10:01:00 AM

Diari 29 Ogos 2013

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Sambil tengok perarakan Hari Merdeka pagi ni, baru berkesempatan nak update..

Khamis lepas, after maghrib, Mama buat tahlil untuk arwah adik.. So, ai cuti la Khamis and Jumaat. Alang-alang tu pi servis Mr. Kacak..

Okeh.. nak cerita ni.. Tengahari Khamis tu ai pi buat lesen. Nasib baik la check lesen. Rupanya dah mati last week lagi. Tapi slumber aje drive ke sana ke sini. Nasib baik la takde apa-apa.

Ni first time hidupkan lesen sendiri. Sebelum ni, Abah yang tolong hidupkan. Agak blur jugak la kan. Tak best sebab kena ambil gambar on the spot. Giler tak best. Buruk la gambar dalam lesen tu. Jenuh la nak tunggu 2 tahun lagi baru boleh tukar. Nyesalnya tak pakai elok-elok. Tu la kan.. But ai dapat la lesen baru tu.. Macam IC.. Nice but tang gambar tu buruk.. Wuwuwu

Petang tu start la bertungkus-lumus siapkan juadah. Actually dari pagi lagi Mama dah masakkan. Tapi banyak jugak menunya. Masak pun semua sikit-sikit.

After maghrib start tahlil, yassin.. After Isyak baru la start makan-makan.



Hadirah lagi la kelakar. Ada budak kecik ni yang lagi kecik dari Hadirah boleh pi cubit cubit pipi Hadirah. Sekali kena, Hadirah diam lagi. Kali kedua, dia nak nangis dah. Apa la Hadirah ni, kalau kat rumah bukan main ganas lagi. Habis orang lain kena buli. Ni dengan budak kecik lagi dari dia terus nangis bila kali ketiga budak tu cubit. Bukan kuat pun kena cubit. Budak tu geram kot dengan pipi Hadirah ni.. Budak tu siap boleh gelak lagi. Hahaha.. Kelakar betul.. Then terus Hadirah takut dengan budak tu. Budak tu lalu sebelah je, sure dia lari pastu nyorok kat ai..

Hadirah.. Hadirah.. Macam macam hal..

Wassalam..
11:59:00 PM

Coretan Hari Ini #1

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Pagi.
Datang lewat lagi. Why?? Sebabnya seawal jam 4.30 pagi dah terjaga. Tak boleh tidur. Pusing kiri. Pusing kanan. Terkebil-kebil tenung kipis siling yang rancak berpusing. Toleh sebelah. Partner lena. Tengok jam hp, Subuh dah!

After Subuh, sambung tidur. Baru boleh lena. Termimpi-mimpi jumpa Hadirah. Rasa macam baru tidur, En. Along kejut subuh-subuh suruh bangun. Meracau sekejap. Marah sebab kacau tidur. Tapi tersedar dan terpisat-pisat bangun dengan mata pejam, cerita kat En. Along tak boleh tidur tadi. Sambung tidur sekejap.

En. Along kejut lagi. En. Along nak keluar dah ni katanya. Bangun jugak finally. Siap-siap untuk mandi. Kerja?! Sigh~~~  -__-"
Iron baju ala kadar. Packing barang dan baju yang nak bawak balik. Satu beg.. 2 beg.. 3 beg.. 4 beg.. Eh?! Dah macam nak balik sebulan. Gelak sorang-sorang sambil isi jugak beg-beg lain.

Angkut beg-beg sampai 2 kali turun naik tangga. Settle. Lega. Goodbye rumahku syurgaku untuk beberapa hari.. Goodbye untuk En. Along jugak. Anggaplah Sue pi outstation ye..

Breakfast dah lewat jugak. Dengan gf sorang aje. Sorang lagi gf katanya nak pi training walaupun seawal pagi tadi kata tak nak pi training. Makan makanan berat. Tipis harapan nak kurus balik. Tq kawan untuk breakfast yang dibeli hari ini.

Tengahari.
Keluar dengan gf. Kena pi BSN katanya. Makan fastfood. Again!. Chatting sampai tak sedar jam dah menganjak ke petang. -__- Zohor pun di hujung waktu. Sigh~

Petang.
Balik awal. Tengok langit, mendung. Tapi macam sebab jerebu. Entahlah. Janji sampai awal ke destinasi. Nak pick up si Adik di Shah Alam. Isi minyak kat federal penuh-penuh. Pusing tasik Shah Alam kononnya nak singgah kat HotFM Zoomers. Tak jadi. Segan. -__-" Teruskan ke Seksyen 17. Parking terus dalam kawasan bas.

