologi MARDI
Part 5 - Strawberry Farm @ Kampung Taman Sedia
Part 6 - Cameron Butterfly & Insect Farm
Part 7 - Cameron Lavender Garden

Setelah berjalan-jalan ke Taman Bunga & Kaktus then ke Taman Agroteknologi MARDI disambung pula ke Strawberry Farm di Kampung Sedia. After lunch  ke Cameron Butterfly & Insect Farm pulak. Lepas tu ke Cameron Lavender Garden.. Fuhhh.. penuh aktivti seharian tau..

Letih berjalan, kami ambil keputusan balik ke hotel. Tu pun sempat lagi singgah di pasar area Brincang, membeli keledek yang sedap tu.. Makan keledek dan ubi rebus panas-panas dan manis-manis belaka.

So kami berehat-rehat di hotel je petang tu..



Menu minum petang :
- strawberry dan coklat
- jagung rebus
- keledek manis rebus
- coffee 3 in 1

Ni keledek dan ubi yang dah siap masak.. Tu belum tapau yang mentah-mentah lagi.. Nak balik nanti baru la tapau.. hikhikhik..

Hadirah pulak sibuk la main bubbles kesayangan dia tu.. Ye la.. Luas pulak tu beranda hotel tu.. Kemain suka lagi dia main kat luar..


Wassalam.
9:40:00 AM

Akan Pulang Ke Kampung

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Salam pagi Jumaat yang mulia. 

Petang ni after En. Along pulang dari tempat kerja, inshaaAllah Sue dan family Sue akan pulang ke kampung nenek Sue di Kuala Kangsar. Hopefully perjalanan kami petang ini semuanya selamat..

So.. blog ini akan update juga walaupun tiada internet di kampung. Sue dah schedule siap siap entri untuk 3 hari.. Sebabnya nak habiskan entri 2014 satu hal. Lagi satu sebab tak nak la nampak kosong je kan.. huhu.

Maaf kalau cerita nanti tak kena dengan situasi sekarang.. -__-"

Hujan dari malam tadi di KKB ni sampai pagi ini masih belum reda. Malam tadi pun beberapa tempat di KL dan Selangor dah banjir. Shah Alam pun dah banjir.. Kat KKB ni tak mustahil boleh banjir juga kalau hujan berterusan tidak berhenti. Pernah ada sejarah banjir di KKB ni.. Tapi rumah Sue alhamdulillah belum lagi pernah mengalaminya tak seperti tempat lain.. Risau juga sebenarnya..

Marilah kita sama-sama mendoakan keselamatan mangsa-mangsa banjir dan moga-moga segala urusan mereka dipermudahkan Allah swt.. Aamiin..


Wassalam.
8:30:00 AM

Legoland Malaysia | Nusajaya, Johor

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Entri yang lepas berkenaan dengan percutian singkat Sue sekeluarga di Legoland. Entri kali ini Sue kongsikan review dan maklumat berkenaan dengan Legoland Malaysia ini.


LEGOLAND Malaysia
Medini, Nusajaya,
Johor, Malaysia

Mail Box
LL Malaysia Taman Tema Sdn Bhd
P.O. Box 26,
81550, Gelang Patah,
Johor
Service Tel. : +607 597 8888  (Mon - Sun, 8.30am – 5.30pm)
Service Fax. :  +607 597 8804
Email : info@LEGOLAND.my
Website : 
http://www.legoland.com.my/
http://blog.legoland.com.my/

Malaysia merupakan negara pertama di Asia yang mampu membina sebuah Legoland dan merupakan negara yang keenam di Dunia selepas Denmark (1968), UK (1996), California (1999), German (2002), dan Florida (2011). Amat membanggakan pencapaian yang satu ini. Legoland Malaysia telah dibuka kepada orang ramai pada 15 September 2012.

Lokasinya yang terletak di NusaJaya, Johor di mana lokasi ini sedang pesat membangun dengan pelbagai tarikan pelancongan dan keluasan Legoland ini kira-kira 76 ekar.

Sebanyak 15,000 struktur model dibuat daripada kira-kira 30 juta keping Lego dan lebih 40 permainan, pertunjukan dan tarikan interaktif akan menjadi ciri utama Taman Tema Legoland Malaysia (Legoland Malaysia Theme Park).

Taman Tema Legoland Malaysia adalah pusat tarikan Medini Lifestyle, hub gaya hidup dan hiburan di Medini Iskandar Malaysia yang turut termasuk pusat membeli-belah, pembangunan komersil dan bangunan pejabat.


Harga Tiket Legoland Malaysia


* sumber gambar : website Legoland 

Jika anda pemegang MyKad, ada diskaun untuk anda. Walaubagaimanapun, harga tiket ini tertakluk kepada terma dan syarat Legoland Malaysia. Boleh rujuk website LEGOLAND MALAYSIA ini. Ada masa masa tertentu terdapat diskaun istimewa yang ditawarkan. Jika berhasrat untuk ke Legoland sila dapatkan maklumat dan harga tiket pada tarikh yang anda rancangkan untuk ke sana.


Taman Tema Legoland Malaysia

Legoland Malaysia mempunyai 7 tema di dalam Legoland seperti :

  1. The Beginning (Pengembaraan bermula , Dapatkan Legoland merchandise)
  2. LEGO Technic (Masa untuk mencuba permainan yang extream)
  3. LEGO Kingdom (“Conquer The Dragon Coaster”, romp through hideaways and ride astride the Royal Joust)
  4. Imagination (Bermain Lego anda bersama keluarga mengikut imaginasi anda)
  5. Land Of Adventure (Bersedia untuk “fire laser blasters”)
  6. Miniland (Melihat model mercu tanda Malaysia dan Asia)
  7. Lego City (Memandu sendiri kereta Legolands, dan dapatkan lesen memandu anda)
Land Of Adventure



Miniland
















Legoland Water Park

Legoland Water Park yang telah dibuka pada 21 Oktober 2013 di sebelah kanan Legoland Malaysia merupakan satu lagi tarikan utama yang terdapat di sini. Legoland Water Park telah menjadi taman air yang terbesar di dunia dan yang pertama di Asia. Legoland Water Park ini telah menampilkan 20 permainan dan tarikan merangkumi lebih 70 model Lego disekitarnya. Taman Tema Air ini juga mengandungi lebih daripada 3 juta liter air.




* sumber gambar : website Legoland


Legoland Hotel

Legoland Malaysia Resort kini telah lengkap dengan pembukaan Legoland Hotel awal tahun 2014 yang menjadi destinasi pelancongan yang terbesar di Asia Tenggara. Legoland Malaysia Resort ini terletak di tengah-tengah pusat yang sedang pesat membangun wilayah Iskandar Malaysia, dan ianya boleh diakses oleh pengunjung tempatan dan  juga antarabangsa.



Untuk info lanjut anda boleh lawati laman sesawang dan facebook Legoland Malaysian seperti di bawah.

http://www.legoland.com.my/
http://www.facebook.com/LEGOLAND.my

Wassalam.