Sementara tunggu Adik, layan novel hasil karya Dr. Farhan Hadi & Fatimah Syarha iaitu Cinta High Class & Cintaku Kerana Agamamu. Menarik. Setiap susun kata kedua-duanya menyentuh hati. Sampai ke jiwa. Meresap jauh ke setiap urat saraf. Menggetarkan setiap denyutan nadi yang ada. Indah sungguh kata-kata mereka itu.

Disyorkan untuk memiliki novel ini. Banyak ilmu dan manfaat yang boleh diambil dan dijadikan panduan dalam perkiraan untuk membina rumahtangga. Terkesan di hati.


Adik sampai, meneruskan perjalanan ke rumah Mama. Sepanjang jalan, hujan tak berhenti. Terpaksa drive slow sangat. Mata dah lama rabun. Spec still takde lagi. Entah bila nak buat pun tak tahu.

Malam.
Alhamdulillah. Selamat sampai. Hadirah baru tidur. Sedar-sedar, merengek. Tak cukup tidur pun ye. Merajuk pun ye juga. Papa Hadirah tak balik sekali. Itu pun boleh jadi salah satu sebab merajuk. Selalu terpa ke Papa dulu. Hari ini tak. Sesi pujuk-memujuk bermula selepas kenyangkan perut. Lama-lama dah ok. Boleh la gelak sakan. Apalagi, si Adik start sesi menyakat + membuli.


Hadirah dipaksa pakai selendang baru yang dibeli oleh Adik. Actually, Adik yang tengah dok depan cermin membelek melilit selendang itu. Ai dok golek-golek atas katil. Entah dari mana datangnya idea Adik nak membuli Hadirah. Rindu katanya. Shoot picture dia, muka tak ceria. Rimas agaknya.

Buka je selendang tu, terus ceria semacam. Lompat sakan. Layan aje la.

Baru kejap tadi ingat nak buat Out of Office Autoreply kat email. End up tak boleh. Mula-mula ingat sebab salah password. Check sana sini. Tak boleh juga. Check email personal. Demmit. Password dah expired last week. Macam mana boleh tak perasan dah seminggu expired. Sampai sebelum keluar office tadi takde yang mencurigakan. Bila nak pakai dari luar je yang tak boleh. 

Terpaksa memohon pertolongan kawan esok untuk reset balik. Tak boleh buat dari rumah. Perlu connection dari dalam. Kalau nak remote laptop yang kat office tu lagi la menyusahkan orang nak keluarkan laptop tu, nak on kan, nak bukak macam-macam dan lain-lain lagi. Bukan tak nak biarkan laptop office hidup 24/7 tapi nanti tiba-tiba ghaib, siapa nak jawab tu? Better mintak tolong resetkan terus on behalf kan.. Sorry, terpaksa susahkan kawan lagi.. -__-"

Tak cukup tidur. Mata dah mata panda. Lagi lama nanti lagi mengarut.

Need a beauty sleep and good rest. ^__^
To : En. Along dan rakan-rakan yang sedang baca blog ini, good night! Love you all!

Wassalam.
12:44:00 PM

Ceritera Hujung Minggu #2 - Part 2

by , in
Assalamualaikum. Cinta. 

Kikiki.. Gelak dulu sebab baru terhegeh-hegeh nak sambung entri semalam.. 

Ahad : Open House & Photoshoot 

Pagi Ahad, pi melawat kawan Mama, Abah, ai dan adik sambil raya-raya.. Family kami memang rapat.. Saling ziarah walaupun bukan dalam bulan Syawal.. My adik, CT Wani, dah selamat bersalin anak yang ketiga last 2 weeks.. 12 Ogos 2013 11.56pm.. Alhamdulillah..it's a boy.. Bahagia sungguh dia.. Allah swt telah anugerahkan pengganti anak keduanya, arwah Karl Iskandar yang meninggal dunia di rumah pengasuh tahun lepas (kalau tak silap) dengan lahirnya putera ketiganya ini, Karl Zulkarnain.. Tahniah! 

* Karl Zulkarnain *

Disebabkan my Mama masak sedap-sedap untuk lunch so, postoned ke petang open house kawan sekolah, Fathiah.. Memang niat nak gi rumah dia pun. Tak pernah sampai lagi. So, after tunggu hujan lebat reda, baru kami siap-siap nak gi rumah dia.. 

Sampai sana pun dah jam 5 lebih, dekat 5.30 so makan-makan la.. Si Hadirah ni pulak buat hal.. Merengek-rengek pulak dia.. Maybe sebab on the way datang situ dia tidur.. Bangun tidur dia buat hal.. Tak cukup tidur la tu.. Sombong betul dia dengan kawan Mami ye.. 

* sorry Tyah.. ai tak pakai baju raya.. Kikikiki *

On the way balik, kami singgah kat tasik Empangan Batu.. Bagi Hadirah cool.. Memang suka la dia tengok tasik. Siap taknak balik lagi.. 

Layan photoshoot kat sini.. Takde kamera mahal macam DSLR tu.. Pakai kamera hp aje.. Hahaha.. 






* serupa macam merajuk tak? Kikikiki.. *

* takut semut.. "ulat..ulat.." katanya.. *

Mood Hadirah seterusnya beransur ok.. Hoyehhh.. Hahaha.. Baru best ambil gambar cenggini..



Wassalam..
Published with Blogger-droid v2.0.10
8:59:00 PM

Giveaway 2013 By Jaja

by , in
Assalamualaikum. Cinta.


Hadiah yang ingin dimiliki :
1. Polaroid Camera
2. novel : Suami Aku Ustaz
3. Vaucher RM40 for Pizza Hut

Wassalam..
7:14:00 PM

Ceritera Hujung Minggu #2 - Part 1

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Maaf ye.. Baru nak update.. Bila dah layan dak kecik tu sampai letih, merudum terus mood nak update sebab nanti sure tertidur sambil entri tak ter'publish' ataupun lappy atas badan.. -__-" Siap sedia la untuk melayan gambar-gambar aktiviti kami di hujung minggu baru-baru ni..

Sabtu : Aeon Rawang 

Just bawa dak kecik ni jalan-jalan. Actually ada jemputan open house but maaf sangat-sangat tak datang.. Jauh pun ye juga.. Hadirah ni actually kena tinggal dengan Oni dia.. Oni and Atuk balik kampung kejap. Melompat-lompat dia sambil cakap, "Tengok oni! Tengok oni!".. Kesian dia.. Bangun je dari tidur pi cari Oni.. Sekali Oni dia takde.. Tu pun ai cakap kat dia, Oni pergi pasar, beli ikan.. Tu yang melompat-lompat tu.. Nak ikut Oni la tu maksudnya.. Nak tak nak, bawak la dia jalan-jalan dengan harapan balik nanti Oni dah ada standby kat rumah..


Sebelum keletihan mengikut kerenah Hadirah, kenyangkan perut dulu..

Pandai la nak pilih menu sendiri. Mami dah orderkan dia tak makan pulak.. Haishhhh..



Dapat main tak ingat nak balik.. Lastly pujuk-pujuk bawak dia pi tempat teddy bear.. Dia dok main angkat letak patung-patung watak kartun Pororo.. Tahu pulak tu satu-satu nama wataknya.. Fuhhh! Nasib baik dia main angkat letak je.. Dia tak mintak belikan.. Dia pilih nak beli puzzle gambar Dora aje.. Lega wehh.. Tapi andaikata dia nak jugak, try pujuk-pujuk dia la kan.. Kat rumah tu dah berlambak teddy bear.. Semua saiz ada.. Kecik besar semua ada.. If tak jalan gak pujuk rayu baru pikir nak beli atau tak.. ^__^

On the way balik, dok main buat muka marah.. Kononnya geram sangat la tu.. Pecah perut gelak sakan.. Hahaha..

Balik rumah Oni dah ada.. Memang manja sakan la dia.. Keletihan.. Tidur awal malam tu..

Will be continue..


Wassalam..
Published with Blogger-droid v2.0.10
9:41:00 PM

Special Ke? Roti Canai Yang Diterbangkan Khas Dari Alor Star ke KL!

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Haaa.. Dah dapat dah apa yang ditunggu tunggu hari ni..


Alhamdulillah.. Thanks a lot Kak Izzati and Kak Ain..sanggup bawak naik flight tadi.. Heee..ni yang sayang lebih ni.. ^__^

Uolls percaya tak? Memang betul roti canai ni diterbangkan khas dari Alor Star.. Still rasa yang sama.. Kikikiki..

Merasa jugak kan akhirnya..dah macam orang mengidam kan.. Haha.. No komen.. ^__^

Wassalam..
Published with Blogger-droid v2.0.10
5:39:00 PM

Warna Warni Aidilfitri - Managed Account TM

by , in
Assalamualaikum. Cinta


Today jamuan raya Managed Account TM di mana merangkumi TM Government, SME dan Enterprise..




Ni je yang sempat di snap.. Bab makan lupa terus nak snap gambar juadah yang ada.. Haha..




Sambil sambil waiting delivery dari Alor Star, update gambar event tadi.. Kikikiki..

Wassalam..
Published with Blogger-droid v2.0.10
11:34:00 AM

Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Pencarian bloglist bagi bulan September dan November 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Ogos 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
10:51:00 AM

Waiting Makanan Special From Alor Star!

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Tag dari fb pagi tadi.. Weeee~~~


Tag dari fb semalam..


Lunch Kak Ain tag ai.. Petang pun tag ai lagi.. Kalau tak tag bab-bab makan ni memang tak sah kalau ai tak ikut outstation sekali.. Memang saje nak kasi ai jealous.. Okeh! Berjaya bagi ai jealous..

Haishhh..dah la ai hantu laksa..

***datang lambat hari ni..buat-buat sibuk..

Wassalam..
Published with Blogger-droid v2.0.10
6:45:00 PM

Nak Ke Eiffel? Jom!

by , in


Assalamualaikum. Cinta.

Ai on the way balik kerja ni.. Saja nak ajak uolls pi Eiffel Tower..
Jom!!!!
Published with Blogger-droid v2.0.10
5:02:00 PM

Wordless Wednesday #4

by , in

Published with Blogger-droid v2.0.10
12:12:00 AM

[Drama] Dexter Season 8

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Right now tengah tengok Dexter Season 8. Terjebak. Confirm lewat tidur malam ni. Until today baru ada 8 episod. Now ai baru sampai episod 3. Menarik dan semakin menarik. Excited.

Debra dah tau siapa Dexter yang sebenar and she can't handle herself tentang kenyataan siapa Dexter yang dia sayang itu dan apa yang dia dah buat pada Laguerta. Then muncul kawan lama Harry, Dr. Vogel. Siapa Dr. Vogel ni dan macam mana dia kenal dengan Dexter? Apa yang Dexter buat untuk tolong Debra?

Haa..ni yang tertanya-tanya ni.. Kalau uolls nak tau gak, sila la tonton.. ^__^

Okeh.. Bila mau tidur ni? -__-"


Oh! Esok kerja.. -__-"

Good nite!

Wassalam..
6:29:00 PM

Hi Mydesk, Miss Me?

by , in
Assalamualaikum. Cinta.


Tidur berdiri dalam train. Hah! Mampu? Padahnya naik transport awam, gitu la.. 

Sesak. Sesak nafas. Sesak. But masih mencari transport awam..

Hi my dear desk, miss me?

Datang pagi pagi tadi. On laptop yang ditinggalkan 2 minggu. Check emel.. Hurmmm..banyak jugak kerja.. Padahal boleh je buat dari rumah bila-bila masa.. Haha.. Dasar nak cuti sakan.. Sekali imbas je la ai baca..

* dah habis baru teringat nak snap.. Makan soto nasi ni tapi taknak taugeh.. Lastly jadi hiasan tepi pinggan.. *

Breakfast pagi tadi with officemate. Rindu nak bergosip.. Buruk perangai kan..

Lunch pun lambat. Di luar waktu lunch. With gossip girls team..


Time balik tadi jalan with my gf, sampai naik LRT.. Gf turun kat Universiti.. Setia sungguh dengan transport awam kan.. En. Along ambil kat Taman Bahagia.. Bahagia la sangat kan..


Wassalam..

Published with Blogger-droid v2.0.10
6:58:00 AM

Tuesday Blues

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Today baru start kerja.. Liat la sikit nak bangun pagi..
Now dah on the way.. Malas drive.. Derma kepada transport awam..

Apa la yang menanti hari ni kan.. Apa apa pun alhamdulillah..masih bernafas di bumi Allah swt ini.. Syukur~~~

Wassalam..
Published with Blogger-droid v2.0.10
7:49:00 PM

12th Day Syawal : Open House Tekun Nasional

by , in
Assalamualaikum. Cinta.


Jemputan Majlis Silaturrahim Aidilfitri TEKUN Nasional 2013..
salah satu customer company ai.. Thanks a lot dah jemput kami as a team 1Gov*Net yang terlibat..


Ai pergi ambil Kak Izzati kat office tadi.. Pergi sekali dengan dia.. Then, my bos ajak Bos Zabani and the gang.. Ai and Kak Izzati ajak my team operation yang 2 orang tu.. My SE, Shahrol and my TESS, Syaiful.. Oh lupa pulak.. cuaca hujan hari ni.. Memang berhujan la kami ni.. Parking pun jauh sikit.. Full tadi.. tepi-tepi jalan kiri kanan penuh..so, ai pun parking tepi jalan je.. Lepak dalam kereta tunggu Shahrol and Syaiful..

* sementara menunggu Shahrol and Cepot *

Actually ai cuti hari ni.. But alang-alang la kan dah balik rumah Shah Alam, so ai pun join.. Customer dah jemput before raya lagi.. Cumanya time tu memang betul-betul ai dah apply cuti until today.. But ok la kan.. Ai datang jugak.. Ramai jugak tetamu jemputan diaorang.. VVIP, VIP pun ramai jugak.. VVIP seperti Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, YB Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob, Timbalannya, Exco-Exco kerajaan, dan lain-lain lagi. Boleh kot tengok berita malam ni and newspaper esok. Ada la tu berita pasal ni nanti.. Media pun penuh tadi..


Oh ya! Penyanyi Nash pun ada tapi kitaorang ni dok tunggu gak bila la dia nak naik pentas nyanyi.. Sampai ke sudah tak nyanyi nyanyi lagi.. Last last kitaorang pun balik awal.. Before 3.00 pm kitaorang dah cabut.. Nanti jalan jammed lagi..

Makanan sedap.. Eh lupa pulak! Tempatnya kat Hotel Palace of the Golden Horses, Seri Kembangan.. First time ni pi open house customer.. And first time jugak la sampai sini.. ^__^

* my menu..  no kambing golek.. tak minat kambing..*

* my desert.. *

* view dari tepi pentas.. duduk suka hati je..no booking table.. ramai orang..*

* pinggan kedua Kak Izzati.. ai tumpang rasa..*


Thanks again TEKUN..

mood happy today.. ^__^

oppss.. tak cukup korum ni.. Kak Ain puasa so tak ikut la.. Kak Anom cuti lagi.. Tak cukup power puff girls la kami..

Wassalam..
10:45:00 AM

Menang Segmen Blogwalking Raya DJH Yeay!

by , in
Assalamualaikum. Cinta.

Weee.. ^__^ mood happy ni.. Tengok tajuk kat atas tu pun dah tau kan.. Haha..

Bukak je update kat G+ terus ternampak entri DJH yang INI.. terus bukak.. Then check list pemenang.. Pastu check balik entri Segmen tu.. Check entri ai ni nombor berapa.. 
Ooo.. 26.. 
Okeh.. Pegi balik page entri pemenang.. 
Check nombor ai.. takde.. -__-"



Tak puas hati.. check lagi sekali.. 
Then--- Eh..ada? betul ke ni? Check balik betul-betul.. 
Terkejut--- Betul la ada nombor 26 tu.. dalam senarai pemenang 10 Bloglist.. haha..

Awal-awal ingat ai tak bertuah dah sebab tak perasan nombor tu..

Laju-laju mesej kat DJH kasi inform dah menang.. kalau tak inform kang melepas.. ^__^

Sempat lagi check kan walaupun tengah check email kerja kalau-kalau ada urgent kena reply ke..then ni nak kena pi siap-siap nak pi open house customer ni.. -__-" lambat nanti jalan jammed la jawabnya.. 

Kerja di hari cuti amat membosankan.. -__-

Wassalam..